Hoe de kleuterschool mijn kind veranderde

Elk woord dat er tegenwoordig uit het mondje van mijn zoon komt, wordt gecombineerd met het woord poep. Sinds hij een kleuter is, gaat er geen dag voorbij of hij heeft uitbundig gelachen om zijn eigen poep-grappen. En waar hij ooit dagelijks zei dat ik de allerliefste moeder op de wereld ben, ben ik tegenwoordig een dikke poepzak. Het is wel duidelijk dat de kleuterschool een grote verandering bij je kind aanbrengt. Vooral betreft de woordenschat, die ik in deze zin liever niet had vergroot. 

Maar niet alleen zijn taalgebruik veranderde toen mijn zoon naar de kleuterschool ging. Er vond ook een grote verschuiving in het onderdeel ‘belangrijke mensen in zijn leven’ plaats. Zo werd Bob de Bouwer al snel vervangen door Bob de onderbroekenvouwer. En werd ik schaamteloos vervangen door de juf die nu door het leven gaat als ‘lievelings’ van mijn zoon. Ook dacht ik dat we de peuterpubertijd achter ons hadden gelaten, maar de stemmingswisselingen sinds hij kleuter is, zijn als nooit tevoren.

Hoe had ik, toen ik hem een paar maanden geleden voor het eerst naar school bracht, kunnen weten dat ik nu af en toe met een bezeten kind zou zitten? Hij is volledig overgenomen! Mijn lieve kleine kereltje is soms zo brutaal, dat mijn oren ervan klapperen. Wanneer ik zijn Cars pyjamaatje klaarleg, wordt deze door de kamer gesmeten. En wanneer ik uitleg dat hij écht nog te jong is om Fortnite te spelen, doet hij alsof ik hem iets vreselijks heb aangedaan. Het kereltje speelde een paar maanden geleden nog met Thomas de Trein!

Wat is er toch gebeurd?

Nou, hij zit nu op de kleuterschool. En hoe naïef ik in het begin dacht dat hij daar alleen de letters van het alfabet zou leren, zie ik nu in dat hij ook op zoek is naar zijn eigen ‘ik’. Zijn karakter is aan het vormen en ontwikkelen. Iets wat hij leert op de kleuterschool. Van zijn vriendjes en klasgenootjes. Iets wat ik hem niet kan leren, maar wat hij zelf ontdekken moet. Iets waar ik geen grip op heb.

Gelukkig zijn het nu alleen nog maar poep-grappen…


kleuter pinterest

Afbeelding kleuter: Maria Sbytova/Shutterstock

Previous ArticleNext Article