Een Halloween feestje geven

‘Mam, in de winkel zag ik allemaal van die dingetjes voor, hoe het het ook alweer?’, begint mijn dochter. ‘Voor Halloween bedoel je?’, antwoord ik haar omdat ik direct al weet waar ze naartoe wil. ‘Ja, Halloween! Ik wil ook een keer zo’n feestje geven!’, vervolgt ze meteen. ‘Een Halloween feestje geven?’, reageer ik met een toon van daar gaan we weer. Maar inderdaad, mijn eigen kleine griezel ziet dat helemaal zitten. En ik moet toegeven, het is ook wel écht een type voor dit thema. Hoe enger en gekker, hoe beter. En dus ging ik maar weer op zoek naar ideeën en inspiratie voor een nieuwe themafeestje, namelijk Halloween! 

Wat is Halloween?

Voor ik begin aan het organiseren van een Halloween feestje, wil ik eerst weten wat Halloween eigenlijk is? Want ik ken het wel van naam, maar wat wordt er precies gevierd? Hier een paar feitjes over Halloween:

 • Halloween wordt gevierd op 31 oktober.
 • Het feest komt overgewaaid uit  Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.
 • Halloween heeft wel wat weg van Sint Maarten.
 • Kinderen gaan verkleed over straat. Bellen of kloppen aan bij huizen waar het versiert is of lichtjes (in pompoenen) branden, roepen trick or treat en krijgen een snoepje.
 • Halloweenfeesten zijn populair onder jongeren. In Nederland is het populair om tijdens Halloween naar een pretpark te gaan.

Wikipedia: De naam Halloween is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was dan binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, dat ook het Ierse woord is geworden voor de maand november).

halloween feestje

Halloween ideeën

Halloween kan dus op meerdere manieren gevierd worden. Om verkleed en met Halloween schmink en alles langs de deuren te gaan is in onze wijk nog niet helemaal ingeburgerd, zeg maar gerust helemaal niet. Maar wat is dan het idee van een Halloweenfeestje volgens mijn dochter, vraag ik mezelf af. Wanneer ik het haar vraag, komt met een aantal ideeën. Ik wil het graag leuk versieren, lekkere Halloweenhapjes maken, misschien wat spelletjes en gewoon een feestje geven. Nou ja, met die informatie kom ik natuurlijk niet heel ver. Er zit niets anders op dan zelf op zoek te gaan naar de leukste Halloween ideeën.

De uitnodiging

Zoals altijd begint een feestje bij de uitnodiging. Nu kan ik in het thema Halloween heel veel bedenken betreft een uitnodiging. Maar het makkelijkste is natuurlijk om de uitnodiging online te maken.

uitnodiging halloween online

Zelf ben ik altijd wel fan van Kaartje2go. Het programma werkt gemakkelijk en de kwaliteit is echt prima. Ook kun je de Halloween uitnodigingen direct versturen, makkelijker kan niet. Maar goed, het kan natuurlijk wel wat goedkoper door de uitnodigingen zelf te maken.

Hier een voorbeeld van een zelfgemaakte uitnodiging op de computer. Je kunt de printables hier downloaden. Je hoeft de uitnodigingen dan alleen nog maar in te vullen, uit te printen en uit te delen.

Of download één van deze afbeeldingen voor een Halloween uitnodiging.

halloween uitnodigingen

Wat ik ook een leuk idee vond, waren de spinnetjes om de uitnodigingen heen. Zo kom je met het uitdelen van de Halloween uitnodigingen direct in de stemming.

Halloween feestartikelen en decoratie

De volgende stap bij het organiseren van een Halloween feestje zijn de feestartikelen en de decoratie. Nu houd ik er altijd van om een combinatie ‘zelf gemaakt en zelf gekocht’ te doen. Het is leuk om te knutselen, maar sommige feestartikelen kun je nu eenmaal beter kopen. Zoals bordjes, bekertjes en bakjes. Deze kun je zo kant en klaar bestellen bij Xenos.

halloween bekers bordjes

Maar er is nog veel meer, bij Fun-en-Feest kun je helemaal los gaan. Servetten, rietjes, tafelkleden, bierviltjes, allemaal in het thema Halloween.

feestartikelen halloween

Ook Halloween decoratie is allemaal te koop. Denk aan letter, ballonnen, slingers en zelfs grafstenen zijn te bestellen. Maar zoals ik al zei, zelf versiering maken voor een Halloween feest is ook erg leuk. Hier wat ideeën en inspiratie voor een goed gedecoreerd Halloween feestje.

Halloween feestje

Je kunt aan de knutsel met ons Halloween knutselpakket die je zelf kunt uitprinten. Zo heb je binnen een handomdraai een slinger gemaakt, wat leuke Halloween figuren van wc rollen en twee toffe kleurplaten die je aan de muur kunt hangen als versiering.

Halloween diy lichtjes
Door Olya Detry / Shutterstock

Maar je kunt ook heel gemakkelijk Halloween lichtjes zelf maken als decoratie. Je hebt nodig: een paar glazen potjes, verband uit de verbanddoos, waxinelichtjes (of beter: van die ledlichtjes, bestel hier een hele box), wit/zwart papier voor de oogjes en een potje lijm.

monsters maken halloween
Door Kolpakova Daria / Shutterstock

Deze monstertjes zijn ook erg leuk om als decoratie neer te zetten. De kinderen kunnen dit zelf knutselen. Wat je nodig hebt zijn lege pakken, bijvoorbeeld hagelslag, groen/zwart/wit papier, een schaar en lijm.

pompoen uithollen halloween
Door Syda Productions / Shutterstock

Iets wat ook niet mag ontbreken op een Halloween feestje is natuurlijk een uitgeholde pompoen. Maar hoe doe je dat nou, zo een pompoen uithollen? Heel simpel, bekijk het volgende filmpje maar.

Spookballonnen kun je kopen, maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken met een zwarte stift.

Verder kan ik je aanraden betreft de decoratie van een Halloween feestje om op zoek te gaan naar oude witte lakens en/of vitragegordijnen. Deze lakens en gordijnen kun je overal voor gebruiken. Je kunt een wit laken of vitragegordijn voor de deuropening hangen als entree. Je kunt een wit laken in stukken knippen/scheuren als spooky wanddecoratie. Of je hangt de lakens over lampen/kapstok alsof er een spook staat.

En als laatste maak je de versiering af met spinnenwebben. Een super simpele DIY spinnenweb vind je hier.

 Door Africa Studio / Shutterstock
Door Africa Studio / Shutterstock

Enge spelletjes voor een Halloween feestje

Uitnodiging, check! Feestartikelen en decoratie, check! De grote vraag is nu, wat gaan we doen tijdens een Halloween feestje? Wat je met kinderen kunt doen is uiteraard een disco dansfeestje, maar voor veel kinderen is dat niet genoeg. Wat leuke spelletjes in het thema Halloween is wel zo leuk.

Enge spelletjes dus. Het eerste wat in mij opkomt is een vies voelspelletje, want hoe eng is dat? Wat zijn passende voorwerpen voor een Halloween voelspel?

 • Slijm, voelt lekker goor en je kunt slijm kant en klaar kopen.
 • Gekookte macaroni. Voelt als maden, ugh
 • Uit elkaar getrokken watten, soort van spinnenweb.
 • Een harige kiwi, voelt creepy.
 • Nep spinnetjes en insecten, zoals deze.
 • Natte ontbijtkoek, brrr.
 • Ei in een schaaltje (voor als je echt wilt gaan knoeien)

Een potje bowlen, met een pompoen en wc rollen. Deze vond ik er gewoon wel erg leuk uitzien en heel passend op een Halloween feestje, zeker wanneer de kinderen nog wat kleiner zijn.

En laten we ezeltje prik ook weer niet overslaan. Want tijdens een Halloween feestje valt daar een enge variant van te bedenken:

Voor de oudere kinderen kun je een spooktocht organiseren. Een superspannend en leuk spel. Een spooktocht vergt wel wat organisatie, want het leukste is om een spooktocht met zo veel mogelijk deelnemers te doen. Maar dan heb je, zeker met kinderen, wel begeleiding nodig. Een spooktocht kun je in je wijk doen, maar het spannends is een spooktocht in het bos. Wat is een spooktocht? Een spooktocht is kort gezegd een speurtocht aka vossenjacht en tijdens de route worden de kinderen zo nu en dan het stuipen op het lijf gejaagd. Hoe je dit invult, is geheel aan jezelf en aan de kinderen, als het maar wel een beetje eng is.

Of ga voor een makkelijkere versie, een Halloween speurtocht! Deze kun je heel gemakkelijk in huis uitzetten.

halloween speurtocht

Een Halloween film kijken kun je doen wanneer je een select gezelschap hebt tijdens je feestje. Persoonlijk zou ik niet met 30 kinderen film gaan kijken.

Halloween Bingo

Wat ook fantastisch is voor een Halloween feestje, is een potje bingo! Deze Halloween bingo kun je zelf printen en is helemaal in Halloween stijl, super leuk toch!?

halloween bingo

Verkleden: een Halloween outfit kopen

En dan rest mij als laatste nog een Halloween outfit. Als ik naar de Amerikaanse Halloween kostuums en outfits kijk, puilen mijn ogen bijna uit. Niet normaal hoe ze daar uitpakken op een outfit. Hele gezinnen gaan vermomd. Wel heel tof hoor! Maar voor een Halloween feestje voor kinderen zou ik het toch iets simpeler houden. Wat je als organisator kan doen is een aantal betaalbare outfits scoren en op een kledingrek hangen. Zo kunnen de kinderen die niet verkleed naar het feest komen, toch nog een Halloween outfit aantrekken.

Halloween kostuums bij Xenos kosten €10,00, bekijk ze hier >>

Halloween feestje
Door sirtravelalot / Shutterstock

Ook bij de feestwinkel vind je verschillende Halloween verkleedkleding. Kijk hier voor jongens en hier voor meisjes.

Hoe, waar en met wie je dan ook een Halloween feestje geven wilt, als de basis er maar is. En met de juiste decoratie, activiteiten en outfits gaat dat helemaal lukken!


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / Yuganov Konstantin

 

Previous ArticleNext Article