De leukste manieren om kerst te vieren

Het kerstfeest vieren, iedereen heeft daar andere ideeën over en doet dat op zijn eigen manier. De één maakt er een familietraditie van en de ander viert kerst elk jaar weer op een andere manier. Er is geen goed of fout in het vieren van kerst. Maar eenzaam met kerst hoeft natuurlijk niemand te zijn. Iedereen verdient een leuke kerst, nodig daarom gerust je eenzame buurman uit. Bij ons op school wordt het kerstfeest ieder jaar anders gevierd. Het ene jaar wordt kerst gevierd met een kerstdiner en het andere jaar met een kerkdienst. Dit jaar vieren de kinderen op school kerst op deze en naar mijn idee super leuke en originele manier: een lichtjestocht. 

Kerst vieren op school

Het kerstfeest wordt dit jaar op school dus gevierd met een lichtjestocht. Dit houdt in dat er door de hele wijk een route wordt uitgezet met kaarsjes. Om deze kaarsjes te laten branden wordt er al een tijdje door alle kinderen glazen potjes gespaard. Voor de route van een lichtjestocht zijn er namelijk behoorlijk wat kaarsjes nodig. De lichtjes door de wijk is zo super sfeervol, het is echt een kerstgevoel. Op de route kom je juffen en meesters tegen. Zij beelden een deel van het kerstverhaal uit. Dat begint natuurlijk met Josef en een zwangere Maria. En de lichtjestocht eindigt bij Jezus in de kribbe. Deze manier van kerst vieren op school is erg leuk, maar vergt ook veel voorbereiding. Want wie steekt alle kaarsjes van de lichtjestocht aan?

Zo’n lichtjestocht kun je ook thuis doen, maar dan in het klein en met onze kerstspeurtocht met het kerstverhaal. Dat is een leuke en originele manier om kerst te vieren met de kleintjes.

peuters

Manieren om kerst te vieren thuis, leeftijd < 8

Thuis wordt er dus ook kerst gevierd. Het is leuk (wanneer je dit nog niet hebt) om met kerst een familietraditie te starten. En wat mij betreft hoeft een traditie niet elk jaar hetzelfde te zijn. Samen zijn met kerst kan ook al een traditie zijn. Toch is het wel leuk om op een originele manier kerst te vieren. Ik ging op zoek naar zoveel mogelijk ideeën om wat te doen met kerst. En dan voornamelijk om het kerstfeest thuis te vieren met verschillende leeftijden.

kind kerstboom versieren

Samen de kerstboom opzetten

Je peuter of kleuter kan prima helpen met de kerstboom opzetten en versieren. Je moet alleen even je eigen idealen opzij zetten. Want een kind hangt gerust alle ballen aan één tak. De kunst is om deze manier van versieren als origineel te zien. Omarm die vrije expressie kerstboom!

Cadeautjes onder de boom

Dit is een traditie die over komt waaien uit Amerika. Maar ook steeds meer kinderen in Nederland vinden kerstcadeautjes onder de boom. Ook hier in huis is de vraag al door mijn kinderen gesteld. ‘Wanneer krijgen wij ook cadeautjes onder de kerstboom?’. Wij wachten nog even met cadeautjes voor kerst tot de kinderen niet meer in Sinterklaas geloven.

Gourmetten

Het is misschien niet erg origineel en misschien denk je dat de kinderen nog te klein zijn om te gourmetten. Maar uit ervaring weet ik dat kinderen onder de acht het fantastisch vinden om hun eigen vleesje en eitje te bakken. Met een beetje begeleiding kun je prima gourmetten tijdens de kerst.

Spelletjes spelen

Om van kerst een samen zijn traditie te maken, moet je ook tijd met elkaar door brengen. Een leuke manier om deze tijd in te vullen is door samen spelletjes te spelen. Er staan ongetwijfeld genoeg spelletjes in de kast. De kerstdagen is de perfecte timing om deze spelletjes er eens uit te halen. Heb je inspiratie en ideeën nodig? Kijk dan hier voor de leukste spelletjes voor het gezin.

Kerst spelletjes printen

Een leuk en origineel spelletje is bijvoorbeeld deze kerstbingo die je zelf kunt printen. Of wat dacht je van het kerst dobbelspel met opdrachtenkaartjes? Het zijn leuke manieren om met kerst de cadeautjes uit te delen.

Knutselen met kerst

Misschien hangt de koelkast al helemaal vol met kerstknutsels? Toch is knutselen een leuke manier om thuis kerst te vieren. Zeker met jonge kinderen. Trek de glitters en het papier uit de kast en laat je kind zijn fantasie de vrije loop gaan. Kan je dat mentaal niet aan? Dan heb ik hier wat knutsel ideeën voor kerst.

Kerstfilm kijken

Wil je graag een rustige kerst vieren met je gezin? Kijk dan lekker in pyjama een kerstfilm op Netflix, Videoland of huur er één via On Demand. Mogelijkheden genoeg om een leuke kerstfilm voor het gezin te vinden.

Kerstverhaal voorlezen

Wat dacht je van een origineel kerstverhaal? Hoezo moet je daarvoor naar de kerk of iets dergelijks. Je kunt je kleintje natuurlijk ook gewoon thuis een mooi kerstverhaal voorlezen. Kijk op deze site voor kerstverhalen voor verschillende leeftijden.

Manieren om kerst te vieren thuis, leeftijd > 8

Al het bovenstaande zou je natuurlijk ook met je kinderen boven de 8 jaar kunnen doen tijdens kerst. Hier nog een paar leuke manieren om kerst te vieren thuis met het gezin.

Escape room voor de kerst

Een escape room is een ontzettend leuke manier om kerst te vieren met kinderen. Je kunt de kerstcadeautjes uitdelen wanneer ze de ‘code gekraakt’ hebben. Of je beloont de kinderen met iets lekkers. Wij hebben een escape room voor kerst gemaakt, voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Je download de escape room voor kerst hier.

Zelf een kerstmenu klaarmaken

Mijn dochter van 10 is gek op menukaarten maken en restaurantje spelen. Dus waarom zou je dan niet stimuleren tijdens de kerstdagen. Laat ieder gezinslid een gerecht maken en zo heb je een heel kerstdiner bij elkaar.

All You Need Is Love kijken

Dit zou zomaar het begin van een nieuwe traditie kunnen worden. Tijdens de kerstdagen kijk je All You Need Is Love. Nu is dat met kleine kinderen nog niet zo leuk, maar kinderen boven de acht beginnen hier toch wel van te smullen denk ik zo.

Een herinneringenpot maken

Dit is een leuke manier om creatief en met elkaar bezig te zijn tijdens de kerstdagen. Bovendien levert het een mooie herinnering voor later op. En misschien begin je wel een nieuwe traditie met een herinneringenpot. Een herinneringenpot is een pot waarin je herinneringen van het afgelopen jaar stopt. Dit kunnen mooie, leuke maar misschien ook minder leuke herinneringen zijn. Het is maar net wat je onthouden wil. Als je elk jaar tijdens de kerstdagen zo’n potje vult, heb je later iets heel moois om aan je kinderen mee te geven, bijvoorbeeld wanneer ze het huis uit gaan.

Mooi aankleden

Oke, een pyjama of een huispak zit misschien dan wel fantastisch en is een erg prettige manier van kerst vieren. Tijdens de kerstdagen is het ook wel leuk om jezelf en dus ook de kinderen, mooi aan te kleden. Zeker wanneer je bij familie op bezoek gaat of als je wilt uitpakken met een chique kerstdiner.

Originele kerstuitjes

Wil je als gezin liever niet twee dagen thuisblijven? Je kunt tijdens de kerstdagen ook eropuit. Maar waar kun je naartoe tijdens de kerstdagen? Veel bedrijven zijn eerste kerstdag gesloten. Voor bijvoorbeeld winkelen kun je vaak alleen op tweede kerstdag terecht. Maar of je dat ook echt moet willen tijdens de kerstdagen? Mijn manier van kerst vieren is het niet. Ik kies liever voor een origineel kerstuitje.

Naar de dierentuin

De dieren ademen tijdens de kerstdagen ook gewoon door. En misschien is een bezoekje aan de dierentuin tijdens de kerstdagen wel extra leuk. Het is in ieder geval een originele manier om kerst te vieren, want ik ken niemand die dit van plan is met kerst.

Actief doen

Ik stel voor: eerste kerstdag gaan we eten, bank hangen en nog meer eten. Tweede kerstdag gaan we actief doen! Een idee om te doen tijdens kerst is bijvoorbeeld karten, lasergamen of trampoline springen.

Naar een kerstmarkt

Misschien is een kerstmarkt bezoeken niet super origineel, maar het levert wel een ultiem kerstgevoel op. Wil je weten wat de tien leukste kerstmarkten van Nederland zijn? Check ze hier. En wat dacht je van een kerstmarkt in Duitsland?

Amsterdam Light Festival

Kerst gaat natuurlijk hand in hand met lichtjes. Mocht de basisschool van jouw kind niet zo’n leuke lichtjestocht organiseren, dan kan ik je het Amsterdam Light Festival aanraden! Dit festival biedt een podium aan getalenteerde lichtkunstenaars die Amsterdam tot een ware lichtstad omtoveren. Vanaf het water is het helemaal magisch. Oftewel, boek een rondvaart (in het donker) door Amsterdam tijdens kerst.

Een kerststal in de kerk bezoeken

De kerststal in de Sint-Jan in Den Bosch bijvoorbeeld. Deze kerststal wordt jaarlijks dor zo’n honderdduizend mensen bezocht. Een mooie en originele manier om het kerstverhaal te beleven.

Schaatsen

Bijna iedere gemeente heeft wel zo’n pop-up schaatsbaan staan. Kinderen vinden het superleuk en schaatsen is een echte winterse activiteiten om te doen tijdens de kerstdagen.

Naar een kerstcircus

Naar het circus, het gebeurd niet vaak meer tegenwoordig. Maar tijdens de kerst is het daarom extra leuk en origineel. Een paar opties zijn: Het Wereldkerstcircus in Carré, het Kerstcircus in Haarlem, Groot Kerstcircus Den Haag of het Kerstcircus Ahoy in Rotterdam.

Hoe dan ook, genoeg leuke manieren om kerst te vieren!


Leuke manieren kerst

Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

 

Previous ArticleNext Article