Landal Volendam, ultieme ervaring als toerist in eigen land

landal ervaringen volendam

Toch bizar dat er een epidemie voor nodig is, om er (weer) achter te komen hoe prachtig ons eigen landje kan zijn. Het zit vol met historie, natuur en leuke activiteiten. Sommige plekken zijn niet voor niets wereldberoemd! Nu ’toerist in eigen land’ zijn helemaal hot is, konden we natuurlijk niet achterblijven. Zeker niet toen Landal GreenParks onlangs een gloednieuw vakantiepark in Volendam opende. Dat vraagt natuurlijk om een review. En zo kwam het dat we afgelopen weekend op en top toerist in eigen land waren. 

Landal Volendam ligt niet eens zo heel ver van onze woonplaats vandaan, hooguit 40 minuten rijden en we zitten al in een compleet ander stukje Nederland. Het laatste stukje van de rit krijgt ’toerist in eigen land’ de invulling zoals het bedoeld is. Want wanneer de dakpannen van de boerderijen ‘Cheese en Clogs’ gaan schreeuwen, dan weet je dat je in de buurt van een toeristische omgeving komt. In dit geval: Volendam!

Vakantiepark Landal Volendam

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, dit vakantiepark van Landal is misschien niet zoals je gewend bent. Het kleinschalige vakantiepark heeft enkel een receptie met fietsverhuur en 42 vakantiehuisjes. Dus geen supermarkt (wel broodjes service), geen zwembad, geen centrum met activiteiten en geen Bollo club. Kortom, het is een compleet andere Landal ervaring als bijvoorbeeld Het Vennenbos of Het Land van Bartje. Is dat erg? Nee zeker niet, wij kwamen hier namelijk voor de ultieme ’toerist in eigen land’ ervaring. En daar is de ligging van Landal Volendam perfect voor!

Op het adres Slobbeland 5 in Volendam, vind je aan het Markermeer, op nog geen 10 minuten lopen vanaf de Dijk, het vakantiepark van Landal. De onwijs luxe vakantiehuisjes zijn geheel in Volendamse stijl gebouwd. Wanneer we het vakantiepark oprijden komen we direct bij de slagboom en receptie. De auto kan vlakbij de receptie geparkeerd worden en na het inchecken blijkt dat we eigenlijk direct al goed staan. Omdat dit vakantiepark echt kleinschalig is, is er ook geen algemene parkeerplaats. Maar bij iedere vakantiewoning is er voldoende ruimte om je auto te parkeren.

Bekijk hier alle aanbiedingen en beschikbaarheid van Landal Volendam >>

landal volendam review

vakantiepark landal volendam

De luxe vakantiehuisjes

We verblijven vlak naast de receptie, in vakantiehuisje nummer 3. Dit is een zespersoons rijwoning (accommodatie type 6c), met aan de ene kant uitzicht op de weg en aan de andere kant (het woongedeelte) zicht op het speelveldje van het vakantiepark. Als je over het speelveld kijkt, tussen de andere vakantiehuisjes door, zie je een glimp van het Markermeer. Er zijn dus ook huisjes met uitzicht over het Markermeer.

landal volendam review

vakantiepark landal volendam

De kinderen zijn meteen in de wolken van het vakantiehuisje, wat praktisch nog gloednieuw is. Maar er valt wel direct iets op, de woonkamer bevindt zich namelijk op de eerste verdieping. Dat houdt in dat er beneden twee slaapkamers zijn en op zolder één slaapkamer en de badkamer. Nog voor ik überhaupt heb kunnen nadenken over een kamerverdeling, stort mijn oudste zich meteen op een slaapkamer beneden. De slaapkamer mét televisie natuurlijk. Mijn jongste twee eigenen de zolder toe. ‘Lekker is dat, daar gaat mijn slaapkamer bij de badkamer’, denk ik nog even maar die gedachte was van korte duur. ‘Iedere slaapkamer heeft een eigen douche’, hoor ik er één tetteren.

Ook in de keuken en de sfeervolle woonkamer ontbreekt het aan niets. In de keuken staat zelfs datgeen wat ik altijd trouw van huis meeneem, namelijk een Nespresso apparaat. Tja, je bent een koffiedrinker of niet. De man is het dus niet, vandaar dat ik altijd kies voor gemak. Maar goed, dat was in dit geval dus overbodig.  Dat het vakantiepark Landal Volendam over luxe vakantiehuisjes beschikt, is wel duidelijk.

comfort huisje landal volendam

Nazomer in Volendam?

Het is begin september en ik had stiekem gehoopt op een schitterend Indian Summer weekend. Zodat we konden suppen op het Markermeer. En pal naast Landal Volendam ligt Slobbeland. Slobbeland is Volendams lokale recreatiecentrum, direct aan het Markermeer. Hier kun je naast zwemmen in het Markermeer ook gebruik maken van het buitenbad. Op het grote grasveld zijn ook houten speeltoestellen en een grote glijbaan waarmee je zo het Markermeer inglijdt. Helaas hebben de weergoden geen gehoor gegeven aan mijn wensen. Althans, we hadden niks te klagen hoor! Maar die tropische temperaturen voor een duik in het Markermeer, waren het helaas niet.

Maar wat gaan we dan doen? Is de algemene vraag van de kinderen. Die denken ook, als er geen Bollo club of zwembad op het vakantiepark is, wat moeten we dan? Het antwoord is simpel, toerist in eigen land zijn en in dit geval, in Volendam en omgeving!

Struinen door Volendam

Dit vakantiepark van Landal ligt dus zo’n tien minuten lopen vanaf de wereldberoemde Dijk van Volendam. Menig toerist kent dit fenomeen ‘De Dijk’, maar laten we vooral de straatjes achter de Dijk niet vergeten. Ook die zijn het waard om doorheen te struinen. We kiezen ervoor om deze activiteit op zaterdag te doen. Mijn oudste dochter wil graag een beetje winkelen (op zondag zijn de winkels gesloten) én op zaterdag is er bij het Europaplein een markt.

toerist landal volendam

landal volendam dijk

toerist landal volendam

Wanneer we vanaf het Landal park richting de Dijk wandelen, valt het oog van mijn kinderen op de elektrische choppers die continu voorbij komen. Het is wel duidelijk dat dit een populaire activiteit in Volendam is. Maar helaas voor mijn kinderen, houden we het vandaag bij de benenwagen. Gelukkig vergeten ze die elektrische choppers snel wanneer we op de Dijk aankomen, hier is genoeg afleiding. Zo zien we een look-a-like VOC schip de haven in varen. En dat andere schip moet de Halve Maen zijn.

Volendam is natuurlijk op en top een vissersdorpje. Je kunt hier niet komen zonder een visje te eten. Nu moet ik eerlijk bekennen dat paling niet in mijn ‘lievelings top 10’ voorkomt en in die van mijn kinderen al helemaal niet. Maar een kibbeling slaan we nooit af. De Dijk is een mix van restaurants, winkeltjes (gericht op toeristen), viskraampjes en fotografen waar je in klederdracht op de foto gaat. En tja, als toerist in eigen land, doen wij hier ook vrolijk aan mee.

landal volendam klederdracht

Nog zoveel meer rondom Landal Volendam

Je hoeft je zeker niet te vervelen bij Landal Volendam, want er is nog zoveel meer in de omgeving te doen. Zo is er nog het eilandje Marken, waar de meeste toeristen met de Volendam-Marken Express (een boottocht) komen. En direct naast Volendam ligt het historische stadje Edam, wat minstens net zo pittoresk is als Volendam.

Monnickendam en zijn Speeltoren

De volgende dag rijden we naar de buurgemeente Waterland, waar Monnickendam ligt. Over historisch gesproken, Monnickendam heeft sinds 1355 stadsrechten. Ook hier kun je heerlijk struinen door het sfeervolle centrum vol met monumenten. Maar het mooiste gebouw, tevens oudste gebouw van Monnickendam, wat me opviel was de Speeltoren. In deze oude stadhuistoren van Monnickendam is nu Waterlandsmuseum de Speeltoren gevestigd. Met onze museumjaarkaart kunnen we wel een bezoekje wagen natuurlijk. Het Waterlandsmuseum geeft je informatie over de rijke geschiedenis van de regio Waterland. Met behulp van een speurtocht beginnen de kinderen aan deze historie, maar al snel blijkt dat ze behoorlijk wat moeten lezen en speuren naar iets wat ze toch niet zo interessant vinden. Ach, het was het proberen waard! Ook rennen ze snel langs een expositieruimte voor wisseltentoonstellingen van eigentijdse kunstenaars uit Waterland. Waar ze wel blijven hangen, is de speelkamer.

speeltoren monnickendam

museum speeltoren

Naast De Speeltoren staat de Waegh, wat ook absoluut een bezienswaardigheid is. Dit gebouw in Monnickendam werd voor het eerst in 1382 gebouwd, maar werd in 1666 verwoest door een brand. De huidige Waegh (nu een brasserie) stamt uit 1668 en is opgetrokken uit de restanten van zijn voorganger. Echt een plaatje om te zien.

monnickendam bezienswaardigheden

Broek in Waterland, echt een aanrader!

Ik kreeg tijdens het weekendje bij Landal Volendam als tip om ook Broek in Waterland (noord) te bezoeken. De tip was eigenlijk om dit met een fluisterbootje te doen, maar omdat het weer een tikkie onheilspellend was, besloten we gewoon een wandelingetje te maken door Broek in Waterland. Ik word altijd zo blij van zulke tips, want het voelde een beetje onontdekt en voor even had ik het gevoel dat we door het sprookjesbos van de Efteling aan het wandelen waren. Het centrum van Broek in Waterland (rondom de hervormde kerk) en zijn pittoreske huisjes zijn zo heerlijk kneuterig. Echt een aanrader!

landal volendam review

broek in waterland

Wat ook bij de tip vermeld stond, was het pannenkoekenhuis De Witte Swean. Nu hoef ik voor eten bij een pannenkoekenhuis aan mijn kinderen geen toestemming te vragen. Sowieso een yes! Maar eerlijk is eerlijk, nadat we gegeten hebben bij the Pancake Factory kan eigenlijk geen enkele pannenkoekenhuis daar meer aan tippen.

Conclusie van deze review: op en top toerist in eigen land!

Conclusie van deze review is dat een verblijf bij Landal Volendam toch wel een op en top ervaring is als toerist in eigen land. De omgeving van dit vakantiepark heeft zoveel toeristische trekpleisters te bieden. En dan heb ik het nog niet eens over de Zaanse Schans gehad, wat binnen een straal ven 25 kilometer van het vakantiepark ligt. Of het feit dat je je binnen no-time in het centrum van Amsterdam begeeft, waar je voor de kinderen (en jezelf) het Nemo science museum en het Scheepsvaartmuseum kunt bezoeken. Kortom, voor een ultieme toerist in eigen land beleving, moet je bij Landal Volendam zijn!

Previous ArticleNext Article