Een lampion maken

papieren lampion

Het is weer de tijd van het jaar om een lampion te maken. Een lampion maken doe je wanneer je met de kinderen Sint Maarten loopt. Niet iedereen in Nederland is bekend met Sint Maarten. In iedere regio kan het ook weer anders gevierd worden. In onze regio (Noord Holland) gaan de kinderen met hun zelf gemaakte lampion langs de deuren, zingen een Sint-Maarten liedje. Vervolgens ontvangen ze een complimentje over hun lampion en een snoepje of mandarijn. Maar er zijn ook regio’s waar een vreugdevuur naast de lampionnentocht wordt georganiseerd. Hoe je het ook went of keert, minimaal een week voor Sint Maarten, moet je beginnen met een lampion maken. Maar hoe maak je zelf een Sint Maarten lampion? 

Een Sint Maarten lampion zelf maken

Wanneer je in de dagen voor Sint Maarten naar het winkelcentrum gaat, kom je ongetwijfeld kant en klare Sint Maarten lampions tegen. Je vraagt jezelf misschien dan af, waarom zou ik gaan zitten knutselen als je zo’n lampion ook gewoon kopen kunt?  Maar persoonlijk vind ik het meest charmante aan Sint Maarten, de zelf gemaakte lampionnen. En de mooiste lampionnen zijn dan degene waar je het lijm nog af ziet druipen, heerlijk! Kortom, wil je dat je kind indruk maakt, dan zal je kind toch echt zelf een lampion moeten maken. Bij deze een aantal ideeën voor zelfgemaakte lampionnen.

Lampion maken van een fles

Lampion voor peuters

Deze lampion van een fles, is lang geleden gemaakt door mijn peuter. Het mooiste aan dit kunstwerk is dat de lampion helemaal zelf gemaakt is door de peuter. Geen voor geknipte vormpjes of uitgekauwde voorbeelden, de fles is geheel beschilderd naar eigen inspiratie. Meer heeft een peuter niet nodig.

lampion fles

Eenhoorn lampion

Dit is een populaire lampion bij meisjes tussen de 4 – 10 jaar. En met dit voorbeeld kan het kind de lampion ook prima zelf maken. Kijk hier voor de uitgebreide beschrijving van de eenhoorn lampion.

eenhoorn fles lampion

Super makkelijke lampion maken

Deze lampion is echt super makkelijk om te maken. Bovendien hoef je de fles niet helemaal aan gort te snijden en kun je hem na Sint Maarten gewoon inleveren. Wat je voor deze lampion nodig hebt is een fles, een rol verband, twee knopen, een zwart chenille draadje en lijm. Lampje erin en de lampion is gemaakt!

Oh ja, deze lampion kun je ook voor Halloween maken en hergebruiken met de lampionnentocht van Sint Maarten.

lampion maken makkelijk

Lampion van papier

Een lampion kan heel gemakkelijk gemaakt worden met een fles, maar een lampion van papier is de meest gebruikte knutsel methode. Een lampion gemaakt door kinderen, wordt meestal voorzien van raampjes met vliegerpapier. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker voor één van de volgende lampions gaan.

papieren lampion

Deze lampion is heel makkelijk te maken, tenminste, als je weet hoe het moet. In het volgende filmpje wordt het heel duidelijk uitgelegd.

De Chinese lampionnen zijn ook super makkelijk te maken. In deze kleuren kun je ze zelfs het hele jaar door gebruiken. Vind ik dan.

lampion maken papier

Een lampion met kokers aan de buitenkant, ook heel sfeervol.

lampion maken

lampion van papier

En deze vissenstaarten zijn ook erg origineel als je het mij vraagt! Maar hier heb je wel weer behoorlijk wat werk aan, je kleintje zal in ieder geval begeleid moeten worden.

Lampion maken met crepepapier

Een lampion kun je ook maken van crepepapier. De franjes wapperen zo lekker en vaak is het met een lichtje erin super sfeervol.

crepepapier lampion

Previous ArticleNext Article