Wat moet een kind van 8 jaar kunnen?

vaardigheden achtjarige

Weet jij nog, dat je als 8 jarig kind de afwas moest doen of zelf je bed moest opmaken? Als je er zo op terugkijkt, was het allemaal vrij eenvoudig. Toch moeten kinderen leren om dit soort klusjes uit te voeren. Het is één van de eerste stappen in de richting van een zelfstandig ‘volwassen’ leven. In de loop van de jaren lijkt het wel alsof de maatschappij heeft besloten dat het aanleren van dit soort klusjes niet meer belangrijk zijn. Ze zijn vervangen voor een overload aan sportactiviteiten alsof alle kinderen potentiële olympische kampioenen zijn en voor een huiswerkpakket alsof ze allemaal professors moeten worden. Als we het vanuit die hoek bekijken, moet een 8 jarige behoorlijk wat kunnen. Maar vragen we ze om de planten water te geven, of de vaatwasser leeg te ruimen, kijken ze je aan alsof ze water zien branden. 

En nu wil ik helemaal niet gaan klinken alsof ‘vroeger alles beter was’, helemaal niet! Maar ik denk dat we wel een beetje balans kunnen gebruiken bij de vraag, wat moet een kind van 8 jaar kunnen? Kinderen kunnen namelijk prima klusjes doen in huis. Maar daarnaast zijn er ook een aantal andere levensvaardigheden die als basis erin moeten zitten.

Vaardigheden voor een kind van 8 jaar

De basisvaardigheden die je hieronder ziet, zouden kinderen van 8 jaar moeten kunnen uitvoeren.

kind van acht

Huisdier te eten geven Dit klinkt misschien heel simpel, maar het is toch een hele verantwoordelijkheid voor een 8 jarige. Zonder goede instructies, heeft het kind geen idee hoe en wat. Hier is dus echt wel een duidelijke uitleg voor nodig, maar ook een controle. Want een huisdier te eten geven, kan echt niet een keer ‘vergeten’ worden.

Klusjes als vaatwasser in- en uitruimen Je kunt een kind van 8 jaar prima de vaatwasser in- en uit laten ruimen. Misschien dat je de scherpe messen en de hoog op te bergen potten en pannen aan een volwassen moet overlaten, maar verder is het een klusje dat makkelijk aan te leren is. En zo zijn er nog meer klusjes in huis die geschikt zijn voor een kind van 8 om zelfstandig uit te voeren.

Lunch klaarmaken Op schooldagen maken mijn kinderen altijd hun eigen lunchtrommel klaar. Vanaf ongeveer de leeftijd 8 jaar zijn we daarmee begonnen en inmiddels kunnen ze een prima lunch voor zichzelf bereiden.

Een gerecht klaarmaken Hier moet je natuurlijk geen culinaire hoogstandjes gaan verwachten, als oma’s huisgemaakte lasagne, maar een simpel recept opvolgen moet haalbaar zijn voor een achtjarige.

Een kleine boodschap doen Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van de bereikbaarheid van de supermarkt, maar kinderen van 8 jaar kunnen prima zelfstandig een klein boodschappenlijstje afwerken.

Eerste hulp inschakelen Je moet natuurlijk niet gaan verwachten dat een kind van 8 jaar een reanimatie kan uitvoren. Wat een 8 jarige wel moet kunnen, is zelfstandig een pleister plakken of bijvoorbeeld koelen. Wat ook belangrijk is om aan te leren, is hoe je hulpdiensten inschakelt. Je kind moet bijvoorbeeld weten hoe en wanneer je 112 belt.

Omgaan met geld Rond de leeftijd van 8 jaar kun je je kind zakgeld gaan geven. Met hulp kunnen ze dit geld gericht uitgeven of natuurlijk sparen.

Tijd afspraken Kinderen van 8 kunnen over het algemeen prima klok kijken. Daarom kun je op deze leeftijd ook afspraken op tijd maken. Bijvoorbeeld om 17.00 thuis zijn. Ook kunnen ze zelf de tijd in de gaten houden wanneer ze bijvoorbeeld 20 minuten moeten lezen.

Lichamelijke ontwikkeling van een 8 jarige

Zowel de grove als de fijne motoriek is bij een kind van acht helemaal ontwikkeld. En natuurlijk is de één wat behendiger dan de ander en zal oefening nog steeds altijd kunst baren, maar over het algemeen genomen is de lichamelijke ontwikkeling voltooid. Je kind kan lopen, fietsen en zwemmen. Dit is dan ook de leeftijd om een sport te kiezen.

Verder houden kinderen in deze leeftijd ook van een fysieke uitdaging. Kijk hier eens voor leuke binnen spelletjes voor kinderen tussen 8 – 12 jaar.

Sociaal emotionele ontwikkeling van een 8 jarige

Ben je benieuwd naar de interesses van een achtjarige? Kijk dan eens naar de verlanglijstjes. Zo zijn dit leuke cadeaus voor een jongen van 8 en dit zijn leuke cadeautjes voor een meisje van 8.

Kinderen van 8 jaar moeten abstract kunnen denken. Dat houdt in dat het kind daardoor niet altijd eerlijk is, hij maakt dan de afweging is zijn hoofd ‘wat gebeurt er als ik eerlijk ben en wat gebeurt er als in niet eerlijk ben. Wanneer je kind in staat is om te liegen, is dat eigenlijk best een goede sociaal emotionele ontwikkeling. Echter is het wel belangrijk om je kind hierin te begeleiden, want je wilt natuurlijk niet dat je kind voortdurend aan het liegen is.

Wat vinden kinderen van 8 leuk om te doen?

Er zijn veel dingen waar kinderen van 8 jaar oud van kunnen genieten. Dit zijn enkele voorbeelden van activiteiten die kinderen van 8 jaar oud leuk kunnen vinden:

  • Spelen met vriendjes en vriendinnetjes: Kinderen van 8 jaar oud kunnen genieten van het spelen met vriendjes en vriendinnetjes, bijvoorbeeld door samen te voetballen, te spelen in de speeltuin of samen te knutselen.
  • Bewegen: Kinderen van 8 jaar oud kunnen genieten van beweging, bijvoorbeeld door te spelen in de tuin, te gaan fietsen of te gaan zwemmen.
  • Knutselen: Kinderen van 8 jaar oud kunnen genieten van knutselen, bijvoorbeeld door te schilderen, te tekenen of te bouwen met lego.
  • Spelletjes spelen: Kinderen van 8 jaar oud kunnen genieten van het spelen van spelletjes, bijvoorbeeld kaarten of bordspellen.
  • Lezen: Kinderen van 8 jaar oud kunnen genieten van het lezen van boeken, bijvoorbeeld avonturenboeken, sciencefictionboeken of stripboeken.
  • Kijken naar films of tv-programma’s: Kinderen van 8 jaar oud kunnen genieten van het kijken naar films of tv-programma’s die geschikt zijn voor hun leeftijd.
  • Muziek luisteren of maken: Kinderen van 8 jaar oud kunnen genieten van het luisteren naar muziek of het maken van muziek, bijvoorbeeld door te zingen of te spelen op een instrument.

achtjarige

Previous ArticleNext Article