Wat te doen bij warm weer? Nou dit!

hittegolf

De zomer met warme dagen komen eraan! En omdat er een droge en warme zomer beloofd wordt, is het altijd fijn om te weten wat je kunt doen bij warm weer. Activiteiten die je tijdens zomerse dagen kunt doen. Hoe je jezelf, maar ook je kinderen koel kunt houden. En ook waar je naartoe kunt gaan wanneer het mooi weer is. Wij zetten zoveel mogelijk ideeën en tips voor wat te doen bij warm weer op een rij! 

Wat te doen bij warm weer? Afkoelen natuurlijk!

Het beste wat je kunt doen bij warm weer is afkoelen! Maar wat zijn nou de beste manieren om koel te blijven?

Tip 1. Ga naar het strand! Aan de kust is het altijd een paar graden koeler. Daarbij kun je aan het strand genoeg water vinden voor verkoeling tijdens een warme dag. Vind je het leuk om samen met je kinderen activiteiten te doen? Kijk dan eens bij deze leuke spelletjes voor op het strand. Nadeel van het strand bij warm weer, is dat het ook ontzettend druk kan zijn. Druk op het strand, maar ook op de weg ernaar toe. Houd hier dus wel rekening mee wanneer je op een warme dag in de auto stapt om naar het strand te gaan.

Tip 2. Doe buiten waterspelletjes. Waterballonnen, spelletjes met de tuinslang, of investeer in leuk waterspeelgoed. Spelletjes met water zijn bij warm weer leuk, maar vooral verkoelend om te spelen. Heb je een meertje of een riviertje in de buurt? Ga dan lekker kanoën of op een luchtbedje dobberen.

Tip 3. Is het te warm om naar buiten te gaan? Neem dan een koude douche. Trek je zwemkleding aan en ga in bad. Heb je geen bad? Je kunt ook een klein opblaasbadje in de douche plaatsen. Zo hebben de kinderen toch waterpret, zonder te verbranden of het te heet te hebben.

Hoe houd je jezelf en je kinderen koel zonder water?

Heb je geen water in de buurt? Of hebben de kinderen geen zin om met water te spelen? Het is op een warme dag toch belangrijk om jezelf en de kinderen koel te houden. Hoe doe je dat zonder water?

– Vermijd direct zonlicht en blijf zoveel mogelijk in de schaduw.
– Kleed jezelf zo luchtig mogelijk en laat kinderen in hun luier of onderbroek lopen. Ben je in het openbaar, zorg dan voor een luchtig jurkje of een luchtige korte broek met shirt.
– Zoek gekoelde ruimtes op met een ventilator of airco.
– Drink extra water op een warme dag en wacht niet tot je dorst krijgt. Geef ook de kinderen extra water en attendeer ze erop om extra te drinken.
– Dek de kinderwagen nooit af met een deken! Hierdoor is het in de kinderwagen binnen no-time zo een paar graden warmer.

Een kinderwagen of een Maxi-Cosi kan het beste afgeschermd worden tegen de zon door een Dooky of parasol. Dus ook géén hydrofiele doek! Een hydrofiele doek kan de temperatuur wel tot 7 graden laten stijgen en houdt deze warmte ook vast waardoor er niet genoeg luchtdoorstroming is. Dat moet je dus niet doen bij warm weer! Stichting Veilig Kind heeft een onafhankelijk onderzoek laten doen door de TÜV Nederland door temperatuurmetingen uit te voeren op verschillende manieren. Zie hier de resultaten.

Wat te doen bij warm weer

Waar kun je naartoe gaan tijdens een warme dag?

Tijdens een warme dag is het dus verstandig om verkoeling op te zoeken. Waar kun je met warm weer nou het beste naartoe? Zoals hierboven al benoemd werd, is het strand, een meertje of een riviertje een uitstekende plek om verkoeling op te zoeken. Maar je kunt ook een binnenactiviteiten gaan doen, maar dan wel ergens waar de airco aanstaat. Warme speelhallen zou ik persoonlijk vermijden.

Voordeel van activiteiten binnen tijdens warm weer, is dat het hoogstwaarschijnlijk lekker rustig zal zijn.

Wat je kunt doen is naar de bibliotheek gaan! Kinderen kunnen zich daar prima even vermaken. Een nieuw boekje uitzoeken, beetje voorlezen en dat allemaal in een redelijk koele ruimte.

Ga naar een museum. Zeker wanneer je in het bezit bent van een museumjaarkaart. In de meeste museums is het lekker koel en vaak kun je er een hele dag vermaken.

Of je gaat naar de film. Kinderen vinden het leuk om naar de film te gaan. Je kunt rustig blijven zitten en meestal is het er ook vrij koel.

Nog een paar tips tijdens een warme dag

Heb je activiteiten gepland of willen de kinderen perse iets doen tijdens warm weer? Zorg dan in ieder geval dat je jezelf en de kinderen goed insmeert met een hoge SPF factor. Of je kunt er natuurlijk voor kiezen om binnen activiteiten te gaan doen tijdens een warme dag. Gordijnen dicht, ventilator aan en lekker film kijken. Zo kun je het hete weer wel trotseren toch?

Wil je toch liever buiten activiteiten doen, dan heb ik naast een standaard watergevecht, hier een paar ideeën voor je.

Pak de Legobak erbij en maak creaties in het water. Voordeel hiervan is dat al het Lego ook weer eens een schoonmaakbeurt krijgt.

Maak van je zandtafel een watertafel!

watertafel
Door Monkey Business Images / Shutterstock

Eet ijsjes voor verkoeling. Het beste kun je ijsklontjes van alleen water eten, maar voor de variatie neem je tussendoor een ijslolly. Check deze ‘parenting hack’ om lekkende ijsjes te voorkomen. Top idee!

Maar het belangrijkste wat te doen bij warm weer, is rustig blijven. Maak je niet druk, bepaalde werkzaamheden komen later wel weer. Of je doet ze in de avond wanneer het een beetje afkoelt. Geniet van de zomer en zijn warme dagen.


Wat te doen bij warm weer

Uitgelichte afbeelding: Dizfoto/Shutterstock

 

Previous ArticleNext Article