Van ledikant naar groot bed, onze tips en tricks!

De overgang van de ledikant naar een groot bed is een belangrijke mijlpaal in het leven van je kleintje. En misschien ook wel in die van jou als ouder. Want wanneer je peuter toe is aan een groter bed, betekent dat ook dat hij steeds groter en groter aan het groeien is. Je zal afscheid moeten nemen van een periode in het ouderschap. En tja, dat is spannend (vooral voor je kleintje) en ook een beetje bitterzoet voor jou.

Waarom een peuterbed?

Veel ouders zullen eerst kiezen voor een peuterbed. Maar waarom eerst een peuterbed en niet meteen in een eenpersoonsbed? Het is een vraag die bij veel ouders op zal komen. Want is zo’n extra aanschaf nou wel nodig? De overstap van ledikant naar een groot bed is behoorlijk spannend voor je kleintje. Daarom is het toch wel verstandig om voor die overstap, nog een tussenstap te maken naar een peuterbed. Een peuterbed is niet heel veel groter dan een ledikant. Sommige ledikantjes kun je zelf ombouwen tot een peuterbed. Een groot bed kan voor je kleintje nogal overweldigend zijn. Zo’n peuterbed geeft je kleintje nog een beetje het gevoel van veiligheid. Dus het kan zeker verstandig zijn om eerst te kiezen voor een peuterbed voordat je een groot kinderbed in de kinderkamer neerzet.

De juiste leeftijd voor een peuterbed

Ook de vraag, vanaf welke leeftijd kan mijn kleintje in een peuterbed, wordt regelmatig gesteld. De antwoord op die vraag is geheel afhankelijk van je kind. Sommige kinderen zijn er met 18 maanden al aan toe en andere kinderen slapen het beste tot een jaar of drie in een ledikant. Dus kijk goed naar de behoefte van je kleintje om te bepalen wat de juiste leeftijd voor een peuterbed is. En vergeet je eigen behoefte niet! Want realiseer je wel dat je kleintje niet zelfstandig uit een ledikant kan klimmen, maar wel zo uit een peuterbed stapt.

De stap van ledikant naar groot bed, onze tips!

Goed, je kleintje is dus toe aan een groot bed. Dit proces wil je natuurlijk zo goed mogelijk begeleiden. Want je weet zelf ook wel hoe belangrijk een goede nachtrust voor jou en je kind is. Inmiddels hebben wij heel wat ervaringen in het overstappen van een peuterbed naar groot bed en daarom delen we graag onze tips en tricks!

Tip 1. Een peuterbed

Zoals je hierboven al kon lezen, is een tussenstap van een peuterbed een goed idee. Je kleintje kan dan geleidelijk aan wennen aan een groter bed, zonder dat het direct ‘verdrinkt’ in een groot bed. Een peuterbed geeft je kleintje het gevoel van geborgenheid en veiligheid.

Tip 2. Het juiste moment

Wanneer je ervoor kiest om je kleintje van ledikant naar een groot bed te laten gaan, moet je het juiste moment kiezen. Als het leven van je peuter al vol veranderingen zit, bijvoorbeeld als hij een broertje of zusje krijgt, een verhuizing, zindelijkheidstraining, enzovoorts, wacht dan met de overstap naar een groot bed. Deze overstap is op zichzelf al spannend genoeg en kun je het beste zo rustig mogelijk laten verlopen.

Tip 3. Betrek je kind erbij

Betrek je kind bij deze overstap van ledikant naar groot bed door bijvoorbeeld samen het beddengoed uit te zoeken. Geef de kinderkamer een likje verf die jullie samen uitkiezen of bedenk zelfs een nieuw thema voor de kinderkamer. Je kleintje zal zich niet alleen door het grote bed ‘groot’ voelen, maar ook doordat hij betrokken wordt in het proces.

Laatste tip: Heb geduld!

Wees erop voorbereid dat je kind, als hij eenmaal in het grote bed ligt, er ook zelf uit kan komen. Hij zal uit bed springen om nog een slokje water te drinken, om even te knuffelen met papa of mama of elk ander excuus dat hij bedenken kan om uit zijn bed te komen. Heb dan geduld en breng je peuter iedere keer weer rustig terug naar bed. Bonus tip: Hou het zo saai mogelijk, zodat het geen feest wordt om steeds uit bed te komen.

De overgang van ledikant naar een groter bed is een spannende, maar niet onhaalbare stap. Zolang je er maar een veilige en relaxte overgang van maakt, ligt je kleintje voor je er erg in hebt te dromen in een groot bed!


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article