Lente knutselen; dit zijn leuke ideeën

lente knutselen

De ideale manier om creativiteit bij je kleintje te stimuleren, is door lente knutselen aan te bieden. Nu de dagen weer langer worden en de temperaturen langzaam stijgen, is het dus tijd om creatief te worden met deze leuke lenteknutsels voor kinderen! Wij hebben een hele lijst met ideeën voor alle leeftijden om in de lente te knutselen.

Hoewel de lente dé tijd is om lekker buiten te spelen, zijn er ook genoeg dagen in de lente om lekker binnen te blijven. Zoals de regenachtige dagen of gewoon de dagen dat je kleintje het wel weer even gezien heeft buiten. Pak dan al deze ideeën erbij en ga lekker los met de lente knutsels.

Het is niet heel ingewikkeld om te bedenken wat je kunt knutselen in de lente. Bloemen bloeien, de kleuren worden weer levendiger, regenbogen komen tevoorschijn en het is hét seizoen voor schattige beestjes. Denk aan lammetjes, maar ook bijtjes en natuurlijk het lieveheersbeestje. Oftewel, genoeg ideeën om te knutselen met je peuter, kleuter, maar ook oudere kinderen houden ervan!

Vogelnestje knutselen

lente knutselen ideeen

Een van de leukste lente knutselprojecten is het maken van een vogelnestje van papieren bordjes. Het is niet alleen leuk om te doen, maar het resultaat is ook nog eens schattig en decoratief. Want kijk hoe leuk! Maar een vogelnestje in de lente knutselen, heeft ook nog een andere betekenis. Het is een symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid, die beide worden geassocieerd met de lente. Het kan dus een mooie manier zijn om het begin van een nieuw seizoen te vieren en te genieten van de mooie dagen die nog komen gaan.

Om te beginnen heb je niet veel nodig, alleen twee papieren bordjes, verf, zwart en oranje papier om de vogeltjes te maken, wat gekleurde veertjes en een schaar en lijm. Eén van de twee papieren bordjes knip je door midden en plak of niet je aan het andere bordje zodat er een soort vakje ontstaat.

lente knutselen

Bollenveld knutselen

Maar lente betekent ook dat het tijd is om te genieten van alle mooie bloemen die weer in bloei komen te staan. Ook de bollenvelden staan weer volop in bloei. Maar waarom zou je alleen naar bloemen kijken als je kleintje ze ook zelf kunt maken? Het knutselen van een bollenveld, met behulp van deze printable, is een fantastisch idee om de lente te vieren en je huis op te vrolijken.

Met een printable van een bollenveld op papier en wat propjes papier, kunnen de kinderen gemakkelijk bloemen maken die er net echt uitzien. Het enige wat je hoeft te doen is een aantal verschillende kleuren papier in kleine propjes te vouwen en deze op de print te plakken. Door verschillende tinten van dezelfde kleur te gebruiken, creëer je een mooie en realistische uitstraling.

Wat het knutselen van deze printables zo leuk maakt, is dat het een geweldige activiteit is voor zowel kinderen als volwassenen. Het is gemakkelijk, leuk en je hebt een prachtig eindresultaat waar je trots op kunt zijn. Bovendien is het maken van de propjes een goede activiteit om de fijne motoriek bij je kind te stimuleren.

Download hier de gratis bollenlandschap printable!

Wil je het allemaal wat simpeler houden, dan kun je deze bloemen schilderen. En voor peuters is het leukste om dit met vingerverf te doen.

lente knutselen

Nog een ander leuk voorbeeld van een lente knutsel en propjes, zijn deze leuke insecten en bloem. Teken eerst zelf twee insecten en een bloem, of als je kind oud genoeg is kan hij dit natuurlijk zelf. En vervolgens ‘kleur je de tekening in’ door propjes papier te plakken.

 lente knutselen peuter

Regenboog knutselen

lente knutselen

Ook een regenboog hoort bij het lente knutselen. Ten eerste zal het knutselen van een regenboog de fijne motoriek van je kind verbeteren. Het knippen, plakken en schilderen van de verschillende kleuren kan de hand-oogcoördinatie en de spierkracht in de handen en vingers van je kind helpen versterken.

Ten tweede is het knutselen van een regenboog de creativiteit en verbeeldingskracht van je kind stimuleren. Hier zie je twee voorbeelden van regenbogen om te knutselen, maar je kind kan natuurlijk ook zijn eigen creativiteit erop los laten. Hoe leuk is het voor een kind om zelf te bepalen welke kleuren en materialen hij of zij wil gebruiken en te experimenteren met verschillende technieken om de regenboog zo mooi mogelijk te maken!?

En laten we eerlijk zijn, het eindresultaat van een zelfgeknutselde regenboog is gewoonweg prachtig. Je kind zal trots zijn op zijn of haar creatie en het zal een mooie toevoeging zijn aan de lente-decoratie in huis.

lente knutselen

Paraplu van papier knutselen

De uitleg van deze paraplu van papier vind je hier.

Het maken van deze paraplu is een spannend en creatief project en met een beetje hulp van volwassenen, geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Met een beetje hulp kan je kind deze leuke lenteknutsel maken en tegelijkertijd heb jij quality time met je kind door samen de stappen van deze lenteknutsel te doorlopen.

Lieveheersbeestjes knutselen

De lente is een magisch seizoen vol bloemen, bomen en insecten. Kinderen houden ervan om buiten te spelen en de natuur te verkennen. Maar op regenachtige dagen in de lente is het heerlijk om binnen te knutselen. Dus waarom zou je niet samen met je kind deze lieveheersbeestjes knutselen?

Het maken van deze lieveheersbeestjes is heel simpel. We gebruikten dezelfde techniek als bij de paraplu knutsel. Zo krijg je het 3d effect bij de lieveheersbeestjes. Ik vind ze enig!

Rupsje knutselen

lente knutselen

Dit is een perfect knutsel in de lente voor peuters! Een rups is een van de meest iconische dieren van de lente. Het is fascinerend om te zien hoe een rups verandert in een prachtige vlinder. Door een rups te knutselen, kunnen peuters het begin van deze transformatie spelenderwijs leren kennen.

Daarnaast is het een goede manier om de fijne motoriek van je kind te verbeteren. Knippen, plakken, vormen en rollen van materiaal is goed voor de ontwikkeling van de hand-oog coördinatie en het versterkt de spieren van de handen.

Kuikentje knutselen

paasknutsel kuiken

Ah, zijn deze niet schattig? Om op te vreten bijna! Maar goed, het blijven wc rolletjes… En ja, lege wc rolletjes zijn nog steeds ideaal om mee te knutselen. Nu kwam ik deze kuikentjes tegen en ze zijn te leuk om niet te delen. Een geweldige lente knutsel!

Lentefiguren knutselen van een wc-rol

knutselen lentefiguren

En zo zijn er nog veel meer lente figuurtjes om te knutselen met lege wc rolletjes. Hier nog een paar ideeën voor je kind om te maken. En wat zullen ze fantastisch staan op de lente tafel!

Bij knutselen

knutselen lente

Het knutselen van een bij kan heel eenvoudig zijn. Je hebt alleen wat gekleurd papier, lijm, schaar en potlood nodig. Als je geen gekleurd papier hebt, kun je wit papier gebruiken en het beschilderen of inkleuren met kleurpotloden of stiften.

Allereerst kun je samen met je kind een sjabloon van een bij tekenen op het papier. Dit kan zo eenvoudig of complex zijn als je wilt, afhankelijk van de leeftijd en vaardigheden van je kind. Vervolgens kunnen jullie de bij uitknippen en de verschillende delen aan elkaar lijmen. Als je wilt, kun je ook extra versieringen toevoegen aan de bij, zoals glitter of zelfgemaakte wiebeloogjes. Dit maakt het lente knutsel werkje nog leuker en creatiever.

Het knutselen van een bij voor de lente is niet alleen leuk, maar het kan ook educatief zijn voor je kind. Terwijl je kind knutselt kun je praten over de rol van bijen in de natuur en waarom ze zo belangrijk zijn voor het bestuiven van planten. Zo wordt knutselen niet alleen een leuke, maar ook een leerzame activiteit.

Originele lente knutsel

lente knutselen

Chenille draad en kraaltjes zijn ook altijd favoriete knutselmaterialen hier in huis. En je kunt er ook hele leuke en originele knutselprojectjes van doen. Zo ook deze leuke lente knutseltjes, bloemetjes en vlindertjes.

Tulpen van lege wc rollen

lente knutselen wc rol

Nog weer even terug naar de lege wc rollen, want deze is ook fantastisch om in de lente te knutselen. Het knutselen van een tulp van een leeg wc rolletje is het eenvoudig en je hebt maar weinig materialen nodig. Alleen een leeg wc rolletje, een schaar en verf. Oh ja, en een potloodje om de lijnen te tekenen waar je moet knippen. Zie hieronder een voorbeeld, kind kan de was doen toch?

lente knutsel bloemen

We sluiten deze leuke lente knutsel ideeën af met een oude bekende knutsel, een bosje bloemen. Hiervoor heb je een groen blad nodig, waar je om de halve centimeter een inknip doet. Dan rol je het blad op, zodat je een ‘bosje’ krijgt. Hierop plak je wat bloemetjes en klaar is deze makkelijke knutsel die fantastisch leuk op de lente tafel staat!

Afbeeldingen: Eigen beeld / Shutterstock

Previous ArticleNext Article