Kinderfeestje voor kleuters, deze ideeën zijn leuk voor 4- en 5-jarigen

kinderfeestje voor kleuters

Het organiseren van een kinderfeestje voor kleuters kan voelen alsof je probeert een groep hyperactieve, suikerbeladen eekhoorns in goede banen te leiden. Maar we willen je zeker niet ontmoedigen hoor! Want met de juiste activiteiten en een beetje planning kun je een partijtje creëren dat zowel leuk als (min of meer) geordend is. Hier zijn wat ideeën die gegarandeerd een hit zullen zijn bij je 4- en 5-jarigen.

Kinderfeestje voor kleuters, eerst een paar tips!

Laten we beginnen met enkele essentiële tips voor de organisatie:

 • Begin met de basis
 • Thema voor kleuters
 • Houd het kort en krachtig
 • Plan activiteiten, maar wees flexibel
 • Eenvoudige snacks
 • Schakel hulp in

Begin met de basis

Kies een datum en tijd die niet alleen voor jou werken, maar ook voor de kleine VIP’s en hun chauffeurs (ook bekend als de ouders). Woensdagmiddag na schooltijd is vaak ideaal. Houd het aantal kleuters beheersbaar; een goede vuistregel is de leeftijd van je kind + 1, dus voor een 4-jarige, overweeg dan om 5 vriendjes uit te nodigen.

Thema voor kleuters

Of het nu gaat om dinosaurussen, prinsessen, superhelden of iets ertussenin, een thema kan je helpen bij het stroomlijnen van decoraties, activiteiten, en zelfs snacks. Plus, het geeft de kleintjes iets om enthousiast over te zijn (en misschien zelfs bijpassende outfits voor te dragen).

Wij hebben je alvast geprobeerd te helpen door printable pakketten in verschillende thema kinderfeestjes te maken. In onze printshop vind je onder andere het dino thema een een unicorn thema! Bekijk alle thema’s hier in onze printshop.

kinderfeestje-4-en-5-jarigen

Houd het kort en krachtig

Een kleuterfeestje hoeft geen hele dag te duren. Twee tot drie uur is perfect. Lang genoeg voor spelletjes, snacks, taart en zelfs wat vrije speeltijd, maar niet zo lang dat de kleuters oververmoeid of overprikkeld raken.

Plan activiteiten, maar wees flexibel

Terwijl je een lijst van activiteiten klaar hebt, wees bereid om te improviseren. Kleuters staan bekend om hun wisselvallige aandachtsspanne. Een gepland spelletje kan binnen enkele minuten veranderen in een spontane dansparty en dat is helemaal oké! Dé meest waardevolle tip: go with the flow tijdens een kinderfeestje voor kleuters!

Eenvoudige snacks

Eenvoudige snacks zoals fruit, bolletjes met knakworst en groente met dip en natuurlijk cupcakes zijn ideaal voor kleuters! Vergeet niet te checken voor voedselallergieën.

Schakel hulp in

Aarzel niet om hulp te vragen aan andere ouders of schakel je buurmeisje van 10 jaar in. Of het nu gaat om toezicht houden op een activiteit met 4- en 5-jarigen of het helpen met opruimen, een extra paar handen kan een wereld van verschil maken.

Leuke ideeën om te doen tijdens een kinderfeestje voor kleuters

Dan gaan we nu door met de leuke ideeën om te doen tijdens zo’n kinderfeestje voor kleuters. Want ook al is de gouden tip om flexibel te zijn, je moet wel wat ideeën hebben.

 • Schatzoeken
 • Dierenspelletjes
 • Activiteit met verf
 • Bellenblaas bubbels
 • Muziek parade
 • Parcoursje
 • Mini zeskamp
 • Waterpret (afhankelijk van het weer)
 • Muziek parade

Schatzoeken

Wie houdt er niet van een goede schatzoektocht? Verstop kleine “schatten” rond je huis of tuin. Denk aan stickers, bellenblaas, of kleine speeltjes. Geef de kinderen een speurkaart en laat ze op avontuur gaan. Tip: houd een paar extra schatten achter de hand voor het onvermijdelijke moment waarop iemand zijn schat meteen verliest of ermee gaat gooien.

Wil je het jezelf extra makkelijk maken? Gebruik dan één van onze speurtochten! We hebben een schatzoeken in piraten thema, de eenhoorn speurtocht is ook enorm populair bij kleuters, maar ook een heuse speurneuzentocht in een detective thema!

thema kleuter feestje
Schminken is ook altijd een goed idee tijdens een kinderfeestje voor kleuters!

Dierenspelletjes

Kleuters doen niets liever dan brullen als leeuwen of rondhuppelen als konijntjes. Dierenspelletjes zijn dan ook echt een hit voor een kinderfeestje met 4- en 5-jarigen. Organiseer spelletjes zoals dierengeluiden raadspel of dierentikkertje. Extra leuk als je ook nog wat dierenknutsels eraan toevoegt als activiteit.

Activiteit met verf

Sowieso is creatief bezig zijn tijdens een partijtje met kleuters een goed idee! Zet bijvoorbeeld een buitenschilderstation op met grote vellen papier op de grond (of hang ze aan een hek) en laat de kinderen schilderen. Ja, het wordt een zooitje, maar daar is een bad voor, toch? Zorg voor schorten of vraag ouders om oude kleding mee te geven. Wie weet ontdek je wel de Picasso van de kleuterkunst.

Bellenblaas bubbels

Bellenblaas is als magie voor kleuters. Organiseer een groot bubbelgevecht door verschillende soorten bellenblazers uit te delen. Je kunt ook een bubbelmachine inschakelen voor extra plezier. Dit is niet alleen vermakelijk, maar zorgt ook voor fantastische foto’s. Laat de bellen maar komen!

Bekijk hier verschillende bellenblazers die je kunt aanschaffen >>

Muziek parade

Kleuters houden van muziek maken (en lawaai). Verzamel een assortiment van eenvoudige muziekinstrumenten zoals trommels, fluitjes, en tamboerijnen of maak zelf instrumenten met rijst in plastic flessen of potten en pannen met lepels. Organiseer aan het einde van het feestje (wanneer ze weer worden opgehaald) een muziekparade waarbij elk kind zijn of haar instrument bespeelt. Leuk voor de ouders om te zien!

Parcoursje

4- en 5-jarigen hebben de perfecte leeftijd om te geloven dat ze superkrachten hebben. Organiseer een superhelden kinderfeest met hindernisbanen (denk aan kussens om over te springen, tunnels om doorheen te kruipen, en ‘vurige hoepels’ om doorheen te springen). Een parcoursje afleggen vinden kleuters niet alleen leuk, het is ook een ideale activiteit om een beetje energie eruit te gooien. Capes zijn optioneel, maar sterk aanbevolen.

Mini zeskamp

Organiseer een serie eenvoudige en leuke sportieve activiteiten zoals zaklopen, ei-en-lepel race of een driebeenrace. Oftewel, een mini zeskamp! Zorg voor kleine medailles of certificaten voor alle deelnemers om ze extrate motiveren.

Waterpret (afhankelijk van het weer)

Als het kinderfeestje voor kleuters in de warmere maanden plaatsvindt, is waterpret altijd een hit. Zet een paar kleine opblaasbare zwembaden op, een sprinkler, of een zelfgemaakte waterglijbaan met een groot plastic zeil en een tuinslang. Zorg er natuurlijk wel voor dat je de ouders van tevoren informeert, zodat ze zwemkleding en handdoeken kunnen meenemen.

Eerste kinderfeestje voor 4- en 5-jarigen

Het organiseren van een kinderfeestje voor 4- en 5-jarigen hoeft geen nachtmerrie te zijn, ook al is het misschien de eerste keer dat je een partijtje organiseert. Met deze ideeën en een beetje voorbereiding kun je een feestje creëren dat net zo leuk is voor de kinderen als voor jou. Vergeet niet, op het einde van de dag, als de kinderen met een grote glimlach naar huis gaan, ben jij de echte superheld van het feestje. En als alles anders loopt dan gepland, onthoud dan dat er niets is dat een extra stukje taart niet kan oplossen.

Previous ArticleNext Article