Kerst knutselen

kerst knutselen wc rol

Sinterklaas is nog maar net aangemeerd met zijn stoomboot en mijn kleuter vraagt alweer, “mam zullen we het huis versieren voor kerst?”. Het is wel duidelijk waar haar voorkeur naar uitgaat. Want hoewel zij cadeautjes erg belangrijk vindt, knutselen voor kerst is ook één van haar favoriete bezigheid.

En ik weet wel waarom: glitters!

Thema: kerst knutselen

Om goed voorbereid de decembermaand in te gaan, heb ik uitvoerig gezocht naar leuke knutsels in het thema kerst. Een kerstboom, een kerstman, een kerststal, kerst ideeën genoeg! Deze moeten natuurlijk niet al te ingewikkeld zijn en makkelijk te maken met mijn kinderen, zoals de 6 simpele kerstknutsels die ik vorig jaar bij elkaar verzamelde.

Kerstboom knutselen

kerstboom knutsel

We beginnen bij de kerstboom. 

IJsstokjes kerstboom Deze ijsstokjes kun je kopen bij de action of hobbywinkel. Een erg leuke en ook simpele kerstknutsel waar je de steentjes eventueel kunt vervangen voor glitters, dan is de kleuter ook weer blij!

Stempelen met sponzen Nog zo een eenvoudige kerstboom om te maken. Stempelen met sponzen, om de één of andere reden vinden kleintjes dat erg interessant.

Kerstboom van gescheurd papier Ik word zo vrolijk van al die kleurtjes! Het maken van deze kerstboom is door het scheuren van papier nog goed voor de fijne motoriek ook.

Kerstboom van strookjes papier Deze kerstboom is ietsje ingewikkelder en dus geschikt voor de ervaren knutselaar. Hoewel je kleuter met een beetje oefening en hulp al een aardig eind komt.

Kerstboom van oude knopen Wellicht is het een rondje door de kringloop waard, op zoek naar oude knopen om deze te gekke kerstboompjes te maken. En als het gelukt is, kun je ze in de echte kerstboom hangen. Gaaf!

De waaier kerstboom En als laatste, de waaier kerstboom. Ook vrij simpel om te knutselen, maar wel met een erg leuk resultaat. En ook hier kunnen de glitters natuurlijk niet ontbreken!

Kerstman knutselen

kerst knutsel

De kerstman wordt in Nederland steeds populairder en mag dan natuurlijk niet vergeten worden tijdens het knutselen.

Kerstman door de schoorsteen. Hoewel we dit in Nederland nog niet echt kennen, in Amerika duikt de kerstman al jaren door de schoorsteen. En dan nóg zo’n witte baard behouden…

Kerstman op een wc rol. Vanaf nu wc rollen sparen, want voor vele kerstknutsels is de wc-rol de basis. Zo ook alle leuke kerstfiguren die je in het creatieve YouTube filmpje ziet langskomen.

Kerstman op een boomstam. Hoe cute zijn die kerstmannen dan!? Simpel, geweldig leuk en meteen te gekke én zelf gemaakte versiering voor in de kerstboom.

Kerstster knutselen

De kerstster is ook vrij eenvoudig om te maken, hoewel je het ook zo moeilijk kunt maken als je zelf wilt.

Kerstster van houten knijpers. Als je op de juiste manier de knijpertjes aan elkaar lijmt, krijg je een mooie kerstster. Je verft hem zilver, goud of geel, wat glittertjes erop en voilà!

Kerstster van ijsstokjes. Net als de kerstboom, kun je ook een kerstster van ijsstokjes knutselen.

Kerststal knutselen

kerststal knutselen

En waar het hele kerstfeest om draait is natuurlijk de kerststal. De drie koningen, herders, de engel, de beestjes, Jozef en Maria en uiteraard het kindeke Jezus.

Kerststal van ijstokjes. En ja hoor, ook de kerststal is te maken met de ijsstokjes. Onwijs simpel, maar ook onwijs leuk!

Kerststal als raamdecoratie. Het geeft een beetje glas in lood effect. Met verschillende kleurtjes vloeipapier een klassieke kerststal maken.

Wc rol engel. En daar hebben we de wc rollen weer. Een lege wc rol leent zich prima om een engel van te maken.

Wc rol drie koningen. Tja en als je er een kerstman en een engel van maken kunt, dan moeten de drie koningen ook nog wel lukken!

Zijn dit nog niet genoeg ideeën om te kunnen kerst knutselen? Pinterest staat vol met inspiratie om je creativiteit op los te laten.

Oké, nog één laatste tip: de zoutdeeg knutsels, gespot bij Ladylemonade. Zie je de donuts al hangen in de kerstboom?

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Die kerstboom met strookjes papier vind ik erg leuk!
    Kinderen lekker zelf laten scheuren en uit puzzelen.
    Goede tip 🙂
    Ga ik als Sinterklaas het land uit is met ze doen