Kindvriendelijke fietsroute bij Appelscha

fietsen appelscha

fietsen appelscha

Nu mijn kleintjes steeds wat ouder worden, veranderen ook de activiteiten die we met ze doen. Ik vind het dan ook verrassend leuk dat mijn kinderen nu de leeftijd hebben bereikt, om leuke fietstochtjes te kunnen maken. Nadat we vorig jaar met de kinderen (in de regen!) een stukje de Eurovéloroute 19 hebben gefietst, wisten we dat een fietsroute onwijs leuk kan zijn. En zo hebben we in het ‘Andere Friesland‘ ook een superleuke fietsroute bij Appelscha gefietst. Deze fietsroute werd uitgestippeld middels de site ‘routeyou.com’ en bleek zo kindvriendelijk, dat ik deze graag met je deel. 

Fietsen huren bij Appelscha

Je kunt in Nederland heel makkelijk je eigen fietsen meenemen. Nou ja, makkelijk… Met vijf personen wordt het toch een beetje een ander verhaal. Gelukkig kun je in Nederland ook heel makkelijk fietsen huren! Maar bij Appelscha wordt het je wel heel makkelijk gemaakt. Kramer fietsverhuur Appelscha brengt je gehuurde fietsen namelijk helemaal tot aan de deur van de accommodatie. Als dat geen service is. En dat niet alleen, want  in het Andere Friesland zijn onderlinge samenwerkingen de normaalste zaak van de wereld. En zo werd er bij de gehuurde fietsen ook een picknickmand van Restaurant de Bosberg, met een lekkere toevoeging van Gea’s Appeltaart, geleverd.

fietsroute friesland kind

kind fietsen appelscha

Fietsen door Nationaal Park Drents-Friese Wold

Onze verblijfplaats bij Boscamping Appelscha, ligt met een enorme fietsknooppuntennetwerk midden in het Nationaal Park Drents Friese Wold. Een perfect beginpunt voor een leuke fietsroute met de kinderen dus! Zoals de naam al een beetje verklapt, ligt het Nationaal Park Drents-Friese Wold in de provincies Friesland en Drenthe. In dit aaneengesloten bosgebied vind je bos, heide en stuifzanden. Dat je je hier wel een dag op de fiets kunt vermaken is niet zo gek, het Drents-Friese Wold is namelijk na de Hoge Veluwe, het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land.

Van knooppunt naar knooppunt

Dit fietsknooppuntennetwerk is voor een leek best ingewikkeld, maar met een route welke uitgestippeld is via routeyou.com, valt het allemaal op z’n plek. We moeten simpelweg de genummerde knooppunten volgen. Deze nummers zijn niet op volgorde en dus wordt het voor de kinderen (voor ons overigens ook) een soort speurtocht. Op onze fietsroute zijn een aantal activiteiten en bezienswaardigheden, waar we een onderbreking hebben. Al met al is deze fietsroute van zo’n 22 kilometer echt kindvriendelijk en kan ik hem iedereen aanraden! Zie onderaan dit artikel alle knooppunten om te volgen.

fietsen kind appelscha

kindvriendelijke fietsroute appelscha

Picknicken bij de Kale Duinen

Wij beginnen deze fietsroute dus bij Boscamping Appelscha. Hoewel we in eerste instantie eventjes de verkeerde kant op gaan (iets met richtingsgevoel), vinden we al snel fietsknooppunt 63 en zitten we op de juiste route. Het eerste stuk fietsen we door het bos en komen we langs prachtige vennen. Zonder dat we het door hebben passeren we de grens en fietsen we langs het Drentse Wateren naar onze eerste stoppunt. Zo’n stoppunt is voor een kindvriendelijke route van groot belang, want ook al vinden mijn kinderen het fietsen leuk, ze moeten wel een doel hebben om naartoe te werken. Dat eerste doel is de uitkijktoren bij de Kale Duinen. Hier plannen we ook meteen de picknick, want we zijn ongemerkt al bijna op de helft van de fietsroute!

fietsroute appelscha kind

appelscha friesland

De Kale Duinen is een uitgestrekt gebied met zandverstuivingen. Dit soort natuurgebieden komen niet veel voor in Nederland. Mijn kinderen vragen zich dan ook af waarom er hier duinen zijn? We zitten immers toch niet aan de kust? We zoeken het even bij Wikipedia op. Maar heel belangrijk vinden ze het antwoord niet, want ondertussen liggen ze al te rollen door het zand.

Blotevoetenpad bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold

Met een goed gevulde maag vervolgen we onze fietsroute langs de stuifzanden en heide, naar het Buitencentrum Drents-Friese Wold. Dit ligt aan de rand van het nationaal park en hier staat een blotevoetenpad op de planning. Bij een Buitencentrum verwacht je natuurlijk veel buitenactiviteiten, die zijn er ook, maar het is ook zeker de moeite waard om even binnen in het bezoekerscentrum te kijken. Hier vind je de de tentoonstelling Grenzeloos Wold, maar er wordt ook op een speelse manier informatie gegeven over de natuur in het nationaal park.

friesland Drents-Friese Wold

fietsen Drents-Friese Wold

Maar er zijn dus ook veel buiten activiteiten, voor ieder jaargetijde! Zo kun je bijvoorbeeld in de herfst een paddestoelen- of een zintuigentocht maken. Wij deden het blotevoetenpad, wat na een week met veel regen een behoorlijke uitdaging bleek. Gelukkig gaan mijn kinderen geen uitdagingen uit de weg en dus baggerden we met onze blote voeten door modderplassen in het bos. Oké, toegegeven, met zo nu en dan een gilletje om een wegspringende kikker of omdat we op een hard eikeltje of een dennenappel stonden. Hoe dan ook, door met je blote voeten door het bos te lopen, word je je zeer bewust van de natuur.

Drents-Friese Wold blotevoetenpad

blotevoetenpad bij appelscha

We vinden het een superleuke tussenstop die niet mag ontbreken op de fietsroute door het Drents Friese Wold. Maar het is inmiddels al halverwege de middag en we hebben de Bosbergtoren nog in het verschiet. We springen weer op onze fiets en tot mijn (toch wel) grote verbazing zijn mijn kinderen nog lang niet moe. Zo zie je maar, frisse buitenlucht geeft energie!

De Bosbergtoren

We zijn nog steeds de fietsknooppunten aan het volgen, wat steeds vanzelfsprekender wordt. We hebben bos gezien, we hebben zandduinen en heide gezien en we hebben ook al menig boerderijtje voorbij zien komen. Wat nog ontbrak, was een gezellig dorpscentrum. Maar ook daar fietsen we doorheen tijdens deze fietsroute. De Bosbergtoren ligt namelijk vlakbij het centrum van Appelscha.

bosbergtoren appelscha

De Bosbergtoren is een echte toeristische trekpleister van nu, deze uitkijktoren van maar liefst 33 meter hoog is namelijk erg ‘insta-waardig’. We schieten wat kiekjes, wat de man overigens liever vanaf de grond doet (deze toren met glazen platen is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees) en we maken ons op voor het laatste stuk van de fietstocht. Het cirkeltje is rond, want waar we begonnen met fietsen door het bos, eindigen we ook weer met fietsen door het bos.

Een aanrader deze kindvriendelijke fietsroute

Zoals ik al eerder schreef is deze kindvriendelijke fietsroute bij Appelscha echt een aanrader! Want wanneer je de hele dag over een fietstocht van 22 kilometer kunt doen en vervolgens allemaal enthousiast op het eindpunt aankomt, dan is de fietsroute geslaagd!

Knooppunten van deze kindvriendelijke fietsroute: start knooppunt 63 bij Boscamping Appelscha. Volg de knooppunten 63 > 39 > 61 > 62 > 64 > 23 > 82 >88 > 85 > 83 > 91

Previous ArticleNext Article