En toen was daar ‘het Andere Friesland’

appelscha friesland kind

Wanneer je over rechte wegen, langs uitgestrekte weilanden met hier en daar een koe en een typische stelpboerderij rijdt, dan weet je ‘ik ben in Friesland!’. De afgelopen jaren hebben we als gezin deze provincie meerdere keren mogen ervaren. Van historische pareltjes als Harlingen, UNESCO Werelderfgoed de wadden tot één van de vele wateren zoals die bij Sneek, Friesland heeft het allemaal. Ik dacht dat ik toch wel een aardig compleet beeld had van Friesland, maar daar zat ik mis. Want toen was daar opeens ‘het Andere Friesland’, dat we afgelopen weekend mochten ontdekken. En ja hoor, Friesland heeft het allemaal. 

Dat we ‘het Andere Friesland’ gaan beleven, ervaren we al wanneer we op vrijdagmiddag de navigatie instellen. ‘Huh, rijden we niet over de Afsluitdijk Friesland binnen?’ Dit keer worden we vanuit de Randstad door de Flevopolder naar Friesland gestuurd. Maar het blijft een eind rijden, nog steeds net te ver om voor werk iedere dag heen en weer te rijden. En dus hebben we nog steeds niet geboden op dat ene boerderijtje uit mijn dromen. Dan maar extra genieten van dit soort weekendjes en accepteren dat de komende twee weken de Funda site openstaat in mijn browser.

Boscamping Appelscha

Maar goed, het Andere Friesland dus. Waar ligt dat dan en wat maakt het zo anders als het Friesland dat we kennen? Zuidoost Friesland (daar verklap ik het al een beetje) laat het ons graag zelf ervaren en daarvoor mogen we neerstrijken op de grens van Drenthe en Friesland, bij Boscamping Appelscha.

friesland kinderen camping

camping appelscha friesland

boscamping applescha kinderboerderij

Boscamping Appelscha is een kleinschalige camping midden in het natuurgebied Drents Friese Wold. Naast de kampeerplekken vind je er ook een aantal trekkershutten, lodge tenten en verschillende maten chalets. Wij verblijven in een zespersoons chalet, een prima en comfortabele verblijfsplek om deze omgeving te ontdekken. En voor kinderen super leuk, omdat een camping vaak net even wat extra’s te bieden heeft. Zo zijn onze kinderen iedere ‘vrije minuut’ in de speeltuin of bij de dieren in de kinderboerderij te vinden.
Het bijzondere is natuurlijk dat we hier al een beetje beginnen te ontdekken wat ze bedoelen met ‘het andere Friesland’. Want waar zijn die uitgestrekte weilanden met koeien en aan de horizon een stelpboerderij? Het valt de kinderen al op dat wij hier vooral bos en weiland, gevuld met voornamelijk paarden, zien.

Fietsen door het Andere Friesland

De volgende dag staat er een fietstocht, door het Drents-Friese Wold van Appelscha, op de planning. En hoewel ‘varen’ als eerste recreatieve vervoersmiddel in Friesland in mij opkomt, vind ik fietsen ook echt een heel goed idee. Het brengt me terug naar mijn kindertijd, waar ik als klein meisje met mijn ouders, broers en oma tijdens een fietsvakantie heel Nederland rond fietste. En hoewel de provincie Friesland niet als beste uit de verf komt in mijn herinneringen (het was de langste tocht van 113 kilometer, omdat we geen campingplek konden vinden), kon ik misschien nu eindelijk de rauwe randjes van die herinnering wegpoetsen. De fietstocht begint in ieder geval met een brede glimlach op mijn gezicht. Ik voel gewoon mijn herinneringen van de fietsvakanties samen smelten met het hier en nu, met mijn eigen gezin. Mijn drie kinderen die enthousiast aan een fietstocht beginnen, een picknickmand voor in de bakfiets en een omgeving die ik op geen enkele manier kan associëren met dat eeuwige stuk van 113 kilometer door Friesland uit mijn herinneringen. Ik vind de fietstocht nu al geslaagd!

De Kale duinen

De eerste hotspot van onze fietstocht is de uitkijktoren in het Aekingerzand, ook wel ‘De Kale duinen’ genoemd, waar we uiteraard ook even een kijkje nemen. Een perfecte plek voor een picknick, hoewel het van mij wel iets minder mocht waaien. Helaas is het weer nog steeds niet op bestelling en dus doen we het ermee. Bovendien maakt de overheerlijke inhoud (mét ambachtelijke appeltaart) van de picknickmand een hoop goed.

picknick appelscha

fietstocht met picknick

appelscha friesland

appelscha blotevoetenpad

De volgende stop is het Buitencentrum Drents Friese Wolde, waar we het blotevoetenpad gaan beleven. Daar komen gaat niet zonder slag of stoot, dit ligt niet aan de route, ook niet aan de kwaliteit van de fietsen, maar aan mijn kinderen die ruzie maken over de zo gewilde tandem fiets. Vooral mijn jongste is er erg content mee. ‘Ik word helemaal niet moe op deze fiets!’, merkt ze regelmatig op. Dat degene achter haar vervolgens zich de takke tandjes trapt, merkt ze voor het gemak maar even niet op. We vinden een manier om de afwisseling voor iedereen leuk te houden en voor we er erg in hebben, zijn we al aangekomen bij het Buitencentrum Drents Friese Wolde.

fietsen appelscha

Het is echt ontzettend leuk om op de fiets door de verschillende landschappen te rijden. Inmiddels kunnen we heide, zandvlakte, bossen en boerderijen met paardenbakken afvinken. Dit is echt het Andere Friesland! We merken het zelfs aan de mensen, Friesen zijn helemaal niet stug. De mensen hier in het Andere Friesland zijn juist heel open, spontaan en behulpzaam.

We zijn nu ruim over de helft van de fietsroute en de kinderen springen nog even enthousiast op de fiets als in het begin. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit niet had verwacht. Ik had verwacht dat we nu wel op het punt van zeuren, zoals ‘is het nog ver?’, aan zouden komen. Maar mijn kinderen vinden het zo leuk, dat ze het jammer vinden dat er nog maar één stop op de planning staat. Namelijk de Bosbergtoren.

De Bosbergtoren

De uitkijktoren van maar liefst 33 meter hoog staat in Appelscha en voor wie denkt dat Friesland plat is… die heeft het mis! In het Andere Friesland staat deze Bosbergtoren op het hoogste punt, een 20 meter hoog stuifduin, van het Friese vasteland. Het ontwerp is geïnspireerd op een reusachtige dennenstam, maar vooral de uitstekende glasplaten maken deze toren een hele belevenis. Mensen met hoogtevrees doen het niet heel lekker boven op de toren, dat heeft de man wel bewezen. Mijn kinderen daarentegen kennen geen vrees en banjeren vrolijk over de glasplaten hoog boven de grond.

appelscha bosbergtoren

uitzicht bosbergtoren

Ik kan wel zeggen dat dit echt een geslaagde dag is! Zeker nu we de dag afsluiten door pannenkoeken te eten bij De Appelsche Hof. De man vraagt altijd wat de aanraders zijn, maar hier zetten ze het gewoon op het menu. Wel zo makkelijk. En dus bestel ik zelf de Boerestreek pannenkoek en volgt de man zijn gevoel door een mannen pannenkoek te bestellen. Ook het kindermenu voldoet aan de wensen van de kinderen, iedereen blij en we storten ons op ‘Het geheim van de Bosbergtoren’. Dit is een escapegame die je overal kunt spelen, bestaande uit vijf kaarten met raadsels. Wij hebben het spel nog niet uitgespeeld, ook al staat de speeltijd op 1-2 uur. Kortom, dit is wat we noemen een breinbreker.

appelscha pannenkoeken hof

bosbergtoren appelscha

Pretpark in Friesland

De laatste dag van ons weekendje in het Andere Friesland checken we uit bij Boscamping Appelscha, maar niet voordat de kinderen nog één, oké twee keer een salto maken op de airtrampoline. Na tig keer zeggen dat het nu écht de laatste keer is, maken we ons op voor een dag Duinen Zathe. Duinen Zathe is een verkeers- en attractiepark in Appelscha. Ik dacht dat ik wel enige kennis had van alle pretparken in Nederland, hoe kan het dat ik van dit pretpark in Friesland nog nooit had gehoord? Dit gebrek reken ik mezelf toe, aangezien het land van ANWB dit pretpark tot leukste uitje van Friesland heeft verkozen. Veelbelovend klinkt het in ieder geval wel. Ze hanteren hier namelijk een all inclusief formule, dat houdt in dat je een toegangsprijs betaalt voor toegang tot het pretpark én eten en drinken.

pretpark duinenzathe

pretpark in friesland

Duinen Zathe is dus een attractiepark met een verkeerscircuit, wat onze oudste dochter ook nog ontzettend leuk vindt! Sterker nog, ik denk dat zij daar de meeste tijd heeft gespendeerd. Naast het uitgebreide verkeerscircuit zijn er ook verschillende speeltoestellen, (water)glijbanen, een spookhuis, trampolines, botsauto’s en natuurlijk doen we een ritje in de familieachtbaan ‘London City Coaster’. Na een dagje in Duinen Zathe kunnen we zeker beamen dat het de juiste keuze was van de ANWB, om dit pretpark als leukste uitje van Friesland te kiezen.

Voor we bij Duinen Zathe aankwamen, zagen we dat er in Appelscha een markt, met rommelmarkt was. Onze kinderen zijn net eksters wanneer ze marktkraampjes zien, ze zullen en moeten onderzoeken wat er te halen valt. Zelfs wanneer ze daarvoor een uur eerder een pretpark moeten verlaten. Deze gezellige markt in het centrum van Appelscha staat er iedere week. De kinderen doen hun rondje, we halen nog wat droge Friese worsten en taai taai en dan is het bijna tijd om het weekend in het Andere Friesland af te sluiten. Dit doen we met een drankje bij de Jongens van Outdoor, waar de kinderen voor de allerlaatste keer een rondje op een bmx fiets over het naastgelegen parcoursje doen.

En terwijl we terug rijden naar onze Randstad, concluderen we met z’n allen dat het een zeer geslaagd weekendje was! Ik was al groot fan van de provincie Friesland, maar nu we het Andere Friesland ook hebben leren kennen, is het plaatje compleet. Friesland heeft het écht allemaal!

Doen bij Appelscha:

Previous ArticleNext Article