Ben je net bevallen, is je partner bloedirritant!

partner irritant

Ben je net bevallen en dan vind je opeens je partner irritant. Misschien is het de stem van je partner dat plots onder je huid kruipt. Misschien is het de manier waarop hij zijn eten kauwt. En heel misschien is het gewoon het feit dat hij je partner is. Wat het ook is, je bent niet alleen. Veel nieuwe moeders vinden plotseling hun partner bloediritant.

Net bevallen

“Ik ben gewoon zo moe,” zei ik tegen mijn man, terwijl ik naar de keukentafel wankelde en voorzichtig ging zitten. De pijn van de bevalling voelde nog vers. En de eisen van een extreem hongerige baby gaven me een continu een katerig gevoel.

“Ik ben ook moe,” zei hij.

Dat had ‘ie even niet moeten zeggen! Die woorden maakten me razend.

Zo boos!

Ik voelde een hete gloed vanuit mijn heupen opkomen. Ik stond op, ik was woedend en sprakeloos. Mijn tanden waren als magneten, maar mijn woorden waren sterker en het floepte er zo uit.

Hij was moe? HIJ was moe? Ik heb zijn borsten niet zien opzwellen en melk zien lekken! Ik heb hem niet rond zien lopen met een matras tussen zijn benen. Waar kon hij nu moe van zijn? Van die ene keer dat hij wakker werd en de baby aangaf?

Ik smeet het eten opzij (wat hij overigens gemaakt had) en ik heb hem toen laten weten dat ik degene was die het recht had om moe te zijn.

Bloedirritant

En daar was het, ik vond mijn partner irritant. Bloedirritant zelf.

De overgang van gelukzalig naar een slagveld verliep snel. Om de een of andere absurde reden voelde het alsof het nu tijd was om de score bij te houden. Ik begon al het werk te vergelijken. Van de was doen tot vitamine D-druppels geven. En ik had natuurlijk het gevoel dat ik het grootste deel van de huishoudelijke taken en de baby voor mijn rekening nam.

Maar wat hij ook deed, en dat was op zich nog best veel, hij deed het in mijn ogen toch niet goed. Ik had een heel kort lontje.

Achteraf gezien vind ik het verschrikkelijk dat het zo gegaan is. Ik had graag samen op zo’n roze wolk gezeten, maar in plaats daarvan, was ik hem continu van een brug af aan het duwen.

Volkomen normaal

Maar dit gevoel, je partner irritant vinden vlak nadat je bevallen bent, schijnt volkomen normaal te zijn. De eerste weken met de baby, waarin weinig slaap is, leiden tot vlagen van irrationele chagrijnigheid en irritatie. En ja, ook een paar huilbuien.

Hoe komt het dan dat je partner de dupe is van je slechte humeur? Dat is simpel; het is namelijk verrekte gemakkelijk om je partner als verbale boksbal te gebruiken. Als je gefrustreerd bent, is het gemakkelijker om te schreeuwen tegen een andere volwassene in huis dan tegen een kind.

Maar waarom ben je na he bevalling zo chagrijnig en waarom is je partner dan zo irritant? Waarom zit je niet lekker op dat roze wolkje, wat iedereen je beloofd? Helaas zijn dat de mythen van het moederschap. Vrouwen denken vaak dingen als ‘Ik zou dit helemaal alleen moeten kunnen’ of ‘Ik hou toch van mijn baby, waarom zou ik even rust nodig hebben.

Voor een moeder die net bevallen is, is het belangrijk om die mindset te veranderen. Je hoeft niet alles helemaal alleen te doen en het ouderschap is geen competitie waarbij je een score moet bijhouden.

En ja, vaders kunnen ook moe zijn.


partner irritant

Tips om je partner iets minder irritant te vinden

Zoals je diep van binnen zelf ook wel weet, de meeste irritaties gaan helemaal niet over je partner. De irritaties beginnen bij jezelf. Dus voordat je los gaat op je partner, stel jezelf dan eerst even de volgende vragen.

1. Slaaptekort?

Een nachtje ongestoord doorslapen, je kunt je bijna niet meer voorstellen hoe dat moet voelen. Maar onderschat de noodzaak van een goede nachtrust niet! Slaaptekort laat je dingen doen, denken en zeggen die je nooit tevoren had kunnen bedenken. Dus om je partner iets minder irritant te vinden, zit er niets anders op… Jij moet je bed in en even goed slapen.

2. Hydratatie

Geloof het of niet, uitdroging veroorzaakt niet alleen prikkelbaarheid, maar kan leiden tot serieuze gezondheidsklachten! Dus drink je wel genoeg? Of veroorzaakt dit misschien dat je minder tolerant naar je partner bent? Zeker als je borstvoeding geeft, moet je er echt op letten dat je voldoende water drinkt. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om een glas water in de buurt te houden en ervan te drinken als de baby borstvoeding geeft.

3. Communiceren

Wanneer je net bevallen bent, zijn er een hele hoop veranderingen in je leven. Praten met je partner (ook al is je partner irritant) blijft belangrijk. Communiceer over je behoeftes en verlangens. Zeker als je het gevoel hebt dat je alles alleen aan het doen bent. Soms is een simpele vraag aan je partner, ‘goh zou jij de luier een keer kunnen verschonen?’ al voldoende om irritaties te voorkomen. Want ja, hij wil gerust die luier verschonen als jij het hem vraagt.

4. Tijd voor jezelf

Hoewel heel veel mama’s dit een lastige vinden, is tijd nemen voor jezelf echt belangrijk om te blijven doen! En wat dat dan is, is aan jezelf. De één vind het heerlijk om haar nagels te laten doen, terwijl de ander graag een bakkie koffie drinkt bij een vriendin.

5. Zoek hulp

Als je langer dan een paar weken na je bevalling chagrijnig en prikkelbaar blijft, moet je waarschijnlijk met je arts praten. Meestal nemen de irritaties naar je partner na een paar weken na de bevalling af. Maar vrouwen met een postnatale depressie hebben vaak veel langer last van ernstige stemmingswisselingen of extreem verdriet.


partner irritant

Afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article