10 redenen om in de winter naar Texel te gaan

Texel winter

Wat mij betreft is er altijd een goede reden om erop uit te gaan. Maar Texel in de winter zal niet bij veel mensen opkomen, wanneer ze denken aan een winterse vakantie. Want wat is er te doen op Texel in de winter? Uit ervaring kan ik vertellen dat er genoeg te doen is op Texel in de winter. Zelfs wanneer het weer niet optimaal is. Wij verbleven vijf dagen op Texel, een weekendje of een midweek is dus prima. Maar je zou je ook gemakkelijk een week kunnen vermaken op dit Waddeneiland. Om je te voertuigen geef ik je 10 redenen om in de winter naar Texel te gaan. Wat te doen op Texel… 

1. Je kunt er fantastisch vliegeren

Op Texel staat er vrijwel altijd wind. Daarom is Texel een fantastische plek om te vliegeren. En het mooie aan vliegeren is, iedereen kan het of kan het leren. Je hoeft ook geen grote voorbereidingen te treffen voor het vliegeren. Een vlieger koop je gewoon op Texel. In Den Burg vind je het Texel Vliegerhuis, waar je na een uitgebreide uitleg over welke vlieger je moet hebben en hoe je vliegeren moet ongetwijfeld wordt overgehaald om er ook één te kopen.

texel winter vliegeren

Vliegeren kun je op Texel overal op het strand doen. Paal 9 is een fijne plek om te vliegeren, maar uitgestrekte strand bij de vuurtoren is ook zeker een mooie plek om je vlieger de lucht in te laten gaan. En het voordeel in de winter is, is dat het een stuk rustiger is op het strand dan in de zomer.

2. Zeehondjes spotten

Zeehonden in het wild zijn, zoals je wel kan verwachten, wilde dieren. Dat je op Texel zeehondjes in de zee kunt spotten is daarom nooit gegarandeerd. Maar de kans is zeker aanwezig en wij waren dan ook één van de gelukkige die de lieve koppies boven het zeewater zagen uitsteken. Echt een fantastisch gezicht om die diertjes zo te zien in de zee.

3. Ecomare

Misschien heb je geen garantie om de zeehondjes in het wild te spotten, je kunt ze wel altijd gaan bekijken bij Ecomare. Mijn kinderen vonden Ecomare zelfs het leukste uitje op Texel. Naast het museum is Ecomare ook een zeehondenopvang en je kunt een leuke wandeling maken door het duingebied. En ook hier is het voordeel in de winter, dat het een stuk rustiger is dan in de zomer.

4. Je kunt er prachtige foto’s maken

Texel is een eiland dat zich uitstekend leent voor prachtige kiekjes. Juist in de winter! Dit is natuurlijk ontzettend leuk om te doen met kinderen. Geef ze allemaal een camera en kijk wie de mooiste foto’s maken kan. Foto’s van duinen, foto’s van Schotse Hooglanders, een foto op het strand, foto van de vuurtoren, foto van het kerkje bij Den Hoorn. Kortom, er zijn genoeg fotogenieke plekjes op Texel te vinden!

texel kerk den hoorn
texel winter foto

5. Strand jutten

Texel is dé plek voor strandjutters. Hoewel het strand er spik en span bijligt, kun je je strandjutters-hart ophalen in het Maritiem-en juttersmuseum Flora. Fantastisch om te zien hoe hier alle meuk de afgelopen jaren verzameld is. Van duizenden vissershandschoenen naar complete scheepswrakken.

texel museum strandjutten

6. De duinen

Door de prachtige duinen van Texel kun je uren wandelen. Soms kom je een groep Schotse Hooglanders tegen, je kunt er vogels spotten en ook wilde paarden lopen er rond. Je wandelt van het ene weerzinwekkende uitzicht naar het andere, de duinen vervelen eigenlijk nooit. En het mooie van een wandeling in de winter, is een kop warme chocolademelk met slagroom als beloning.

 

texel duinen winter

7. Het Dennenbos

Naast de prachtige duinen op Texel, is er ook een groot dennenbos te vinden. In dit dennenbos vind je speelbos Fonteinsnol. Hier kun je in de winter heerlijk rustig spelen en hutten bouwen van takken. Zolang je de kinderen maar goed inpakt, zodat ze niet koud worden, kunnen ze zich ook hier uren vermaken.

8. Je bent echt even weg

Doordat je met de boot naar je vakantiebestemming gaat, heb je echt het gevoel even weg te zijn. De kinderen vroegen bij aankomst dan ook, ‘in welk land zijn we nu?’. Ondanks dat Texel een flink eiland is, waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt, voel je wel echt dat je op een eiland zit. Je bent echt even weg.

Texel strand winter

11. Zwemmen

Wat je niet kunt doen op Texel in de winter, is zwemmen in de zee. Nou ja, je kunt het wel doen, maar echt relaxt is het niet. Om te zwemmen op Texel moet je bij het nieuwe zwembad De Krim zijn. Een zwembad met drie waterglijbanen, een wildwaterbaan, een spraypark en peuterbad voor kleine kinderen en een zeer aangenaam binnenklimaat, extra lekker in de winter. Zwembadkaartjes zijn alleen online verkrijgbaar.

10. Fijne accomodaties

De echte avonturiers gaan in de winter kamperen. Voor de overige vakantiegangers zijn er genoeg fijne accomodaties te vinden op Texel. Wij verbleven in een chalet op camping Loodsmanduin, erg comfortabel en in een prachtige omgeving. Maar eer zijn nog meer comfortabele vakantieparken van De Krim op Texel te vinden. Daarnaast heeft ook Landal een vakantiepark op Texel.

texel winter vakantiepark

Al met al genoeg redenen om in de winter naar Texel te gaan, dat je je niet meer hoeft af te vragen wat te doen op Texel.

Previous ArticleNext Article