Roadtrip vanuit Edinburgh naar Noord Engeland

roadtrip noord engeland

Middeleeuwse huizen, smalle steegjes, kleurrijke geveltjes en een fantastische ‘Old Town’. Edinburgh is een uitstekende stad voor een citytrip. Ja, ook met kinderen. Misschien wel juist met kinderen. Want, zoals ik een jaar geleden al ontdekte, is Edinburgh dé geboorteplaats van Harry Potter. Daardoor zijn er volop bezienswaardigheden en activiteiten rondom de wereldberoemde tovenaar. Zo is er een kerkhof waar J.K. Rowling haar inspiratie voor namen vandaan haalde. Kun je koffiedrinken bij The Elephant House Café, waar J.K. Rowling de allereerste woorden op papier zette. En kun je je portemonnee opentrekken in Victoria Street, waar er de winkel ‘The Boy Wizard’ te vinden is. 

Waar Edinburgh zich ook uitstekend voor leent, is als startpunt voor een roadtrip. Wanneer we de auto afhalen vanaf de luchthaven, krijgen we direct de vraag of we richting de Highlands gaan. De Highlands, waar Schotten ontzettend trots op zijn en terecht ook, is vanuit Edinburgh de ultieme roadtrip. Nadat ik het een jaar geleden vanuit Landal Piperdam zelf heb mogen ervaren, is dat ook een roadtrip die ik een keer met de kinderen maken wil. Een roadtrip door Schotland staat dus zeker nog op ons wishlist. Toch kiezen we dit jaar voor een roadtrip door Noord Engeland. Hoewel de meeste mensen deze roadtrip vanuit Manchester maken, kan het natuurlijk ook prima vanuit Edinburgh. Deze roadtrip en dan voornamelijk het Lake District, stond ook al een langere tijd op ons travellijstje.

Roadtrip door Noord Engeland

Zoals je begrijpt, heb je voor een roadtrip een auto nodig. Een roadtrip door Noord Engeland kun je op twee manieren doen. Je kunt de boot pakken naar Newcastle en vanuit daar met je eigen auto de roadtrip maken. Of je pakt het vliegtuig naar (bijvoorbeeld) Edinburgh, je huurt een auto en maak met de huurauto een roadtrip door Noord Engeland. Wij kozen voor de tweede optie en huurden een auto via Sunny Cars. Het voordeel van een auto huren in Engeland, is dat je stuur meteen aan de juiste kant zit. Links rijden is sowieso al een uitdaging en als je dan ook nog links moet rijden met een auto waar het stuur rechts zit, lijkt me dat extra lastig. Daarbij heeft Sunny Cars de all-in verzekering formule waarmee je zorgeloos aan je roadtrip begint. En biedt Sunny Cars de mogelijkheid om via GreenSeat de CO2-uitstoot van de huurauto te compenseren.

We beginnen dus onze roadtrip in Edinburgh. Omdat we pas begin van de avond aankwamen, leek het ons handig om de eerste nacht in Edinburgh te verblijven. Bovendien is Edinburgh dus ook echt wel de moeite waard om te ontdekken met de kinderen. Ik zocht naar een betaalbare kamer, waar vijf personen in konden. En waar natuurlijk parkeergelegenheid bij was. We kwamen bij 16 Pilrig Guest House terecht, een prima bed and breakfast niet ver van de Old Town. De grote ruime kamer gaf ons precies wat we nodig hadden, namelijk vijf lekkere bedden om een goede nachtrust in te krijgen.

Roadtrip vanuit Edinburgh
edinburgh roadtrip

Parkeren bij  Q-park in Edinburgh

De volgende ochtend halen we ons ontbijtje om de hoek bij Starbucks en maken we ons klaar voor een ochtendje Edinburgh. Rondom de Old Town zijn er verschillende parkeerplaatsen te vinden, waaronder twee Q-park parkeergarages welke qua betaalgemak het makkelijkst zijn om te parkeren. Eén garage, Q-park OMNI is ten noorden van de Old Town te vinden en Q-park Quartermile ten zuiden van de Old Town. Vanuit de parkeergarage wandelen we zo het oude centrum van Edinburgh in. We wandelen langs de verschillende bezienswaardigheden welke ik me nog herinner van de Harry Potter wandeling van de vorige keer. En iets waar ik mijn kinderen altijd mee kan paaien, is een zoektocht naar een souveniertje. Deze missie volbrengen we onder andere in het leuke Victoria Street, waar ook de man zijn souveniertje vindt, namelijk (hoe kan het ook anders) een Schotse whisky. Nadat we na een ochtendje het meeste van onze bingo hebben kunnen afvinken, Harry Potter souveniertjes check, rode telefooncel check, Royal Mile check, een Schot met doedelzak check, lopen we weer richting de parkeergarage, tikken we 5,80 pond af en beginnen we écht aan onze roadtrip door Noord Engeland.

Waarom Lake District

Onze eerste bestemming bereiken we na zo’n drie uurtjes rijden. Het Lake District. Dit gebied stond dus al een tijdje op ons lijstje, hoe het er opkwam weet ik niet meer precies. Maar nadat we ons meer en meer verdiepte in deze regio, werden we alsmaar enthousiaster. Waarom? Onder andere omdat er ook in dit gebied een heuse stone cirkel blijkt te zijn. Omdat Het Lake District niet voor niets een Nationaal Park is, de uitzichten en de omgeving is prachtig. En omdat het perfect past in onze roadtrip plan door Noord Engeland.

roadtrip lake district

Accommodatie bij Keswick

Het vinden van een geschikte accommodatie viel overigens niet mee. Omdat we met vijf personen zijn, zijn de mogelijkheden toch wat beperkter en daardoor werden de overnachtingen ook al snel behoorlijk prijzig. Uiteindelijk had ik via Cottages.com een vakantiehuis in de buurt van Keswick gevonden en dit bleek een uitstekende plek te zijn voor ons. Het vakantiehuis was ruim, afgelegen en daardoor waren we niemand tot last en toch reden we met de huurauto zo naar verschillende bezienswaardigheden in de omgeving. Kortom, een perfecte uitvalbasis om het Lake District met zijn smalle wegens en stenen muurtjes te ontdekken.

roadtrip lake district
roadtrip noord engeland

Dit deden we dan ook zoveel mogelijk in de volgende drie dagen. Uiteraard afwisselend met leuke activiteiten voor de kinderen, waaronder het puzzle museum in Keswick en de klimmuur die vlakbij de stone cirkel te vinden is. Verder zijn we op zoek gegaan naar de mooiste uitzichten, watervallen en natuurlijk de glinsterende meren van het Lake District.

Northumberland

De derde en tevens alweer laatste bestemming van onze roadtrip door Noord Engeland was het rustige Northumberland. We overnachten in een accommodatie in Wooler, een stadje aan de rand van het National Park Northumberland en waar eigenlijk niks te beleven valt. Wat in dit gebied wel te vinden is, zijn de vele Romeinse opgravingen en bezienswaardigheden, waaronder het wereldberoemde Hadrian’s Wall, oftewel Muur van Hadrianus. Deze komen we tijdens onze route van het Lake District naar Northumberland tegen.

roadtrip noord engeland
roadtrip noord engeland
roadtrip noord engeland

Waar Northumberland ook bekend om staat is dat dit de plek is waar de Vikingen voor het eerst aankwamen, echter wordt hier een stuk minder aandacht aan besteed door de Engelsen.

Holy Island

Ook zijn er een aantal kastelen in Northumberland te vinden en om in de Harry Potter sferen te blijven, is het Alnwick kasteel de grootste aanrader. Omdat wij deze al een keer eerder hadden bezocht, besluiten we dit keer onze tijd te spenderen aan het Lindisfarne Castle op het zogeheten ‘Holy Island’. Dit eiland is alleen te bereiken bij eb, wanneer het vloed is zul je dus moeten wachten om weer van het eiland af te kunnen. Alleen dit al maakt een bezoek aan het Holy Island speciaal.

roadtrip noord engeland

De laatste ochtend van onze roadtrip is alweer aangebroken en moeten we spenderen aan het terugbrengen van de huurauto in Edinburgh. Ook moeten we ervoor zorgen dat we op tijd onze vlucht halen en met kinderen kun je daar altijd beter maar wat extra tijd voor uittrekken. Maar gelukkig is ook deze route door Northumberland het rijden waard en vermijden we de snelwegen (omdat ze in dit gebied simpelweg niet te vinden zijn). Zo pakken we nog laatste stukje van onze roadtrip door Noord Engeland mee.

Previous ArticleNext Article