Edinburgh met kinderen, Harry Potter, strand en pittoresk…

Mijn eerste indruk van de stad Edinburgh was heel eerlijk gezegd niet erg positief. Ik vond het grauw en donker, wat op zich heel goed past in het Schotse landschap. Maar echt vrolijk werd ik van de stad in eerste instantie niet. Toch werd mijn eerste indruk van de stad Edinburgh redelijk snel omgeturnd. Voor kinderen is de Schotse stad met zijn Harry Potter hotspots fantastisch en zeer kindvriendelijk! Overigens voor menig volwassen Harry Potter fan ook.

Nu moet ik bekennen dat ik zelf niet een al te grote Harry Potter fan ben. Maar wanneer ik mijn oudste dochter vertel over mijn Harry Potter wandeling door Edinburgh, krijg ik een ietwat jaloerse blik toegeworpen. Ons bezoek aan Zweinstein tijdens onze magische minicruise mag van haar gerust een vervolg hebben. En dan weet ik het zeker, Edinburgh is een stad waar ik mijn kinderen een keer mee naartoe moet nemen. 

Harry Potter wandeling door Edinburgh

Hoewel ik zelf in eerste instantie niet heel enthousiast werd van Edinburgh, is het voor J.K Rowling dé plek waar haar Harry Potter inspiratie geboren is. Om haar inspiratie een beetje te begrijpen en om enthousiast te worden, raad ik je aan om een Harry Potter wandeling door de stad te boeken. Wij hebben via Airbnb ‘The Ultimate Harry Potter Walking Tour‘ gereserveerd. Een wandeling van ongeveer 2 1/2 uur die ons langs de ultieme Harry Potter hotspots bracht.

De wandeling begint tegenover The Balmoral Hotel, daar waar J.K Rowling een einde aan de Harry Potter boekenreeks breide. Ze schreef daar in de meest luxe suite Harry Potter en de Relieken van de Dood (Harry Potter and the Deathly Hallows). Een mooie plek om in gedachten te houden, mocht het bloggen ooit zijn vruchten afwerpen.

elephant house edinburgh

Toch denk ik dat ik voorlopig blijf hangen in een plek als The Elephant House Café. Dit is wat ze noemen als de geboorteplek van Harry Potter. Hier schreef J.K. Rowling haar eerste Harry Potterboek op papier dat werd uitgedeeld in het cafe. Inspiratie kreeg ze ongetwijfeld door het uitzicht op Edinburgh Castle. Maar tijdens de wandeling worden we ook langs Greyfriars Kirkyard geleidt, een kerkhof waar J.K. Rowling haar inspiratie voor namen vandaan haalde.

harry potter wandeling

Een ander hoogtepunt zijn de gekleurde geveltjes in Victoria Street. Ook deze straat ontbreekt niet tijdens de Harry Potter wandeling, waar uiteraard even gestopt wordt voor een bezoek aan een gigantische Harry Potter shop en museum. 

harry potter edinburgh
edinburgh harry potter

Dat je in deze Schotse stad je Harry Potter fanhart kunt vullen is duidelijk. Maar niet alleen Harry Potter heeft mijn enthousiasme voor Edinburgh gewekt. Ook het strand van de hoofdstad van Schotland, een wandeling naar Arthur’s Seat en het mega pittoreske Dean village maken de stad een belevenis voor kinderen.

Edinburgh heeft een strand!

Wat je je niet realiseert als je in het centrum loopt, is dat de stad Edinburgh een strand heeft! Hoewel het strand wel levendig is, is het een prima plek om met de kinderen even tot rust te komen van de drukte van de stad. We lunchen bij The Beach House, een kindvriendelijk restaurant, direct aan het strand. Naast het restaurant is ook een speeltuin te vinden en wat mij opvalt, is dat we echt tussen de locals zitten. Echt toeristisch is het hier rond deze tijd (maart) van het jaar dus niet.

edinburgh strand

Door Dean Village wandelen

Een andere plek waar je midden in de stad even tot rust kan komen, is Dean Village. Echt heel bijzonder hoe rustgevend deze wijk is. Ik vind het echt een aanrader om een wandeling door deze pittoreske wijk te maken. Je kunt in Dean Village niet parkeren, ook vind je er geen restaurantjes of iets dergelijks. Maar het levert wel sprookjesachtige plaatjes op.

dean village edinburgh

edinburgh dean village

dean village wandeling

Nog meer wandelen: Arthur’s Seat

Zoals je kunt lezen moet je bij een bezoek aan Edinburgh wel een beetje van wandelen houden. Zo kun je ook de heuvel die aan de rand van de stad ligt beklimmen. Deze heuvel is een uitgedoofde vulkaan en noemen ze Arthur’s Seat. Met een hoogte van 250,5 m, heb je dan ook een uitstekend panoramisch uitzicht over de stad. Wij waren begonnen aan de klim, welke al snel werd afgebroken door een gigantische Schotse regenbui. Ik denk dat de top bereiken van Arthur’s Seat ongetwijfeld de moeite waard is, echter moet je hier dus wel de tijd voor nemen. Het kost namelijk best wat tijd én energie om boven te komen.

wandeling edinburgh
arthurs seat edinburgh

Edinburgh met kinderen

Mocht je dus de tijd hebben in Edinburgh, dan is er voor kinderen genoeg te doen. Dynamic Earth is naar eigen zeggen ‘Edinburgh’s beste familie attractie’.  Houden de kinderen van dierentuinen? Dan kun je een bezoekje nemen aan dierentuin Edinburgh Zoo. En daarnaast is Camera Obscura & World of Illusions (een museum vol met illusies) in de stad ook een leuke activiteit om te doen met het gezin.

Kindvriendelijk hotel in Edinburgh

Ik denk dat er genoeg kindvriendelijke hotels in Edinburgh te vinden zijn. Zelf verbleven wij één nacht in een 8-persoons Airbnb, ongeveer 10 minuten vanaf het centrum. Voordeel aan deze Airbnb was dat we voor de deur konden parkeren. Een ander voordeel is dat Airbnb altijd redelijk betaalbaar is, zeker wanneer je met je gezin op pad bent, is dat een prettige bijkomstigheid.

airbnb edinburgh

Al met al hebben wij niet heel veel tijd in de Schotse hoofdstad doorgebracht. Aan de Harry Potter wandeling, lunch aan het strand, wandeling door Dean Village en de poging om Arthur’s Seat te beklimmen waren we zo’n twee dagdelen kwijt. Trek (zeker met kinderen) dus gerust meer tijd uit om Edinburgh te ontdekken.

En kun je geen genoeg krijgen van Harry Potter? Dan kun je naast de populaire bezienswaardigheden in Londen, ook daar een Harry Potter tour doen!


edinburgh kinderen
Previous ArticleNext Article