Mindfulness trainen met je kind

mindfulness trainen

Druk, druk, druk! De meeste ouders zullen het ouderschap omschrijven als ‘druk’. Kinderen gaan mee in die drukte met als gevolg stress, te veel prikkels en afleidingen! Het kan steeds moeilijker zijn om innerlijke rust en focus te vinden. Niet alleen voor ouders, maar ook voor de kinderen. En dat is natuurlijk eeuwig zonde, want iedereen weet… Ze zijn maar één keer klein! Misschien wordt het daarom hoog tijd om mindfulness met je kind te gaan trainen.

Voordelen van mindfulness met kinderen

Nu kun je je afvragen waarom je mindfulness zou moeten trainen met je kinderen? De redenen zijn simpel, het trainen van mindfulness met je kind kan namelijk verschillende voordelen hebben.

Stressvermindering

Het belangrijkste voordeel is dat mindfulness kinderen en ouders helpt om stress te verminderen. Door bewust te worden van hun gedachten en emoties in het huidige moment, kunnen ze beter reageren op stressvolle situaties. Dit helpt natuurlijk om angst, spanning, frustratie en dus stress te verminderen.

Emotionele regulatie

Mindfulness helpt kinderen dus om zich bewust te worden van hun emoties. En dat is een mooi voordeel, want het leert hen ook vaardigheden om met moeilijke emoties om te gaan. Mindfulness helpt om emoties te herkennen, te accepteren en te reguleren, wat op zijn beurt kan zorgt voor een betere zelfbeheersing en emotioneel welzijn.

Aandacht en concentratie

In een wereld vol afleiding helpt mindfulness kinderen om hun aandacht en concentratie te verbeteren. Door middel van verschillende oefeningen leren ze om zich te richten op het huidige moment en om afleidende gedachten los te laten. Zo kunnen kinderen uiteindelijk beter focussen op taken, zowel op school als thuis. Dus wanneer je kleintje de volgende keer zijn kamer op gaat ruimen, hoeft hij daar geen uren over te doen. Als dat geen voordeel is…

Empathie en compassie

Dit vind ik ook een heel mooi iets van mindfulness. Het moedigt namelijk vriendelijkheid, mededogen en empathie aan. En dat is iets waar we veel meer van kunnen gebruiken in deze maatschappij. Door mindfulness-oefeningen kunnen kinderen leren om aandachtig te luisteren naar anderen, om zich in te leven in de gevoelens van anderen en om respectvol te reageren.

Mindfulness trainen

Maar hoe werkt dat nou, dat mindfulness voor kinderen? Hier heb je over het algemeen geen dure mindfulness training voor nodig. Mindfulness trainen met je kind kun je zelf beginnen. Hier zijn een aantal voorbeelden van mindfulness oefeningen. Ook hebben we een prachtig printable pakket om mindfulness te trainen met je kind. Dit zijn heel toegankelijke werkbladen en posters die je dagelijks kunt gebruiken.

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn een essentieel onderdeel van mindfulness en zeer geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Om mindfulness te trainen kun je samen met je kind eenvoudige oefeningen doen om bewust te worden van de ademhaling. Een mooi voorbeeld van een ademhalingsoefening is met behulp van het regenboog-werblad. Door met je vinger over bogen van de regenboog te gaan en door op die moeten in en uit te ademen, oefen je je bewustwording van de ademhaling.

mindfulness training kinderen

Sensorische ervaringen

Wat ook een belangrijk onderdeel van mindfulness is, zijn sensorische ervaringen. Kinderen zijn vaak erg verbonden met hun zintuigen, en sensorische oefeningen kunnen hen helpen om in het moment te zijn en bewust te worden van de omgeving. Twee voorbeelden om de sensorische ervaringen te trainen zijn voedselverkenning en natuurwandelingen.

Bij voedselverkenning neem je de tijd om samen met je kind verschillende voedingsmiddelen te proeven. Moedig je kind aan om aandachtig te kauwen, de smaak te ervaren en te observeren hoe het voedsel voelt in zijn mond. Dit bevordert bewust eten en het waarderen van de zintuiglijke ervaringen.

Tijdens een natuurwandeling ga je samen met je kind naar buiten en maak je een wandeling in de natuur. Moedig je kind aan om te letten op de geluiden van vogels, de geur van bloemen, de textuur van de boomstammen enzovoorts. Het is een mooie oefening voor de zintuiglijke ervaringen en om te leven in het hier en nu.

Positiviteit

Mindfulness kun je dus op een speelse en leeftijdsgerichte manier trainen met je kind. Maak er een leuke en positieve ervaring van, en wees geduldig terwijl je kind leert om zich bewust te worden van het huidige moment. Positieve affirmatie (korte, krachtige uitspraken die bedoeld zijn om positieve gedachten te versterken) zijn een goede manier om iedere dag mindfulness te trainen met je kind.

“Ik ben een doorzetter”
“Ik kan problemen oplossen”
“Ik ben uniek en speciaal”

Ook deze positieve affirmaties vind je in het printable pakket.

Door mindfulness te trainen met je kind, leg je een sterke basis voor hun emotioneel welzijn en veerkracht. Samen oefenen jullie het vermogen om in het huidige moment te zijn, stress te verminderen, emoties te reguleren en aandacht te cultiveren. Maar het creëert ook een waardevolle band tussen ouder en kind, gebaseerd op begrip, empathie en compassie. Terwijl je jouw kind helpt om mindfulness te integreren in het dagelijks leven, geef je ze een waardevol cadeau dat ze de rest van hun leven kunnen gebruiken. Dus neem de tijd, geniet en zie hoe mindfulness het leven van jou en je kind op prachtige manieren verrijkt.


Mindfulness trainen

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article