15x de leukste Paasactiviteiten

paasactiviteiten kinderen

Typische paasactiviteiten als een paasbrunch en paaseieren zoeken, komen ieder jaar weer voorbij als het paasfeest is. Maar het paasfeest hoeft natuurlijk niet ieder jaar hetzelfde gevierd te worden. Er zijn nog veel meer leuke ideeën wat paasactiviteiten betreft! Tussen de paasbrunch en het zoeken naar de eieren, kunt u de kleintjes vermaken met een van deze leuke paasspelletjes en andere paasactiviteiten voor kinderen. 

Een aantal van deze paasspelletjes zijn een geweldige manier om na al de chocolade eieren en zoete broodjes de suikerspiegel op peil te houden. En de andere paasactiviteiten zijn leuk voor het hele en daarmee een geweldige manier om een hechte band op te bouwen en om speciale paasfeest herinneringen samen te creëren.

Dus, als je je nog afvraagt ‘wat te doen met Pasen’, check dan even dit lijstje met leuke paasactiviteiten.

1. De eierrace

paasactiviteit kinderen
Fotocredits Susanne Kischnick

Dit is een heerlijk ouderwets spel dat perfect bij het paasfeest past. Het leukste is om deze activiteit met een grotere groep te spelen. Haal opa en oma, neefjes en nichtjes erbij en verdeel de groep in tweeën. Wat je nu nog nodig hebt zijn eieren (hardgekookte, tenzij je het niet erg vindt dat het een kliederboel wordt) en voor elke deelnemer een lepel. Wanneer je de groep in tweeën hebt verdeeld, kun je de eierrace in estafettestijl spelen. Wie als eerste alle eieren veilig hebben teruggebracht, wint deze paasactiviteit.

2. Versier de paastakken

Dit is de perfecte activiteit voor kinderen die zich even willen terugtrekken van alle paas drukte! Versier samen de takken met leuke lente- en paasdecoratie. Een goede voorbereiding is het halve werk. Bestel daarom van te voren de decoratie, kijk bij HEMA (zoals de houten boom, deze is ook na het paasfeest nog leuk om neer te zetten) of Xenos. Daar kun je betaalbare paasdecoratie voor de paastakken bestellen.

3. Jelly Bean raden

paasactiviteit jelly beans
Fotocredits HandmadePictures

Hier is een eenvoudig spelletje voor binnen én voor alle leeftijden! Vul gewoon een potje met Jelly Beans en vraag elk familielid te raden hoeveel snoepjes er in het potje zitten. De winnaar (degene die het dichtste bij zat) wint de pot! Je kunt ook nog een ander spelletje doen met de Jelly Beans, namelijk ‘raad de smaak’. Ook een leuke paasactiviteteit, zeker wanneer je de variant koopt waar ook vieze smaakjes bij zitten. Zoals deze.

4. Omgekeerde paaseierenjacht

Heb je ooit gehoord van een omgekeerde paaseierenjacht? Ik ook niet. Maar spannend klinkt deze paasactiviteit wel. Het is eigenlijk heel simpel, je laat de paashaas niet de eieren verstoppen, maar de kinderen zelf! En de paashaas mag op zoek gaan naar de eieren.

5. Voorlezen

Wat is er nou fijner dan samen op de bank kruipen en voor te lezen. Ook al zijn de kinderen al wat ouder, voorgelezen worden blijft leuk. Voor het paasfeest zoek je natuurlijk een leuk paas- of lenteboek uit om voor te lezen. Hier een paar aanraders.

6. Samen tuinieren

plantjes pasen activiteit
Fotocredits Mahony

Pasen symboliseert de wedergeboorte, dus wat is een betere dag om tulpen of narcissen te planten in de tuin? Oké, het is misschien technisch gezien niet het beste seizoen om bollen te planten. Maar je kunt ze op elk moment van het jaar binnenshuis planten, of je koopt bloemetjes die al in bloei staan en plant ze met Pasen in de tuin. Een paasactiviteteit waar je blij van wordt toch?

7. Actieve eierspeurtocht

Je kunt natuurlijk simpelweg de eieren verstoppen en door de kinderen laten zoeken, voor peuters is dit ook meer dan voldoende. Maar je kunt er ook een actieve eierspeurtocht van maken. Zo wordt deze paasactiviteit voor grotere kinderen wat uitdagender. Maak er bijvoorbeeld een race van, wie vindt de meeste paaseieren binnen een minuut. Of maak er een fotospeurtocht van, geef de kinderen een aantal gedetailleerde foto’s, welke als hint dienen waar ze het zoeken moeten.

We hebben een toffe printable gemaakt van een eieren zoeken speurtocht. Deze en andere spelletjes (het Pasen spelletjes pakket) vind je in onze printshop.

8. Samen brunchen

En dan bedoel ik dat je de kinderen ook betrekt bij het maken van de paasbrunch. Laat de kinderen bijvoorbeeld het toetje maken of het welbekende vlechtbrood bakken. Je kunt van de paasbrunch (of ontbijt) ook een compleet feestje maken met deze leuke paas recepten.

9. Bunny Hop dansfeestje

Geef een dansfeestje. Of je nu met velen bent of met alleen je eigen gezinnetje, er gaat niets boven lekker samen dansen. Maak een playlist met ieders favoriete nummers en iedereen kan met zijn of haar beste moves pronken. En als je echt die beroemde konijntjesdans wilt opnemen? Nou, deze tutorial laat je stap voor stap zien hoe je The Bunny Hop moet doen. Dat is nog eens een originele paasactiviteit!

10. Chocoladefondue

Wil je niet dat de kinderen (en jijzelf) klakkeloos de paaseieren naar binnen werken? Maar er dan een chocoladefondue van! Of smelt die reusachtige paashaas van chocola en laat je kuikens er lekker wat aardbeien, druiven of stukjes appel in dopen. Zo krijgen ze toch ook nog wat gezonds binnen.

11. Paasknutstelen

paasactiviteit knutselen
Fotocredits Katerina Morozova

Knutselen is een leuke maar vooral ook een functionele paasactiviteit. Zet de kinderen in voor het maken van een schattige decoratie voor de paastafel, je weet wel de welbekende eierdopjes van een wc-rolletje. Of maak samen konijnenoren en creatieve paasmutsen voor alle gasten om te dragen tijdens het paasfeest! Kijk eens naar al onze leuke paasknutsel ideeën.

12. Hindernisbaan

Actief bezig zijn doen kinderen altijd goed. En soms wordt een activiteit extra leuk wanneer je er een wedstrijd element inbrengt. Zet een eenvoudig hindernissenparcours op in de achtertuin of zelfs in de woonkamer en geef het een leuk paasthema. Veel hoppen, eieren op lepels, eieren gooien en vangen, en misschien zelfs wat bowlen met een hardgekookt ei om kegels omver te gooien.

13. Geef een cadeaumandje

paasactiviteit cadeaumandje maken
Fotocredits Africa Studio

Leer de kinderen dat ‘iets geven’ je heel veel kunt brengen. Het paasfeest draait natuurlijk niet alleen maar om chocolade eieren en zoveel mogelijk paasactiviteiten doen. Maak daarom samen een cadeaumandje voor een bejaarde buurman of misschien een ziek familielid. En verras diegene tijdens het paasfeest met het cadeaumandje. Wees creatief met de inhoud van het mandje, maar maak er vooral een leuke én leerzame paasactiviteit van.

14. Speel paaseitje leggen

Als je kinderen genoeg energie hebben om te branden, is dit het spel voor hen! Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, is dit een paasvariatie op het klassieke ‘zakdoekje leggen’. Hier is hoe je moet spelen

De kinderen zitten in een kring met hun gezicht naar binnen. Eén speler loopt buiten kring met een paaseitje. In kring doet iedereen zijn ogen dicht en zingt het liedje ‘zakdoekje leggen’ (het woord zakdoekje wordt vervangen voor paaseitje). Het kind dat om de kring heen wandelt, legt ergens het paaseitje neer. Aan het einde van het liedje doet iedereen zijn ogen open en voelt of het paaseitje achter zijn of haar rug ligt. Degene die het paaseitje vindt, staat op en moet nu proberen om het kind te tikken voordat hij of zij op de vrije plek gaat zitten.

15. Eieren gooien

En als laatste heb ik nog een simpele maar leuke paasactiviteit voor je. Je hebt plastic paaseieren en een mandje nodig. Ben je in een gekke bui, pak dan echte eieren, maar ik kan het je niet aanraden. Teken een lijn op de vloer. Alle kinderen moeten achter deze lijn gaan staan. Trek een andere lijn op korte afstand en leg het mandje bij deze lijn. Geef elk kind vijf eieren. Kinderen gooien om de beurt hun eieren in de richting van het mandje. Het kind dat met succes de meeste eieren in het mandje gooit, wint.


Paasactiviteiten

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / Yuganov Konstantin

Previous ArticleNext Article