Kerst knutselen: 11x kerstboom ideeën

kerstknutsels bomen

De één zet het ding het liefste begin november al op, de ander stelt dit tafereel het liefst zo lang mogelijk uit. Ik heb het natuurlijk over de kerstboom! Wat voor type je ook bent, kerstbomen knutselen met de kinderen kan natuurlijk altijd. Nou ja, altijd… Wanneer we weer richting pasen gaan, moet er toch wel een einde aan komen, maar dat terzijde. De afgelopen jaren heb ik heel wat kerstbomen geknutseld met mijn kinderen. En ik heb de kerstbomen ook vooral laten knutselen naar eigen inzicht en ideeën. Want als je het mij vraagt zijn dat uiteindelijk toch de mooiste knutsels. Kinderen hebben vaak alleen maar even dat eerste zetje nodig. Om jullie dat zetje te geven, heb ik vandaag de leukste kerstbomen om te knutselen voor je verzameld. 

De kerstknutsels kunnen door alle leeftijden geknutseld worden, van peuters tot tieners. De meeste kerstbomen zijn heel eenvoudig te knutselen. Sommige zijn wat uitdagender en hebben (voor peuters) wat begeleiding nodig.

1. Kerstboom van crepepapier

kerstboom knutselen

Een kerstboom kun je knutselen van een papieren bordje, crepepapier en een wc-rol. Deze kerst knutsel maak je als volgt:

– Je knipt het papieren bordje door de helft.
– Smeer het bordje in met lijm.
– Knip het crepepapier in vierkantjes van ongeveer 5 cm bij 5 cm
– Pak het midden van het stukje crepepapier en plak dat op het bordje.
– Houd een randje vrij, vouw het bordje als een kegel en plak het bordje aan elkaar vast op het vrije randje
– Nu heb je kerstboom die je geheel naar eigen inzicht versieren kan.
– Als stam kun je een lege wc-rol gebruiken.

kerstboom knutselen

2. Kerstboom schilderen

Dit is een super simpele kerstknutsel, perfect voor peuters! Je hoeft hier echt geen geweldige knutselmoeder voor te zijn, dit kan iedereen! Je print een kleurplaat van een kerstboom uit. Pak de groene verf erbij en schilderen maar! En voor het versieren kan het kind zijn eigen ideeën erop loslaten.

peuter kerst knutselen

3. Kerstboom van papieren filigraan

In tegenstelling tot de vorige kerst knutsel, heb je hier wel wat vaardigheden voor nodig. En met het juiste materiaal kom je ook een heel eind. Het is erg leuk om te doen met grotere kinderen en tieners. Dit is quilling en daar kun je bijvoorbeeld ontzettend leuke kerstkaarten mee maken. Kijk hier voor nog meer zelf gemaakte kerstkaarten met papieren filigraan.

kerstboom knutselen

4. Kerstboom knutsel van papieren bordje

Ook deze kerstboom is ontzettend leuk om te knutselen met peuters en kleuters. Wat je nodig hebt is een papieren bordje, groene verf en versiering.  Eerst schilder je het bordje groen. Wanneer de verf droog is, knip je van buiten naar binnen in de rondte tot je in het midden bent. Dan heb je een soort spiraal en deze kunnen de kinderen naar eigen inzicht versieren. En hoppa, weer een kerstboom geknutseld!

kerstboom knutsel kind

5. Makkelijke kerstboom knutselen voor peuters

Ook deze kerstboom is fantastisch én makkelijk om te knutselen voor peuters. Het leuke aan deze knutsel is dat de knutsel voor peuters heel duidelijk een kerstboom is. Niet teveel poespas en materialen, maar het geeft toch wat uitdaging om deze kerstboom te knutselen. De peuter moet schilderen, knippen en versieren.

simpele kerstboom knutselen

6. Kerstboom van pasta

Deze kerstboom knutsel is voor alle leeftijden leuk om te maken. En het is vooral leuk om van al die verschillende leeftijden de resultaten te zien! Wat je nodig hebt is macaroni, wokkelpasta en metallic verf (of stiften zoals wij deden).

kerst knutselen

7. Kerstboom van strijkkralen

De één vindt het priegelwerk en krijgt er klotsende oksels van, de ander vindt het ultiem ontspannen. Behoor je tot de laatste, dan maak je natuurlijk ook een kerstboom van strijkkralen.

strijkkralen kerstboom

8. Franje kerstboom

voorbeeld knutselen kerstboom

Deze kerstboom knutsel kwamen we tegen op Pinterest en ik vond het zo’n leuk idee!

-. Je rolt eerst van een vel groen papier een kegel vorm.
– Dan knip je een aantal stroken en vouw je deze dubbel (in de lengte).
– Dan knip je de franjes in de stroken.
– De stroken plak je om de kegel heen tot je bovenaan bent.
– Als laatste versier je de kerstboom (wij maakten balletjes van papieren filigraan).

knutselen kerstboom

9. Kerstboom van ijsstokjes

Knutselen met ijsstokjes is ontzettend leuk voor de feestdagen, er is namelijk zoveel mee te maken. Kijk hier maar eens naar leuke kerstknutsels met ijsstokjes. En zo maak je ook heel makkelijk een kerstboom van ijsstokjes.

kerstboom knutselen

 10. Kerstboom van wasknijpers

Heb je nog een bak met houten wasknijpers liggen? Dan kun je deze leuke kerstboompjes knutselen. Je haalt het ijzertje van de knijper af en je plakt de achterkanten aan elkaar vast. Dit doe je net drie knijpers en deze drie plak je dan ook weer aan elkaar vast. Dan heb je al een soort van kerstboom vorm. Nu alleen de knutsel nog groen maken en versieren.

kind knutselen kerst

11. Kerstboom van papier

kerstknutsel boom

En als je geen genoeg kan krijgen van kerstbomen knutselen, dan is deze kerst knutsel ook echt een leuke aanrader om te maken met kinderen. Wederom een vrij makkelijke kerst knutsel, maar toch ook weer met een ontzettend leuk resultaat.

kind knutselen

kerst knutsel
Previous ArticleNext Article