Het kopen van een gezinswoning, de tips en tricks!

huis kopen gezin

Of je nu net begint aan gezinsuitbreiding of dat je gezin steeds groter wordt, bij het kopen van een gezinswoning zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Dat gaat van praktische zaken als verzekeringen, tot rationele zaken als rekening houden met de toekomst. Want kleine kinderen worden uiteindelijk grote kinderen. Om je een beetje op weg te helpen bij het kopen van een gezinswoning, hebben we hier een aantal tips en tricks waar je rekening mee kunt houden. 

Zet alle wensen op een rij

Om een duidelijk beeld te krijgen van ieder zijn wensen betreft een gezinswoning, is het handig om al die wensen op een rij te zetten. Het geeft inzicht, want misschien reken je wel helemaal verkeerd met het aantal vierkante meters. Of misschien heeft je partner een heel ander beeld van een ideale gezinswoning? Misschien heb je ook wensen over de buurt. In wat voor buurt wil je wonen? Is het een kindvriendelijke omgeving? Hoe is de woon-werk afstand? En vooral in deze tijden, kun je gemakkelijk thuiswerken? Het zijn allemaal vragen die je elkaar kunt stellen voordat je daadwerkelijk op zoek gaat naar een gezinswoning.

Wat kun je besteden?

Wanneer je met elkaar een helder beeld hebt betreft de wensen van een gezinswoning, is het verstandig om na te gaan wat je daadwerkelijk kunt besteden aan een gezinswoning. Zonder het financiële plaatje wordt het lastig zoeken. Maar het is niet alleen belangrijk om te weten hoe hoog je hypotheek kan zijn, je moet ook weten wat je besteden kunt. Want de kosten van een eigen huis, zijn niet alleen je hypotheekkosten. Denk aan het maandelijkse gas, water en licht dat je moet betalen. Maar ook gemeentelijke heffingen en verzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering waarmee (een deel van) de hypotheek kan worden afgelost, mocht jij of je partner onverhoopt wegvallen. Je moet er niet aan denken dat jij of je partner in zo’n geval niet meer in je huis kunt blijven wonen.

Probeer in de toekomst te kijken

Natuurlijk weet niemand precies wat de toekomst je zal brengen, maar wanneer je een gezinswoning koopt, is het handig om wel alvast een beetje rekening te houden met de toekomst. Zoals ik al zei, kleine kinderen worden uiteindelijk grote kinderen. Een baby, peuter of kleuter heeft genoeg aan een klein kamertje. Maar wanneer de kinderen groter worden, hebben ze ook steeds meer behoefte aan hun eigen space. En misschien willen jullie in de toekomst voor een tweede en misschien zelfs een derde kindje gaan. Ook dat is iets om rekening mee te houden bij het kopen van een gezinswoning.

Ga op huizenjacht!

Funda afstruinen kan echt een hele leuke hobby zijn. Maar wanneer je serieus op zoek bent naar een gezinswoning, kan dat ook wel eens frustrerend zijn. Een huis dat vlak voor je neus wordt weggekaapt, hoe irritant! Of je vindt alleen maar huizen die net niet aan jullie wensen voldoen. Wees geduldig en houd moed tijdens de huizenjacht. Maar vertrouw vooral op je gevoel. Wanneer je een huis gaat bezichtigen en het voelt niet goed, wees dan ook realistisch en concludeer dat dit hem dan waarschijnlijk niet gaat worden. Een huis is uiteindelijk een plek waar je je thuis moet voelen.

Bezichtig ook de buurt

En wanneer je dan uiteindelijk toch verliefd wordt op een huis, ga dan ook de buurt bezichtigen. Maak gerust een wandelingetje door de wijk en ga een uurtje op een bankje zitten. Zie je jezelf al wonen in deze buurt? Zie je de straatfeestjes al voor je? Zie je je kinderen spelen in de straat? Het klinkt misschien allemaal een beetje simpel, maar het is wel belangrijk om ook een goed gevoel in de buurt te hebben. Een gezinswoning koop je tenslotte niet zomaar even.

En lees als laatste deze verhuizen met baby tips nog even door.


huis kopen gezin

Afbeelding: Shutterstock / Monkey Business Images

Previous ArticleNext Article