Een weekendje Landal Hoog Vaals, onze ervaringen en tips

vakantie limburg

De herfst is een prachtig moment om met met het gezin een weekendje weg naar Landal te gaan. De kleuren zijn schitterend en het frisse weer zorgt ervoor dat een huisje heerlijk comfortabel aanvoelt. Afgelopen herfstvakantie gingen wij dan ook lekker een weekendje weg. Naar Landal Hoog Vaals in Zuid Limburg dit keer. En hoe dat bevallen is, lees je in dit artikel met onze ervaringen en ook wat tips. En dan vooral de tips om te doen met kinderen in de omgeving van Landal Hoog Vaals. 

We vertrekken voor een weekendje Landal Hoog Vaals direct als school uit is. De vrijdag voor de herfstvakantie. Ik heb al zo’n vermoeden dat het wel eens druk kan zijn op de weg. Maar dankzij een continurooster zijn alle drie mijn kinderen om 14.00 uit. We kunnen dus redelijk op tijd vertrekken. Vanaf onze woonplaats is Zuid Limburg een behoorlijk eind rijden, maar binnen 3 uur zou het toch wel moeten lukken. Toch worden mijn vermoedens over de drukke spits bij Utrecht al bevestigd. We zijn niet de enigen die op weg zijn naar een weekendje, of zelfs weekje vakantie. Het is niet anders, we accepteren het lot en doen er ruim 4 uur over om bij Landal Hoog Vaals aan te komen.

Bekijk hier alle aanbiedingen en beschikbaarheid van Landal Hoog Vaals >>

Inchecken bij Landal Hoog Vaals

Wanneer we aankomen kunnen we direct inchecken bij de sfeervolle receptie. Dit is echt zo’n gezellige Landal receptie waar je verwelkomd wordt. Het inchecken verloopt lekker vlotjes en bij de sleutel ontvangen we ook een uitnodiging voor de volgende dag. Er is een bijeenkomst waar de regio zijn tips en must-do’s deelt. Ik was blij verrast dat ze dit bij Landal Hoog Vaals organiseren, want ik had zo’n bijeenkomst nog niet eerder op een Landalpark meegemaakt. Maar zo’n bijeenkomst is wel ontzettend handig! Het geeft je namelijk een goed beeld van alle activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving. En dat is in Zuid Limburg absoluut de moeite waard.

De Landal app

Maar ook op Landal Hoog Vaals zelf is er van alles te beleven. De activiteiten zijn te vinden in de folder die je bij het inchecken ontvangt. Maar je kunt ook de Landal app downloaden. Het is een aanrader zelfs! Want zo kun je op je telefoon precies de activiteiten van die dag bekijken. Hoe laat, waar, wat… en andere info heb je direct bij de hand. Bovendien kun je de app ook voor de andere Landal parken gebruiken.

Ook kun je de plattegrond op de app bekijken. Handig voor als je niet meer weet waar je huisje staat. Hoewel die kans vrij klein is, aangezien het park best overzichtelijk is. Wij zitten overigens in accommodatietype 6C van Landal Hoog Vaals. Deze huisjes zijn rechts van de grote parkeerplaats te vinden en omgeven door diervriendelijke huisjes. Deze huisjes zijn wel flink gedateerd en naar mijn idee wel een beetje aan modernisering toe. Hoe het met de overige huisjes type 6C in het park is gesteld, daar kan ik niet veel over zeggen, omdat ik het simpelweg niet weet.

huisje 6C landal hoog vaals

Het zwembad van Landal Hoog Vaals

Er zijn ook allerlei activiteiten in het leuke zwembad van Landal Hoog Vaals. Het zwembad is rechthoekig en daardoor overzichtelijk, maar heeft wel diepe randen. Ook is er een zwembad met stroomversnelling bijgebouwd en een spannende glijbaan, welke in een bak uitkomt. De activiteiten die georganiseerd worden in het zwembad, zijn bijvoorbeeld snorkelen en waterpolo. Maar waar mijn kinderen helemaal wild van worden, is de stormbaan. De stormbaan ligt in het grote zwembad en hier kunnen ze letterlijk overheen stormen. En dat doen mijn kinderen dan ook terwijl wij kostelijk toekijken vanaf de rand.

Op zoek naar een Landal met wildwaterbaan? Kijk dan eens bij onze review over Landal Het Vennenbos.

Bingo!

landal hoog vaals ervaringen

Een andere activiteit die je tijdens je weekendje Landal Hoog Vaals met de kinderen niet mag missen, is de Family & Fun Bingo! Dat wij niet de enigen zijn die wel zin hebben in een potje bingo, blijkt wel aan de animo. Ook voor bingo geldt, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Alhoewel? Mijn dochter heeft er wel flink de balen in wanneer ze telkens naast de bingo grijpt. Maar hé, dat is ‘part of the game’ en soms moet je dat gewoon ervaren. De Bingoavond bestaat uit vier rondes, net teveel voor mijn zes- en zevenjarige. Maar die kunnen ondertussen hun ei kwijt in het indoor speelparadijs, welke ook in het hoofdgebouw te vinden is.

We hebben geluk met het weer tijdens dit weekendje weg in de herfstvakantie. Het is zelfs zo zonnig, dat een terrasje buiten geen straf is. Ook dat is goed vertoeven bij Landal Hoog Vaals. Er is buiten een mooi terras met uitzicht op het speelterrein voor kinderen. Op het speelterrein is voor ieder kind wat wils. Zo is er de welbekende airtrampoline, een speelterrein waar je met water en zand kunt knoeien en een dierenweide. Ook zijn er verschillende sportactiviteiten, waaronder een voetbalterrein. Via de receptie kun je ook verschillende speurtochten op het terrein doen.

dierenweide hoog vaals landal

speurtocht landal hoog vaals

spelen landal hoog vaals

Ik twijfel er niet aan, op het terrein van Landal Hoog Vaals kun je je prima een weekend vermaken. Toch zit het ondernemen er nu eenmaal in en willen we ook graag de omgeving verkennen.

Het Drielandenpunt

En dat is dan ook wat we gaan doen tijdens het weekend Landal Hoog Vaals. Hoewel we behoorlijk wat op ons lijstje hebben staan, gaat het natuurlijk niet lukken om alle activiteiten af te vinken. We beginnen bij het Drielandenpunt. Deze activiteit moet je natuurlijk doen wanneer je in deze omgeving bent.

En dat blijk ik vaker gedacht te hebben. Want wanneer we bij het Drielandenpunt aankomen, realiseer ik me dat ik hier al minstens vier keer geweest ben. Voor mij is het Drielandenpunt dus niet de eerste keer. Voor mijn oudste dochter ook niet, hoewel ze zich er niets meer van herinnert. Voor mijn twee jongste kinderen is het wel de eerste keer dat zij op het Drielandenpunt zijn.

drielandenpunt

Het Drielandenpunt ligt nog geen 10 minuten rijden bij Landal Hoog Vaals vandaan. Je kunt het ook fietsen of wandelen, maar dan is het een flinke klim omhoog. Op het Drielandenpunt vind je namelijk ook het hoogste punt van Nederland. Verder is het feit dat je met twee twee voeten in drie landen kunt staan heel bijzonder, zeker voor kinderen. Ook de hoge uitkijktoren, die volgens mij in België staat, is een leuke activiteit voor mensen zonder hoogtevrees. Mijn twee oudste kinderen en de man blijven daarom ook heel verstandig beneden wachten. Wat overigens geen straf is, aangezien het bos in Duitsland lokt om een hut te bouwen. Met mijn jongste neem ik de lift omhoog. Maar eenmaal boven krijg ik toch ook acute wiebelbenen. Helemaal als ik mijn eigen kind daar doodleuk op het doorkijk rooster hoog boven de grond zie banjeren.

toren drielandenpunt

uitzicht drielandenpunt

Maar ik verman mezelf en probeer net als mijn zesjarige van de prachtige uitzichten te genieten. Vanaf de hoge toren kunnen we ook goed het labyrint, dat in Nederland ligt, zien. Daar willen de kinderen ook nog in.

Het labyrint of een drielandenpunt biertje?

Het labyrint kun je tegen betaling betreden. Omdat het zulk mooi weer is en de biertjes op de terrasjes er ook wel heel aantrekkelijk uitzien, besluiten de man en ik dat de kinderen dit heel goed zelf kunnen. Uit ervaring weten we dat ze dat ook wel kunnen en toch hoor ik daar binnen vijf minuten een luide krijs uit het labyrint komen, wat overduidelijk een krijs van mijn jongste dochter is. Gelukkig wordt de krijs al snel vervolgd door schaterlach en genieten we toch maar even van ons typische Drielandenpunt biertje, in de zon. Ondanks onze ‘negeer tactiek’, moeten we er uiteindelijk toch aan geloven. Er komen drie zeiknatte kinderen uit het labyrint, ‘want er waren ook sproeiers…’

Het Museumplein in Kerkrade

Op zondag besluiten we naar Kerkrade te rijden, nog geen half uur vanaf Landal Hoog Vaals. Daar vind je op het Museumplein het Continium Discovery Center, een leuk en interactief museum voor kinderen. Het Continium Discovery Center staat in het teken van CSI en als ‘slachtoffer’ hebben ze daar Ötzi voor genomen. Ötzi is de ijsmummie die begin jaren 90 gevonden werd door twee amateurbergbeklimmers. Omdat Ötzi zo intact is gebleven, hadden de vinders niet direct door dat het om een eeuwenoude man uit de kopertijd ging. Ötzi is de oudste menselijke mummie die in Europa is gevonden en daarom een prachtig object om te onderzoeken. Nou hoe dat precies in zijn werk gaat, kun je dus ontdekken bij de CSI afdeling van het Continium Discovery Center. Superleuk, echt een tip! Zeker als je in het bezit bent van een museumjaarkaart, want dan is de entree gratis.

Continium Discovery Center

Continium Discovery Center otzi

Ook vind je op dit Museumplein Columbus Earth Center. Hier worden verschillende voorstellingen gedraaid, maar dan op een heel unieke manier. Wij gingen naar de voorstelling Earth, our planet our home. Tijdens deze voorstelling krijg je er een klein beetje een beeld van hoe astronauten de wereld vanuit de ruimte zien. Je gaat door drie zalen. Je begint bij een korte video over astronauten. Vervolgens kom je in een grote ronde zaal waar je vanaf glazen platen de wereld onder je ziet. En je eindigt in een bioscoopzaal waar de kwetsbaarheid van de wereld aan bod komt. De voorstelling is in ieder geval behoorlijk indrukwekkend. Je voelt hoe de astronauten een belevenis hebben ervaren, die hen compleet veranderd heeft. De kwetsbaarheid van de aarde wordt in ieder geval duidelijk. Of mijn kinderen dit gevoel ook meekregen, weet ik niet. Voor hen is in ieder geval weer een beetje besef van de wereld bijgebracht. Mocht deze film iets te heftig zijn, dan draait er bijvoorbeeld ook een 3D film ‘Tiny Giants’, over het avontuur van kleine dieren als een chipmunk en een sprinkhaanmuis.

Naast deze twee leuke activiteiten voor kinderen, is er op het Museumplein ook nog het Cube Design museum te vinden. Dit is meer geschikt voor volwassenen en werd ons met de kinderen afgeraden.

Nog meer tips omgeving Landal Hoog Vaals

Omdat een weekend snel voorbij gaat, konden we lang niet alles doen, wat we hadden willen doen in deze omgeving. We hebben nu een buiten- en een binnenactiviteit in de omgeving van Landal Hoog Vaals gedaan. Maar als je een weekend met slecht weer treft, zul je meer de binnenactiviteiten opzoeken. Zo zit je ook vlakbij de Gemeentegrot van Valkenburg of de Kasteelruïne met Fluweelengrot. Dit zijn eigenlijk ook bezienswaardigheden die je in Zuid-Limburg een keer gezien moet hebben.

Het oorlogsmuseum Eyewitness in Beek, is ook een goede binnenactiviteit voor als het slecht weer is. In dit museum ervaar je de tweede wereldoorlog door levensechte mannequins die verschillende scènes van de oorlog uitbeelden. Dit is dan weer goed te combineren met de indrukwekkende Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten.

De Miljoenenlijn is ook een aanrader in de omgeving van Landal Hoog Vaals. Dit is een oude stoomtrein die dwars door het Zuid Limburgse heuvelland rijdt.

Bij mooi weer is er in Brunssum een blotevoetenpark. Hoewel dit met regen natuurlijk ook verrassend leuk kan zijn! Ook in Brunssum vind je Park Het Plateau waar je kunt klimmen, boogschieten en fietsen.

En dan heb ik het nog geeneens over Maastricht gehad. Kortom, er valt gevoeg te beleven en te ervaren in de omgeving van Landal Hoog Vaals. En natuurlijk niet te vergeten: op het Landal vakantiepark Hoog Vaals zelf!

Previous ArticleNext Article