Kamperen in een safaritent bij de Achterste Hoef [review]

vakantie kamperen

Afgelopen weekend kampeerden wij in een safaritent bij recreatiepark de Achterste Hoef. En hoewel ik in het najaar nog een beetje huiverig was voor kamperen in de meivakantie, je weet wel koud en nat, hadden we het niet beter kunnen treffen. Het weer was fantastisch, de safaritenten sfeervol en er was genoeg leven in de brouwerij. Een straf was het glamping weekendje voor deze review zeker niet. Uiteraard dankzij het heerlijke weer tijdens de Paasdagen, maar ook dankzij alles wat er te doen was bij en in de omgeving van de Achterste Hoef. Want het gezellige recreatiepark en de omgeving hebben mij zeer verrast. 

Glamping bij de Achterste Hoef

Recreatiepark De Achterste Hoef is een flinke camping in Brabant en telt op haar terrein zes safaritenten. De safaritenten zijn ideaal voor mensen die geen kampeeruitrusting hebben en toch de sfeer van een camping willen ervaren. Of voor mensen die gewoon van een beetje luxe houden, maar toch ook van kamperen. Naast de safaritenten hebben ze bij De Achterste Hoef ook luxe chalets met airco, bungalows en trekkershutten om in te glamperen.

accommodatie achterste hoef

Inmiddels is de term glamping niet meer geheel onbekend. Kamperen in een safaritent, oftewel glamping, is op een luxe manier genieten van het verblijven op de camping. Nu weet ik uit ervaring dat het mijn kinderen niet heel veel uitmaakt waar en hoe ze kamperen. Maar persoonlijk vind ik zo’n complete keuken en een eigen toilet op de camping wel heel erg fijn! De safaritent is dan ook ingericht met een keukentje, een toilet en échte bedden. Douchen deden we in één van de vier nette sanitair gebouwen. Ook kun je je bij regen binnen prima vermaken aan de grote eettafel die in de tent staat. Wij dat hebben niet hoeven ervaren, want met volop zon en 25 graden ga je natuurlijk niet binnen zitten. We hoefden de verwarming niet eens aan te raken om de safaritent te verwarmen. En dat in de meivakantie!

safaritent inrichting

Ik noemde Recreatiepark De Achterste Hoef een flinke camping, daarmee bedoel ik dat er veel kampeerplekken zijn. Toch valt de grootte van de camping niet erg op wanneer je over de camping loopt. De kampeerplekken en de veldjes zijn niet massaal en mooi beschut met bomen en struiken. Dit vind ik echt een groot voordeel, want eigenlijk houd ik niet zo van massale campings. Maar voor de kinderen heeft het wel altijd zijn voordelen, zoals een animatieteam dat volop vermaak geeft, lekker veel speeltuintjes en een zwembad!

Een camping met zwembad in Brabant?

Want ja, met een zwembad kan ik mijn kinderen altijd wel paaien. Recreatiepark De Achterste Hoef in Brabant heeft zelfs een buiten- én een binnenbad. Ik had niet verwacht dat we tijdens het Paasweekend gebruik zouden maken van het buitenbad, maar zelfs ik heb één keer (dan wel gedwongen) een plons gemaakt! Maar dat terzijde. Het zwembad van De Achterste Hoef is niet groot en stiekem ben ik daar wel blij mee, aangezien mijn jongste sinds een halve week zonder bandjes mag zwemmen! Je begrijpt, heel comfortabel zit dat als moeder nog niet, maar in het overzichtelijke zwembad is dat een prima oefening voor haar.

binnenbad achterste hoef

buiten zwembad achterste hoef

Het zwembad van De Achterste Hoef is dus geen groot waterparadijs. Duiken is dan ook niet toegestaan, mits je een PADI duikcursus aan het volgen bent.

duiken achterste hoef

Voor glijbanenpret moet je bij het meertje, dat achteraan de camping te vinden is, zijn. Hier ben je natuurlijk wel afhankelijk van mooi weer. Dat mooie weer hadden we ook, maar eind april is natuurwater toch nog vrij fris. Na enige twijfel heeft de glijbaan het toch gewonnen van het frisse water en konden mijn kinderen het niet laten om de glijbaan uit te proberen.

glijbaan achterste hoef

recreatie achterste hoef

Volop vermaak voor de kinderen

Naast het vele waterpret dat wij hadden, was er voor de kinderen nog veel meer te beleven bij De Achterste Hoef. Zo willen mijn kinderen elke dag even de alpaca’s voeren voor 20 cent. En een potje adventure golf staat ook hoog op hun to-do lijstje. En heel ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn. De hoofdspeeltuin, zo noem ik het maar even, vonden mijn kinderen fantastisch. Op de airtrampoline en een gigantisch klimtoestel konden ze heerlijk spelen. En ook wij als ouders vonden deze speeltuin top, want nog geen 50 meter verderop zaten wij op het terrasje van het restaurant te genieten van een Tripel Kaat. Dit restaurant serveert overigens ook een prima lunch of diner. De man beweerde zelfs dat hij daar de beste spareribs ooit gegeten heeft.

adventure golf achterste hoef

dierenweide achterste hoef

Ook het recreatieprogramma was zeer uitgebreid. Eigenlijk kwam ik er na een weekendje achter dat een weekendverblijf veel te kort is. Elke dag staat het animatieteam namelijk klaar met zoveel leuke activiteiten, dat het lastig kiezen wordt wat je nou moet gaan doen. Maar tijdens de paasdagen konden we het eieren zoeken natuurlijk niet overslaan. En het museumroofspel klonk zo spannend, dat mijn achtjarige ook dit niet wilde skippen. Net als het knutselen en kleien in de ochtend. En hoorde mijn zoon daar nou ‘voetbaltoernooi’? Ik zou bijna zeggen dat het recreatieprogramma een beetje roet in mijn eten gooide. Ik had namelijk de legende van Zwarte Kaat wandelroute in de planning staan…

pasen achterste hoef

kidsclub achterste hoef

De Legende van Zwarte Kaat

Overal in de omgeving van de Achterste Hoef kom je de naam ‘Zwarte Kaat’ tegen. Maar wie is Zwarte Kaat eigenlijk? Het verhaal over Zwarte Kaat komt het eerst voor in het boek “Het kind met den Helm” uitgebracht in 1852 door Jan Renier Snieders. Zwarte Kaat zag er met haar lange zwarte haren, dunne lippen en een grote haviksneus uit als een heks. Daarbij was ze de leider van een roversbende uit Brabant, die op een nacht een kind ontvoerde omdat ze dacht dat het kind een wonderkind zou zijn. Voor het hele verhaal verwijs ik je graag naar de uitgebreide versie op de website van De Achterste Hoef. Het is in ieder geval een Legende die een wandeling of een fietstocht met de kinderen extra spannend maakt. Leuk om te vermelden is dan ook dat de Achterste Hoef de landelijke fietsroutewedstrijd van de ANWB gewonnen heeft, met de fietsroute “De Legende van Zwarte Kaat”.

heksenboom brabant bladel

Wij pakten de grootste bezienswaardigheid uit de route “De Legende van Zwarte Kaat”, namelijk De Heksenboom. Volgens de legende is Zwarte Kaat, nadat ze onthoofd werd, begraven op de hei en groeide deze boom op haar graf. Deze spookachtige Heksenboom maakt het verhaal in ieder geval levendig en prikkelt de fantasie.

De fiets- en de wandelroute zijn uitgebreid beschreven in het welkomstboekje van De Achterste Hoef.

Wat nog meer te doen in de omgeving van De Achterste Hoef

Golfliefhebbers zitten goed bij de Achterste Hoef! Voor de kleine golfliefhebbers is er dus een leuke adventure golfbaan, maar voor de grotere golfliefhebbers ligt er tegenover het recreatiepark de 9 holes golfbaan.

Naast de Heksenboom is ook de dodendraad een interessante bezienswaardigheid uit de route van “De Legende van Zwarte Kaat”. Het stukje ‘dodendraad’ komt uit de Eerste Wereldoorlog. Deze werd door de Duitse bezetters van België aangelegd langs de grens tussen het bezette België en het neutrale Nederland. Het dodelijke stroomdraad moest vluchtelingen en smokkelaars tegenhouden.

dodendraad brabant

dodendraad brabant bladel

De dichtstbijzijnde plaats bij de Achterste Hoef is Bladel. Bladel is een mengelmoes van modern en pittoresk. Je kunt er prima terecht om even te shoppen en om lekker een terrasje te pakken. Andere interessante steden in de omgeving van De Achterste Hoef zijn Tilburg, Eindhoven en Antwerpen. Hier zou ik alleen wel een dag voor uittrekken en daar hadden we dankzij het kostelijke vermaak op de Achterste Hoef geen tijd voor.

Wat we ook nog hadden kunnen doen was één van de Brabantse Natuurpoorten bezoeken. Doordat de natuurpoorten gelegen zijn aan de natuurgebieden, zijn dit uitstekende startpunten voor een wandeltocht door de Brabantse natuur.

Kortom, ik kan wel concluderen uit deze review dat een weekendje op deze Brabantse camping lang niet genoeg is! Er is nog zoveel te ontdekken en te beleven op de camping zelf, dat we aan de omgeving amper toekomen. Dat vind ik jammer, maar geeft me wel een goede reden om zeker nog eens terug te keren naar deze omgeving. En wanneer ik dat bij de kinderen opper, roepen ze in koor ‘naar De Achterste Hoef’. En dat komt goed uit, want kamperen in een safaritent tijdens de meivakantie is een heel goed idee!

Previous ArticleNext Article