Hoe LEGO DUPLO helpt bij de ontwikkeling van je kindje

lego dublo van kruidvat

LEGO DUPLO is meer dan alleen vermaak voor je kleintje: het kleurrijke speelgoed heeft veel meer te bieden! In dit artikel gaan we dieper in op hoe LEGO DUPLO kan bijdragen aan de ontwikkeling van je kind, van motorische vaardigheden tot creativiteit en probleemoplossend vermogen.

Fijne motoriek en coördinatie

Het grijpen, stapelen en in elkaar zetten van de grote DUPLO-blokken vereist best wat precisie en beheersing. LEGO DUPLO is daarom een fantastisch hulpmiddel bij de ontwikkeling van de fijne motoriek en de hand-oogcoördinatie van jonge kinderen. Door met de blokken te spelen, leren kinderen hoe ze hun handen en vingers op de juiste manier moeten gebruiken. Een goede fijne motoriek hebben is erg belangrijk voor je kindje als deze op een later moment leert knutselen, tekenen en schrijven.

Doorzettingsvermogen 

DUPLO is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer anderhalf jaar oud. Het kan voor peuters van deze leeftijd best een uitdaging zijn om de blokken in elkaar te klikken. Waarschijnlijk verloopt dit in het begin ook niet allemaal even soepel. Het proberen én soms ook falen is een wijze les voor je kindje. Peuters leren hierdoor met tegenslagen omgaan en dit bevordert het doorzettingsvermogen. 

Zelfvertrouwen

Elke keer als jouw kleintje een nieuwe uitdaging aangaat en overwint, groeit het zelfvertrouwen. Het begint allemaal met het samenbrengen van twee stenen, en je kids zullen zichzelf daarna steeds verder uitdagen. Het ene bouwproject is het andere niet. Kortom: LEGO DUPLO biedt een ideale omgeving om dit zelfvertrouwen te ontwikkelen. 

Creatieve zelfexpressie

Je kunt niet op een verkeerde manier spelen met LEGO DUPLO. Dat opent deuren, want kinderen kunnen hierdoor hun verbeelding helemaal de vrije loop laten. Je kunt met DUPLO-stenen per slot van rekening alles maken wat je wilt. Van dieren tot huizen, auto’s en vliegtuigen: het kan niet gek genoeg! Door de veelzijdigheid stimuleert LEGO DUPLO creatief denken bij kinderen.

Stimulans voor taalontwikkeling

Door samen met je kindje met LEGO DUPLO te spelen, kun je als ouder of verzorger ook bijdragen aan de ontwikkeling van je kleintje. 

Door vragen te stellen, verhalen te vertellen en de benaming van kleuren en vormen aan te moedigen stimuleer je de taalontwikkeling van je kind. Terwijl peuters zich vermaken met het speelgoed, werken ze aan een verbeterd begrip en gebruik van taal.

Sociale interactie en samenwerking

LEGO DUPLO moedigt ook sociale interactie en samenwerking aan. Wanneer kinderen samen met vriendjes en vriendinnetjes of familieleden bouwen, leren ze waardevolle sociale vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, delen én effectief communiceren. Deze interacties versterken hun vermogen om relaties op te bouwen en te onderhouden.

Kortom: LEGO DUPLO is meer dan alleen kleurrijk speelgoed. De veelzijdige stenen bevorderen het natuurlijke ontdekkings- en leerproces van kinderen op veel verschillende manieren.

Previous ArticleNext Article