Review: Opgeruimd! Boek van Marie Kondo

Het boek opgeruimd! gaat over opruimen. 🙂

marie kondo

Ja, voor de grap zou je mijn stukje over ‘recept voor kamers opruimen’ eerst even moeten lezen, voordat je verder leest. Haha, dat is een heel mooi recept, wat vooral tijdelijk werkt. Ik heb dit zeker een paar keer toegepast en was ook erg verbaast dat mijn kinderen 6 vuilniszakken met speelgoed heel lang niet hebben gemist. Mijn moederhart kon het uiteindelijk niet weggooien en al die 6 vuilniszakken zijn weer in hun kamers beland. Mission impossible, lijkt het. Uiteraard is dit recept niet uit te voeren met kinderen, moge dat duidelijk zijn.

Ik dacht heel lang, ik hoef dat boek niet te lezen. Ik kan dat zelf allemaal wel. 

De KonMari-methode is een simpele, slimme en effectieve manier om rommel voor altijd uit te bannen. Begin met wegdoen. Ga dan de ruimte reorganiseren, grondig, helemaal in één keer. Als je deze strategie toepast, zul je nooit meer in de rommel zitten.

Deze zin ‘zul je nooit meer in de rommel zitten’ is heel lang blijven knagen. Waarom krijg ik mijn huis niet opgeruimd? Waarom is het overal chaos? Elk laadje, elk kastje, elke schuur, elke kamer, echt overal is het een rommel. Ik wil gewoon dat, als ik een kast open trek ik een blij gevoel ervaar. Als ik de badkamer binnen kom, ik niet struikel over al het bad speelgoed. Als ik de keuken binnen kom, ik daadwerkelijk kan beginnen met koken en niet eerst puin moet ruimen. Als ik naar buiten kijk, ik niet overal zandspullen zie zwerven waar de hond vervolgens overheen plast. Ik wil niet alleen een opgeruimde kledingkast, ik wil dat mijn hele huis opgeruimd is!

Yes, ik koop dan eindelijk het boek. Als ik mijn man mag citeren ‘De beste investering van 20 euro, ooit’.

Je begint met je kledingkast, omdat je moet leren spullen weg te gooien. En dat is zo waar, ik kan het nu als de beste. Die kledingkast kon ik zelf wel overslaan, want ik heb daar al een projectje mee doorlopen. 😉

Als ik ging opruimen was het hele huis wel een beetje opgeruimd en schoon, maar voor het echte uitzoek en opruimwerk had ik dan geen tijd of zin meer. Volgens Marie Kondo is het aan te raden te beginnen met opruimen op plekken waar mijn spullen staan. Waar ik zelf van kan bepalen of het weg mag of niet. Beslis eerst of je het weggooit of bewaart en ruim het daarna op een vaste plek op. Ze leert je ook hoe je per categorie kan opruimen. Allemaal termen die mij vooral handvatten geven hoe ik orde breng in huis.

Ik ben er nog lang niet, en dat hoef ook niet. Ik gun mezelf deze hele winter nog om alles op te ruimen.

Ken jij het boek, wat vind je er van?

Opgeruimd! Boek van Marie Kondo € 18,95

Previous ArticleNext Article