Review boek ‘in 28 dagen van giftbelt naar tempel’

giftbelt tempel

In januari heb ik de detox gedaan volgens de detox methode van Jacqueline van Lieshout en je kunt week 1 en week 2 hierover terug lezen.

Ik ga 28 dagen detoxen, en dat betekent dat ik afscheid ga nemen van de boterhammen met kaas. Ik ga detoxen, zoals detoxcoach Jacqueline van Lieshout dat doet. 28 dagen géén gluten, suiker, keukenzout, kleurstoffen, conserveermiddelen ed, koemelkproducten, cafeïne, vlees, alcohol, niet-volkoren rijst, aardappelen zonder schil en niet gefermenteerde sojaproducten.

Eerst krijg je in het boek uitleg over wat detoxen is en waarom dat nodig zou zijn. What’s your Poison? En waarom zou het goed zijn voor je lichaam om bepaalde etenswaren tijdelijk uit je systeem te halen, zodat je lichaam een paar weken tot rust kan komen. Vakantie voor je lichaam.

Je krijgt uitleg over E-nummers. Tips om documentaires te kijken als je die interesse hebt. Weet jij hoe je etiketten op voeding moet lezen? Wat doet aspartaam met je? Kortom, een hoop informatie die veel nieuwe inzichten kan geven. 

We gaan aan de slag, wat gaan we niet eten, nog belangrijker wat gaan we allemaal wél eten. Gek genoeg blijft er nog heel veel over. Per week krijg je een aantal recepten om te maken, en het liefst plan je een dagdeel in de week zodat je zoveel mogelijk kan voorbereiden. Preppen! Ik was daar nooit echt goed in, en heb daar meestal ook niet zoveel zin in. Maar het werkt! Vooral op momenten dat ik zwak ben, ben ik maar al te blij dat ik iets uit de vriezer kan pakken, of dat ik niet eerst nog lang in de keuken moet staan om zelf iets te maken. Die momenten zijn wat mij betreft dan gewonnen, omdat ik dan niet terugval.

Ik heb deze detox al een paar keer geprobeerd en ik vind het niet makkelijk. Dit is de eerste keer dat ik 4 weken (nou ja 3,5 week) volgehouden heb. Ik vond het moeilijk. De eerste week was ik echt chagrijnig (geen koffie) en na twee weken dacht ik ‘oh dit gaat lekker’, in week 3 werd ik ongesteld en kreeg ik last van ‘lekkere trek’. Emotioneel was ik daardoor minder sterk om ‘nee’ te zeggen tegen etenswaren die ik niet eet maar het gezin wel. Ik heb het redelijk doorstaan, wel heb ik een hele bak zelfgemaakte popcorn in mijn eentje leeg gegeten, zodat ik ongestoord kon snaaien of bijvoorbeeld een zak rozijnen.

In mijn laatste week was het dieet al een soort van normaal. Het kostte me weinig moeite om die dagen vol te houden, totdat ik een kookles Kroatische koken kreeg. Die dag was het einde van mijn detox. Man, wat was dat wijntje daar lekker!

Ik heb ik korte tijd alle ‘foute’ etenswaren weer gegeten en dat is misschien niet heel handig geweest, omdat ik dat beter rustig aan op had kunnen bouwen.

Wat ik nou zo leuk vind aan dit boek, is dat het maar 28 dagen is. Je leert op deze manier je lichaam nog beter kennen. Wat doet voeding met jou? Je bent je eigen onderzoek, want er is maar één iemand die jouw lichaam heeft en dat ben jij!

Zelf ben ik nogal gevoelig voor suiker en slecht eten. Ik krijg snel jeuk over mijn hele lichaam en dat is echt heel vervelend. Dat maakt ook dat ik eigenlijk altijd met gezond eten bezig ben en daar is nog nooit iemand slechter van geworden. 😉

Wat deze maand mij heeft gebracht is, dat ik erachter ben gekomen dat ik reageer op aardappels. Elke keer als ik ze eet krijg ik overal jeuk. Voor mij een teken om toch nog eens een voedingtest ergens af te nemen. Voorheen verweet ik dat eigenlijk aan slechte nachtrust, suiker of wijn. Maar dat heb ik allemaal niet gegeten of gedronken. Het zou wat zijn als het echt de aardappel is!

Verder kan ik dus heel goed zonder koffie. Dit had ik echt niet gedacht! De koffie is de enige die ik echt vanaf 2 januari tot en met 26 (einde detox) januari volgehouden heb! Hoe deed ik dat? Met de super sapjes van Jacqueline!

Je hebt er alleen wel een juicer of sapcentrifuge voor nodig.

Glass of Fresh

  • 3 flinke handen spinazie
  • 3 of 4 stengels bleekselderij
  • 5 appels (geen zoete, maar bijvoorbeeld Granny Smith)
  • 5 of 6 takjes platte peterselie
  • 1 geschilde limoen
  • 1/2 geschilde citroen
  • 1 flinke komkommer
  • stuk verse gember

Zorg dat je alles gesneden en gewassen klaar hebt liggen, zodat alles in de juicer kan. Ik heb hier 1,2 liter sap van geperst met mijn slowjuicer en gebruik in de ochtend 300 ml, maar dat kan je zelf bepalen. Vervolgens zet ik nog een portie in de koelkast en de rest gaat per 2 porties in de vriezer.

Een geweldige start van de dag!

Previous ArticleNext Article