Goed zoals je bent!

moeder goed zoals je bent

De beste mama en partner zijn, een goede dochter zijn, je best doen op het werk, af en toe meehelpen op de school van je kinderen, netjes naar de sportschool, altijd voor je vriendinnen klaarstaan… Het lijstje kan nog wel even doorgaan. Altijd de meest perfecte versie van jezelf willen zijn; het is wat we onszelf opleggen en waarvan we denken dat anderen dat ook doen. De lat telkens net ietsje hoger leggen, zodat je je continu voelt alsof je op je tenen loopt. Het is een mysterie waarom we onszelf dit aandoen, en waarom het vaak zo lastig is om te accepteren dat we niet altijd aan die buitengewone verwachtingen voldoen. We maken fouten, we hebben niet het ‘perfecte’ lichaam en soms gaan de dingen niet zoals we hadden gewild of gepland. Jezelf accepteren en volledig tevreden zijn met wat je hebt en hoe je het doet: dat is misschien wel de moeilijkste les in het leven. Waar begin je? 

Accepteer je fouten

Belangrijk in het accepteren van jezelf is dat fouten maken bij het leven hoort en het je zelfs kan helpen. Dus vreet jezelf niet op, maar leer ervan. Ook is het belangrijk te begrijpen dat een gemaakte fout niets zegt over wie je bent en wat je kunt. Hoe je met je fouten omgaat, is wat telt. Mocht je je schamen voor een ‘fout’ die je hebt begaan, schrijf de gebeurtenis of situatie dan gedetailleerd op. Door je gevoelens op papier te zetten, lukt het vaak al om er meer afstand van te nemen. Vind je het lastig de woorden te vinden? Hier vind je een aantal tips voor het opschrijven van je gevoelens en gebeurtenissen. Spreek met jezelf af dat je de brief één keer doorleest en het daarna opbergt of misschien zelfs wel verbrandt. Probeer het dan ook echt achter je te laten en je te focussen op positieve dingen in jezelf en het leven.

Leer van je lichaam te houden

Ook het accepteren en waarderen van je lichaam is een belangrijk onderdeel van het accepteren van jezelf. Voor veel vrouwen een moeilijke opgave. Leer te houden van wat jouw lichaam bijzonder maakt. Is het sterk? Is het zacht? Groot of klein? Is het jong of gaat het al heel wat jaartjes mee? Het is hoe dan ook een uniek lichaam, dat je al je leven lang hebt en jou de rest van je leven niet gaat verlaten. Natuurlijk kun je aan je lichaam werken en het goed verzorgen, zolang je dit maar uit liefde voor je lijf doet en niet als afstraffing. Vier je lichaam, bijvoorbeeld door het te verwennen met een saunabezoek of nieuwe kleding. Hierbij maakt het niet uit of je naar de kinderafdeling moet om iets leuks in de juiste maat te vinden, of juist voor een maatje meer op deze website iets moois voor jezelf uitzoekt.

Laat los wat een ander denkt

Wat ook bijdraagt in het accepteren van jezelf is het accepteren van de mening van anderen. Het kan soms behoorlijk lastig zijn de mening die anderen over jou hebben naast je neer te leggen. Natuurlijk mag je het je aantrekken wanneer anderen iets van je vinden – soms kan het je zelfs helpen groeien – maar het is aan jou om te bepalen of je er iets mee wilt doen. Onthoud dat anderen niet zonder meer gelijk hebben, dus hoef je niet alles als waarheid aan te nemen. Het is oké om rekening te houden met andere mensen, maar laat nooit je leven bepalen door wat anderen van je vinden.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article