Thuisblijven met oud en nieuw? Tips en leuke ideeën!

oud en nieuw thuisblijven

Er is niemand die jou verplicht om op oudejaarsavond eruit te gaan! Soms is thuisblijven juist heel lekker en relaxt. Zeker wanneer je oud en nieuw met kleine kinderen viert. Blijf jij dit jaar thuis, maar wil je met je gezin van oud en nieuw wel een klein feestje maken? Dan heb ik hier wat tips en ideeën voor je. 

1. Thuisblijven in pyjama

thuis pyjama oudejaarsavond
Door MNStudio / Shutterstock

Avondkleding kan natuurlijk op meerdere manieren opgevat worden. Met oud en nieuw zullen de meeste feestgangers voor chique gaan, maar wanneer je thuis blijft alleen met je gezin, kun je kiezen voor lekker comfi. Heerlijk met je gezin een pyjama avond houden, warme chocomel, iets lekker en een fijne film. Heerlijk toch, voor je het weet is het middernacht.

2. Trek de bordspelletjes uit de kast

oud en nieuw spelletjes doen
Door LunaseeStudios / Shutterstock

Ook al heb je iPads en spelcomputers binnen handbereik, soms is een ouderwets bordspel ook wel eens leuk om te spelen. Zeker tijdens oudejaarsavond. Want thuis een avondje gamen zullen ze zich niet herinneren. Maar een oud en nieuw met Monopoly, Levensweg, Cluedo en Risk zal nog lang over nagesproken worden.

Lees ook: Spelletjes om te doen op oudejaarsavond

3. Herinneringen ophalen

oud en nieuw herinneringen ophalen
Door Monkey Business Images / Shutterstock

Wanneer je thuisblijft op oudejaarsavond is het een perfect moment om herinneringen op te halen. Dit kun je doen aan de hand van de duizenden foto’s die je alleen al op je telefoon hebt staan. Nodig opa en oma uit en doe een ’trip down memory lane’. Of wat dacht je van de fotoboeken uit je eigen tienertijd? Hilarisch! Zelfs de kinderen zullen geïnteresseerd zijn in jouw oude kiekjes. Het allerleukste is om je vrienden uit deze tijd uit te nodigen en je hebt gegarandeerd een avond de slappe lach.

Je kunt ook deze leuke vragen voor oudejaarsavond gebruiken of print de gratis printable uit!

4. Lekker thuis tv kijken

Op oudejaarsavond is er vaak van alles op televisie. Een leuke spelshow, oudejaarsconferentie of misschien een mooie film. Laat je verrassen in plaats van ‘on demand’. Blijf thuis lekker tv kijken.

5. Thuisblijven met een peuter

oud en nieuw met peuter
Door Maria Symchych / Shutterstock

Vier je oud en nieuw thuis met jonge kinderen? Een peuter zal niet wakker kunnen blijven tot middennacht. Wat je dan kunt doen is het aftelmoment om 20.00 ’s avonds doen. Ga buiten staan, pak de kinderchampagne erbij, steek wat sterretjes aan en proosten maar!

6. Een peuter rond middernacht wakker maken?

Persoonlijk zou ik je peuter lekker laten slapen in zijn bedje thuis. Maar houd wel in de gaten of je peuter uit zichzelf wakker wordt. Je hebt vast nog ergens een babyfoon liggen. Hij kan natuurlijk wakker worden van de harde klappen van het vuurwerk ’s nachts. Dan kun je even checken of je peuter echt wakker is of makkelijk weer verder gaat slapen. Als hij echt wakker is geworden en zin heeft om naar het vuurwerk te kijken, dan kun je even de tijd nemen om samen uit het raam naar het vuurwerk buiten te kijken.

7. Met je peuter naar buiten op oudejaarsavond?

Peuters die niet bang zijn voor het vuurwerk, kun je gerust even mee naar buiten nemen. Maar houd hem wel goed bij je, want peuters zijn nieuwsgierig en zien misschien geen gevaar in al het vuurwerk om hem heen. Zet een vuurwerkbril op en geef je peuter ook oorkleppen om hem te beschermen tegen harde knallen.

8. Maak een buffet voor je gezin

hapjes oud en nieuw
Door simona pilolla 2 / Shutterstock

Eten is altijd leuk! Maar voor kinderen een menu samenstellen valt niet altijd mee. Maak daarom voor oudejaarsavond een lekker buffet thuis. Je maakt het jezelf makkelijk omdat je vooraf van alles klaar kunt maken. En er ligt altijd wel iets tussen wat iedereen lust.

Lees ook: 9 dingen om te doen op oudejaarsavond

9. Alarm speurtocht

Dit is een leuk idee om te doen rond middernacht en heel goed uit te voeren als je thuis oud en nieuw viert. Stel alle alarmklokken in huis rond middernacht in. Er zijn vast genoeg wekkers, telefoons en iPads te vinden. Leg een verrassing bij elk apparaat en ren dan rond het huis om ze allemaal uit te schakelen.

10. Dansen in de woonkamer

Zijn de kinderen dol op dansen? Schuif dan alle tafels en stoelen in huis aan de kant en tover je woonkamer om tot een dansvloer. Het leukste moment om dit te doen is laat op de avond.

11. Begin het jaar met een schone lei

opruimen tijdens oudejaarsacond
Door Oksana Kuzmina / Shutterstock

Hoe lekker is het om het nieuwe jaar helemaal fris en schoon te beginnen? Als je toch thuisblijft met oud en nieuw, waarom zou je dan niet alle kerstrommel meteen op ruimen? Sommige zullen je voor gek verklaren, maar jij bent degene die het jaar echt met een schone lei én schone keukenkastjes begint.

12. Logeerfeest voor de kinderen

Jij wil lekker thuisblijven met oud en nieuw, maar misschien willen je vrienden een keer naar een tof oudejaarsfeest? Bied aan om op hun kinderen te passen door een logeerfeest bij jou thuis te organiseren. Je vrienden zullen heel blij met je zijn en de kinderen ook, want een logeerfeestje vinden ze altijd fantastisch. Nog leuker: een slaapfeestje in de woonkamer.

13. Oud en nieuw vieren met een baby

oud en nieuw met baby
Door Monkey Business Images / Shutterstock

Als je net een baby hebt gekregen, dan is het heerlijk om oud en nieuw lekker thuis te vieren. Misschien ben je wel zo moe, dat je gewoon tegelijk met je baby naar bed gaat. Wat kan jou het schelen! Er is niemand die jou verplicht om tot middernacht wakker te blijven.


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / Elena Nichizhenova

Previous ArticleNext Article