Review: de BSP La Dolce Vita mamafiets

ervaringen mamafiets bsp

Ik heb in mijn leven al heel wat fietsen gehad. Ik begon mijn fietscarriere natuurlijk op de driewieler, maar al snel fietste ik zonder zijwieltjes weg. Vlak voordat we op fietsvakantie gingen, kreeg ik een splinternieuwe fiets waar mijn klasgenootjes jaloers van werden. Daar tegenover stond wel dat ik op de fiets heel Nederland door moest fietsen tijdens de vakantie, terwijl die klasgenootjes lekker met het vliegtuig naar Portugal vlogen. Als puber heb ik heel wat kilometers afgelegd op de fiets van mijn moeder, die fietste namelijk net even wat lekkerder dan mijn oude fiets. En toen ik zelf moeder werd, fietste ik trots met mijn kleintje voorop rond. Na drie kinderen heb ik zelfs een bakfiets aangeschaft. Kortom, genoeg ervaring om de BSP La Dolce Vita mamafiets uitgebreid te testen voor een review! 

Mamafiets kopen, waar let je op?

Voordat ik de La Dolce Vita mamafiets (of ook wel moederfiets of familiefiets) ging testen, heb ik voor mezelf eerst goed op een rijtje gezet waar ik op moest gaan letten. Een mamafiets (zo blijf ik het maar even noemen) koop je met een reden. Waarschijnlijk is die reden dat je één of meerdere kleintjes hebt en die kleintjes ook mee wil nemen op de fiets. Uit ervaring kan ik zeggen dat een kindje voorop en een kindje achterop best wel eens gehannes is. Je komt simpelweg handen te kort! Het eerste belangrijke punt voor een moederfiets is dan ook een stabiele standaard, die je fiets gemakkelijk stevig laat staan. En wanneer je dan een kindje in een voorzitje hebt zitten, dan wil je niet dat het stuur direct opzij kiepert. Voor mij zijn dat de twee belangrijkste punten aan een goede mamafiets.

Verder is het belangrijk dat er genoeg ruimte zit tussen het stuur en de zadel van de fiets. Als hier namelijk niet voldoende ruimte tussen zit, kom je in de knoei met het voorzitje. Maar ook de bagagedrager moet lang genoeg zijn voor een achterzitje. Dat probleem heb ik namelijk op mijn huidige fiets. Daar heb ik een opzetstuk voor de bagagedrager moeten aanschaffen. En natuurlijk is er voor alles een oplossing, maar voor een mamafiets is toch wel één van de eisen dat je gemakkelijk je kinderen mee kunt nemen.

En het derde punt dat ik belangrijk vind aan een mamafiets, een punt dat voortkomt uit een frustratie van mijn vorige bakfiets, is dat de wielen en vooral spaken stevig en sterk moeten zijn. Door het extra gewicht dat je meeneemt op je fiets, extra gewicht dat vooral achterop zit, komt er ook extra spanning op de spaken. Bij mijn vorige bakfiets knapten de spaken om de haverklap, met als gevolg dat er een slag in mijn wiel kwam.

En dan zijn er nog de punten die ik wel belangrijk vind, maar niet perse essentieel zijn voor een mamafiets. Bijvoorbeeld dat de fiets er stoer uitziet en ook zonder kinderzitjes een mooie fiets is. Een elektrische fiets is ook heel prettig, maar er mankeert toch nog steeds niks aan mijn beentjes, zou mijn vader zeggen. En verder moeten de verlichting en remmen het natuurlijk gewoon doen, maar dat spreekt voor zich lijkt me.

La Dolce Vita

Ik heb dus genoeg punten om op te letten voor de review van de La Dolce Vita mamafiets. Ik ontvang de fiets wanneer de weersvoorspellingen in eerste instantie top zijn. Later in de week wordt er vooral regen voorspelt, dat is geen probleem, want in Nederland regent het nu eenmaal wel eens. Ook daar heb ik ervaring mee, ik hoor mezelf nog tieren terwijl ik door de regen naar school fiets. De La Dolce Vita fiets wordt gebracht met een voor- en achterzitje, toch valt één ding mij al direct op. Deze fiets is ook zonder de zitjes een prachtige en stoere fiets! Dat houdt in dat het mét kinderzitjes een prachtige en stoere mamafiets is. Helaas test ik niet de elektrische fiets, maar de La Dolce Vita mamafiets is ook verkrijgbaar met een krachtige middenmotor. Goed om te weten!

review mamafiets

Dat zijn al twee punten waar deze mamafiets mee scoort. Nu door naar de echt belangrijke punten voor de mamafiets.

De standaard. Zoals ik al schreef is een zijstandaard niet voldoende voor een mamafiets. Wanneer je je fiets ergens neer wilt zetten, wil je dat met een mamafiets kunnen doen zonder bang te zijn dat deze omkiepert. De La Dolce Vita mamafiets van BSP heeft een stabiele Hopper dubbele poot. Deze dubbele poot kun je in één soepele beweging opzetten en ook weer inklappen en is met mijn dochter achterop stevig genoeg om de fiets in bedwang te houden. Voor nog meer stabiliteit zit er ook een stuurslot op de mamafiets. Ook een belangrijk punt, zeker wanneer je een kindje in je voorzitje hebt zitten. Je wil namelijk niet dat het stuur dan opzij zwiepert. Net als de dubbele poot, zorgt ook het stuurslot voor stabiliteit.

Kind mama fiets

De ruimte. Buiten dat het frame er door zijn vormen en zijn mooie wegwerking van draden er super stoer uitziet, is deze van de La Dolce Vita ook verlengd. De afstand tussen het stuur en het zadel is ruim voldoende om een kinderzitje aan het stuur te plaatsen. Ook met voorzitje kun je makkelijk op en af stappen. Zeker zwangere mama’s zullen hier profijt van hebben. Maar ook tijdens het fietsen zul je het verschil merken, want niets is zo irritant als wanneer je knieën tijdens het fietsen continu tegen het voorzitje aanstoten.Ik heb zelf de fiets voornamelijk zonder voorzitje getest, uiteraard heb ik ook een ritje gemaakt mét voorzitje, maar dan zonder baby. Niet alleen het frame, ook de bagagedrager is verlengd, waardoor een achterzitje heel gemakkelijk geplaatst kan worden en de knietjes van je kleintje niet de hele tijd in je rug zullen prikken. Dus ook op dit punt slaagt de La Dolce Vita mamafiets van BSP erin om hoog te scoren.

review la dolce vita
Wegwerken van de bedrading
bsp mamafiets
Het stuur is extra breed en is voorzien van comfort foam. En een verlengde achterdrager met easyfit
ervaringen dolce vita
Nog meer extra ruimte doordat er een voordrager op de fiets zit

Kwaliteit. En het laatste punt waar ik mezelf beloofde om extra op te letten, is de stevigheid van de wielen en spaken. Sowieso heeft de fiets goede antilekbanden, dat is fijn want geen enkele moeder zit op een lekke band te wachten wanneer er twee kinderen om haar heen dartelen. Wat de spaken betreft, ik heb de mamafiets natuurlijk maar een weekje kunnen testen, maar er wordt gegarandeerd dat de sterke stalen spaken al het extra gewicht echt wel aankunnen. En die kwaliteit straalt de La Dolce Vita mamafiets ook zeker uit.

kwaliteit BSP fiets

Maak een proefritje

Voordat je een mamafiets gaat kopen is het heel slim om te zoeken naar reviews. Maar maak zelf ook nog altijd even een proefritje. Want hoeveel ervaring ik in mijn fietscarriere dan ook heb opgedaan, uiteindelijk zul je zelf op je mamafiets moeten wegfietsen.

review mamafiets

Previous ArticleNext Article