Moeder met schuldgevoel: 10x waar ze zich schuldig over voelt

moeder met schuldgevoel

Mom guilt, oftewel moeder met schuldgevoel. Het is echt een ding die je er gratis bij krijgt. En je komt er ook niet zomaar vanaf…

Voordat je moeder wordt, kun je overal informatie inwinnen. Over borstvoeding geven, over de juiste kinderkamer, je kunt je zelfs verdiepen in wat een baby zoal allemaal doet. Iets met fases en sprongetjes enzo. Maar er is niemand die je de informatie geeft over een gevoel dat een derde van de vezels in je lichaam overneemt: schuldgevoel.

Misschien is het omdat pre-moeders het niet willen horen, of misschien is het gewoon niet bij te brengen dat dat gevoel er is zodra je moeder wordt. En heel misschien denkt de pre-moeder dat zij dat gevoel niet zal krijgen, want zij zal alles perfect doen. Ja echt, die zijn er!

Moeder met schuldgevoel

Ik ben er vrijwel van overtuigd dat deze 10 punten de meest voorkomende schuldgevoelens van een moeder zijn.

1. Ze teveel tv laten kijken. Soms is het gewoon zo makkelijk. Ja hoor, kijk nog maar een aflevering op Netflix, dan ben je lekker rustig. (En heb ik geen last van je.) Oooohhh, alleen díé gedachte al! 

2. Niet genoeg met ze spelen. Het is zo verrekte lastig om échte aandacht te geven. Ik speel weleens mee, maar binnen no-time zit ik weer door mijn Facebook tijdlijn te scrollen. Of het is gewoon écht té saai. Ja sorry, na drie keer kiekeboe heb ik het wel gezien. Of dat spelletje monopoly, mijn hemel hoe lang duurt dat! Ik weet wel wat leukers te doen…

3. Sowieso niet genoeg tijd met ze doorbrengen. Voor je het weet zijn ze groot (hoe cliché) en dan bedenk je opeens, heb ik wel genoeg tijd met ze doorgebracht, heb ik wel van ze genoten?

4. Geduld verliezen, schreeuwen, onredelijk zijn omdat je moe bent, enzovoorts… Je wil het niet, maar het gebeurt.

5. Ze afwimpelen met ‘ik kom zo’ en ondertussen weten dat je helemaal niet komt. Dat ze er ook telkens weer intrappen. En ondertussen maar zeuren dat de kleintjes niet meteen naar mij luisteren, of naar mij toekomen als ik dat vraag. Iets met spiegel enzo.

6. Je kinderen te gehaast naar bed brengen en ze huilend in slaap laten vallen. Soms wil je ze zo verrekte graag in bed hebben. Je wilt gewoon neerploffen op de bank en doelloos voor je uit staren. Diep van binnen weet je dat het nutteloos is, dat je beter even 5 minuten extra kunt investeren in een verhaaltje of in nog even een gesprekje. Maar ze moeten slapen, NU! EN JE WILT NIKS MEER HOREN!!!

En vervolgens zit je op de bank je een beetje schuldig te voelen…

7. Het lekker vinden om naar je werk te gaan of fantaseren over werk hebben. Ik kan me zo goed voorstellen dat het heerlijk is om naar je werk te kunnen gaan. Het lijkt me zo lekker, dat ik er weleens over fantaseer. Erg hè?

8. Je ene kind liever/leuker vinden dan je andere kind. De ene keer is het de één, de andere keer is het de ander, toch geef ik het liever niet toe, omdat ik het echt vreselijk vind van mezelf. Maar het is waar.

9. Je niet schuldig voelen omdat je ze ergens achterlaat (kinderdagverblijf, school, opa en oma, whatever). Je schuldig voelen over het niet schuldig voelen. WTF?

10. Je hebt geen geduld voor huiswerk of om ze iets te leren. Geduld, het is voor veel moeders echt een dingetje. Soms zijn die kleine stumperds echt zo onhandig, je zou ze bijna dom willen noemen. ‘Snap je dat nou echt niet?’, ‘Kom op zeg, dat kan je toch wel’.

Aahhhh, oohhh, dat je die gedachte überhaupt binnenliet!

Ja, het leven van een moeder is vandaag de dag erg complex. We willen een leuke baan of hobby (in ieder geval een doel), een leuk huis, we willen een leuke moeder zijn, maar ook tijd voor onszelf. We komen ook tijd tekort.

Die tijd die we tekort komen zorgt er weer voor dat we ons schuldig gaan voelen over waar we eigenlijk meer tijd in zouden moeten steken. Maar dat willen we weer niet, want eigenlijk is dat niet altijd leuk… pffffff 

Wat zijn wij moeders toch ingewikkeld. Zullen vaders er ook last van hebben?

Vast wel, want weet je? Dat schuldgevoel betekent dat het je wat doet. Dat schuldgevoel komt omdat we onze kleintjes zo lief hebben en we ze alles willen geven, maar dat lukt simpelweg niet. En dus voelen we ons schuldig.

Oftewel, het is allemaal liefde. We doen wat we kunnen en dat is goed genoeg.

Klinkt best mooi toch?

moeder met schuldgevoel

Afbeelding: Shutterstock
Update: 2016/2022

Previous ArticleNext Article

2 Comments