Geld wegzetten voor later doe je zo

Je kunt meerdere redenen hebben om geld weg te willen zetten voor later. Misschien wil je eerder kunnen stoppen met werken, wil je sparen voor de studie van je kinderen of zoek je gewoonweg naar manieren om je financiële buffer wat groter maken. Welke mogelijkheden heb je zoal om periodiek geld opzij te zetten? Hier vind je een viertal tips en mogelijkheden.

1. Gewoon sparen

De meest eenvoudige methode is om geld te gaan sparen. Het enige nadeel is wel dat de rente die je op je spaargeld krijgt tegenwoordig niet meer zo hoog is. Soms ontvang je niet eens rente of is er zelfs sprake van negatieve rente. Om geld te bewaren voor later is sparen in principe dus geschikt, maar het is wel lastig om er meer geld van te maken dan dat je op je spaarrekening hebt gezet.

2. Geld beleggen

Behaal je liever wel rendement met het geld dat je inlegt, dan is beleggen misschien een betere oplossing voor je. Als je eenmalig of periodiek geld op een beleggersrekening inlegt, heb je een grote kans dat je dit rendement gaat opleveren. Kijk maar eens naar de gemiddelde beursontwikkelingen van de afgelopen tientallen jaren. Maar bedenk ook: behaalde rendementen in het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Geld beleggen kan je dus ook verliezen opleveren. Houd hier rekening mee voor je eraan begint en doe het alleen met geld dat je kunt missen.

3. Aflossen van de hypotheek

Als je voortijdig je hypotheek (of een deel daarvan) aflost, kun je ook voor later geld opbouwen. Je hebt dan zowel nu als later met veel lagere woonlasten te maken, aangezien je minder hypotheekrente betaalt. Bij een vaste rente mag je elk kalenderjaar een bepaald percentage van de hypotheek boetevrij aflossen (houd rekening met maximaal zo’n 10% van de oorspronkelijke hoofdsom). Heb je een variabele rente? Dan is aflossen altijd boetevrij.

4. Je pensioen aanvullen

Een andere goede methode om geld voor later bij elkaar te sprokkelen, is door je pensioen aan te vullen. Als je maandelijks extra pensioen opbouwt, spaar je meer geld voor later. Je hebt verschillende mogelijkheden als het aankomt op je pensioen aanvullen. Zoals een speciale bankspaarrekening.

Wie verstandig met zijn of haar geld omgaat, is redelijk makkelijk in staat om maandelijks extra geld opzij te zetten. Zo lukt het je om na verloop van tijd een mooie financiële buffer op te bouwen of te kunnen beschikken over een extra potje met geld om later leuke dingen van te doen. 


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article