WTF is een fidget spinner?

fidget spinner

“Mama we moeten naar de Primera want ik wil zo’n ronddraaiend ding!” beveelt mijn dochter wanneer ze maandag uit school komt.
“Ho even. We móéten helemaal niks!” dat stel ik altijd maar even voorop, maar toch wil ik wel even weten waar ze het over heeft. “Waar heb je het over?”
“Zo’n ding die je in je hand kan laten draaien, iedereen heeft er één!” vervolgt ze alsof ze écht iets te kort komt, want ‘hallo’ iedereen heeft het behalve zij.
“Oh, dat is een fidget spinner”, weet een moeder naast mij op het schoolplein me te vertellen.
“Een wat? En waarom?”, vraag ik verbaasd.
“Tja, dat kan ik je niet vertellen, maar die fidget spinner is de nieuwste hype!” antwoordt de moeder.

En opeens zie ik de spinners om mijn oren vliegen. Inderdaad, iedereen heeft zo’n ding. Maar wtf is het? En wat kan het? 

Wat kan je met een fidget spinner?

Nou, vooral dit:

Je kunt er dus lekker mee draaien. Tof man.

Maar, er is altijd een maar, er is een achterliggende gedachte. De spinner is namelijk ontworpen voor kinderen met ADHD, autisme of ADD. Ze zouden zich beter moeten kunnen concentreren dankzij de fidget spinner. Goed nieuws dus voor alle kinderen met dit labeltje! Daar kunnen ze hun friemelbehoefte prima in kwijt. Maar dat nu de hele klas met zo’n ding zit te draaien, lijkt me weer wat minder bevorderlijk voor de concentratie. Alle stickerkindjes weten niet meer waar ze kijken en friebelen moeten. Bovendien, heb je al naar drie draaiende spinners tegelijk gekeken? Dat is niet geconcentreerd kijken, dat is in een acute hypnose raken…

Een fidget spinner kopen

Maar goed, mijn kind is net jarig geweest. Heeft wat verjaardagsgeld bewaart en heeft haar zinnen gezet op een fidget spinner. En dus mocht ik gaan uitzoeken waar je die fidget spinners kunt kopen, want bij de Primera waren ze natuurlijk allang uitverkocht.

Google, wat moet ik toch zonder jou. Na het intypen van de woorden ‘fidget spinner kopen‘, komen er heuse fidget spinner webshops tevoorschijn. Mijn hemel, het is echt een hype! Denk ik bij mezelf voordat ik de prijs van deze ronddraaiende, ADHD helpende, gadgets zie. Want al snel verandert de zin ‘Mijn hemel, het is echt een hype!’ in ‘Mijn hemel, wat zijn die krengen duur!’

Het kan mijn dochter niet deren. Ze heeft toch geld? En ze wil gewoon zo’n fidget spinner!

Nou, ik vind het nogal wat. €14,95 voor zo’n dingetje… Kun je die fidget spinner niet zelf maken?

Ja dat kan:

Maar ja, die wil ze natuurlijk niet. Ze wil een echte fidget spinner! Met lichtjes. Ook dat nog.

“Bij de Dirk, voor €1,50”, tipte een moeder mij. Top! “Dan kun je wel vijf kopen”, zeg ik nog tegen mijn dochter. Ik had natuurlijk kunnen weten dat het te mooi was om waar te zijn.

‘De fidget spinner is uitverkocht’, hing er al bij de ingang van de Dirk. “Weet je wat, dan bestellen we een fidget spinner wel online. Morgen.”, opper ik aan mijn dochter in de hoop dat ‘morgen’ de hype is overgevlogen. Maar ook die gedachten bleken te mooi om waar te zijn.

“Heb je de fidget spinner al besteld mama?” vraagt ze de volgende dag. Er zit niks anders op. Ik bestel het kreng. Ze wil dit ding zo graag en ach laten we het positieve er dan maar van inzien, misschien helpt het haar ook te concentreren en kan ze straks wel binnen vijf minuten haar schoenen vinden en aantrekken.

Afbeelding fidget spinner: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

4 Comments

  1. Ja ik heb ook het halve dorp weer winkelend gezien. Overal uitverkocht

  2. Zijn voor 4,99 bij de boekenvoordeel te koop. Alleen zijn die wel zonder lichtjes.

  3. Ik heb er vorige week dinsdag 1 voor Kai gekocht bij de Marktkraamwinkel op de Tuinweg. 5 euro. Niet wetende dat het zo’n hype zou worden maar omdat ik dacht, hmmm misschien goed voor zijn concentratie, hahahaha, Stonden trouwens ook aangeboden op Markplaats Hoofddorp op FB.