De zomeractiviteiten van het Idre Fjäll gebied

vakantie zweden

Wanneer je kiest voor een zomervakantie in Zweden, kies je eigenlijk ook voor een actieve vakantie. Het is niet zo dat je niet mag of niet kan relaxen, dat zeker niet, maar je wordt gewoon heel veel uitgedaagd om actief te (willen) zijn. De vraag, “Wat zullen we vandaag gaan doen?”, is daarom ook helemaal niet vervelend. Er is namelijk genoeg te doen!

Tijdens het verblijf van mijn dochter en ik in het Idre Fjäll gebied, mochten wij aan een aantal van de activiteiten deelnemen. En door het deelnemen aan deze activiteiten, zullen we vanaf nu niet alleen maar rustige vakanties met puzzelboekjes meer houden, maar juist de adrenaline opzoeken. Want wat blijkt? Er zitten twee adrenaline junkies in ons verscholen die er maar al te graag uitwillen.

Activiteiten met een hoog adrenaline gehalte

Paardrijden

paardrijden idre fjall

Je denkt nu misschien, hoezo heeft een ritje op een paard een hoog adrenaline gehalte? Nou, bij een onervaren moeder en een doodsbange dochter schieten de zenuwen door het lijf wanneer we de behoorlijk grote beesten klaar zien staan. Maar wanneer ik uiteindelijk bovenop de rug van mijn ‘Lady’ zit, het beest me vol vertrouwen aankijkt en het Zweedse paardenmeisje bevestigt dat ‘Lady’ het braafste paard is dat ze hebben, ben ik iets gerustgesteld. Maar mijn dochter durft het, ondanks de vele lessen die ze gehad heeft, niet meer aan en blijft achter om de kippen en schapen te voeren bij de kinderboerderij.

Ik doe de familietour, waar zo’n negen paarden in een rij achter elkaar aan sjokken. Dit geeft zo’n rustgevend gevoel dat de adrenaline volledig is gezakt en ik ook nog kan genieten van het prachtige bos van Idre Fjäll.

idre fjall paardrijden
My view vanaf de rug van Lady

Uiteraard zijn er meerdere tours die de ervaren ruiters wellicht wat adrenaline bezorgen. Zo is er de ‘gallop tour’, waarbij ik me zo voorstel dat je galopperend door de bossen gaat. De ‘bath tour’, waar je naar het meer Burusjön rijdt om samen met het paard te zwemmen. Of de ‘Städjan tour’, waar je met het paard een klim maakt, om zo hoog mogelijk op de berg Städjan te komen.

Raften

In plaats van het in handen van een paard te geven, neemt mijn dochter haar lot liever in eigen hand. Zonder blikken of blozen stapt ze namelijk zo in de boot om een wilde rivier op te gaan voor een tochtje raften. Uiteraard volg ik haar blindelings, ik houd wel van een beetje actie.

Het Rafting Center is te vinden aan het begin van de weg van het Idre Fjäll gebied. Hier staan de gidsen klaar om je de juiste maat wetsuit mee te geven en vervolgens volg je met je eigen auto de bus met boten tot de rivier. Raften kun je doen met kinderen vanaf een jaar of zeven en dan kies je uiteraard voor de familievriendelijke tour. Wij gingen raften op de Österdalälven, ongeveer anderhalve kilometer vanaf Idre Fjäll.

Het klimparcours

ropes parcours idre fjall

Toen mijn dochter hoorde dat we een zipline gingen doen, of haar eigen letterlijke beschrijving: ‘vliegen door de lucht’, werd ze meteen laaiend enthousiast. Dat leek haar toch wel de leukste activiteit van de trip, of ze daar naderhand nog steeds zo over dacht weet ik niet…

In het Idre Fjäll gebied vind je twee klimparcours. Een ‘medium ropes course’ en een ‘high ropes course’. We beginnen bij het ‘medium ropes course’, waar het parcours zo’n anderhalve meter boven de grond hangt. Het parcours heeft zo goed als dezelfde uitdagingen als het ‘high ropes course’, maar dan wat lager bij de grond. Kinderen vanaf 1 meter kunnen dit parcours doen en dat vind ik nog vrij optimistisch, het beheersen van de beveiliging kan namelijk nog vrij ingewikkeld zijn. Maar mijn dochter heeft het al snel door en het medium ropes course blijkt daarom een prima oefenronde te zijn voor het hogere werk, dat zij na het afleggen van het medium ropes course aandurft.

Zelf twijfel ik even, want zal ze het high ropes course werkelijk aandurven? En ik dan? Maar ze is ervan overtuigd en de minimaal benodigde 140 cm haalt ze ook net, er is geen ontkomen aan. Wij gaan het klimparcours, dat daar zes tot tien meter boven de grond hangt, gewoon doen! Bovendien moeten we het hoge klimparcours wel afleggen, willen de de zipline kunnen doen. En dus… Daar gaan we.

Wanneer we bovenop het eerste station staan, is het toch iets hoger dan dat het daar beneden lijkt. Ik laat me niet kennen en mijn dochter maakt zichzelf nog eens wijs dat zij geen hoogtevrees heeft. Op elk station wacht ik even op mijn dochter, door de hoogte (en de spanning) is zij niet in staat om zelf haar beveiliging te bedienen, dus dat doe ik voor haar. Naarmate het parcours vordert, giert de adrenaline ook steeds meer door ons lijf. Maar we hebben een doel en bovendien, we kunnen niet meer terug.

We zijn blij dat we weer met beide benen op de Idre Fjäll grond staan. Maar als ik even naar boven kijk, kan ik alleen maar vol trots zeggen, zo dat hebben we maar mooi even gedaan!

Mountainbike parcours

Waar je in het winterseizoen een gehele skiuitrusting kunt huren, huur je in de zomer alles voor een mountainbike tocht door het Idre Fjäll gebied. Het Idre Fjäll gebied heeft verschillende fietspaden, maar niet de rode fietspaden zoals je in Nederland gewend bent. Nee, voor deze fietspaden heb je wel wat lef nodig, want ze nodigen uit om een sprongetje te wagen.

Een mountainbike tocht door het Idre Fjäll gebied kun je dus maar beter niet zonder oefening doen. Maar ook aan het oefenen is gedacht! In het bos bij de paardenstallen en het klimparcours is ook een oefenparcour voor de mountainbikers.

Lees hier meer over de mountainbike parcours in  Idre Fjäll

De leukste kinderactiviteiten

activiteiten idre fjall kinderen

In het centrum van Idre Fjäll vind je het Activiteitencentrum, waar kinderen hun ei kwijt kunnen, terwijl papa en mama even genieten van een bakkie koffie. Binnen in het activiteitencentrum vind je een bowlingbaan, een grote sporthal, een springkussen walhalla en het binnenzwembad. En rondom het activiteitencentrum zijn ook een tal van activiteiten te vinden. Zoals het buitenzwembad met waterglijbanen of de 18 holes midgetgolf.

Tussen 17.00 uur – 18.00 uur staat het Idre Fjäll activiteitenteam klaar om kinderen te begeleiden in verschillende activiteiten.

De klimmuur

Zo kunnen kinderen kennis maken met de klimsport op een klimmuur. Deze klimmuur heeft verschillende gradaties moeilijkheid, deze activiteit is dus zeer geschikt voor kinderen die voor het eerst klimmen. Mijn dochter deed een moedige poging, maar na de high ropes course, vond ze het al snel hoog genoeg.

De bungy trampoline

Haar interesse ging meer uit naar de bungy trampoline waar ze voor de volgende uitdaging kwam te staan: salto’s maken. Door de twee elastieken worden de sprongen zo hoog, dat het maken van een salto een eitje lijkt te zijn. Dit bleek toch minder gemakkelijk dan het leek, maar ze wist er uiteindelijk wel een salto uit te persen.

De funballz

De meeste lol had mijn dochter toch echt in de funballz. Een grote bal gevuld met lucht, waarmee je zonder nat te worden over het water kunt lopen. Nou ja… lopen? Mijn dochter vond het fantastisch en ondertussen genoot ik van een prachtig uitzicht over het Idre Fjäll gebied met een schaterlach op de achtergrond.

funbal zweden Idre Fjall

Lees hier nog meer over het vakantiegebied Idre Fjäll.

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.