De twee tofste activiteiten in Idre Fjäll

vakantie zweden

raften idre Fjall kinderen

Dat het Idre Fjäll gebied bomvol met activiteiten zit, is ons geen verrassing. Maar welke activiteiten mogen absoluut niet overgeslagen worden. Als je het mij vraagt moet je geen enkele activiteit overslaan. Zweden is een land om te ontdekken en vooral om te doen! Een zomervakantie in het Idre Fjäll gebied, betekent dan ook niet de hele dag luieren. Sterker nog, je zou het geeneens willen!

Zit het Idre Fjäll gebied in je rondreis en heb je dus maar een aantal dagen voor deze fantastische plek, dan zou ik je de volgende twee activiteiten zeker aanraden! 

Mountainbiken in Idre Fjäll

In de zomer is Idre Fjäll een mountainbike walhalla. Of je nu een beginner bent of een echte waaghals, weer of geen weer, voor iedereen is er wel een parcours om te fietsen. De eerste ochtend na aankomst staat er voor mijn dochter en ik een begeleidende fietstocht op het programma. Maar wanneer we ’s morgens wakker worden, hoor ik getik op het raam. Hmm, regen! Ik vraag me af of het wel verstandig is om nu op de fiets te stappen, dus ik check het even bij degene die onze fietstocht gaat begeleiden. Echter kijkt ze me aan alsof ik een hele gekke vraag stel. Natuurlijk kun je gewoon fietsen! En voor even heb ik een flashback naar vroeger. Toen ik door weer en wind zo’n 10 kilometer naar school moest fietsen. “Je bent niet van suiker”, of “je roest niet”, waren de meest uitgesproken opmerkingen van mijn ouders. En ze hadden gelijk. Ik ben inderdaad nooit gesmolten en ook nooit roestig geworden. En voor ik er erg in had zeg ik tegen mijn dochter, “kom op schat, we roesten niet!”.

mountainbike idre fjall zweden

Van oefentrails tot zeer uitdagende trails

Idre Fjäll heeft een kaart met een aantal uitgestippelde mountainbike trails. Voor de beginners is er een oefenparcours in het bos. Dit oefenparcours blijkt wel nodig te zijn voor ons, zeker mijn dochter vindt het reuze spannend op de mountainbike. Het schakelen en het remmen is zij namelijk niet op deze manier gewent. Na een paar honderd meter begin ik zelf de vaart erin te krijgen. Ik pak wat sprongetjes mee en ik durf zelfs zo nu en dan mijn rem een beetje los te laten.

Op de trailkaart van Idre Fjäll staan drie routes aangegeven. Een groene route, welke het gemakkelijkst is en dus ook zeer geschikt voor kinderen. Het pad heeft obstakels van maximaal 10 centimeter en is zo’n 11,5 kilometer lang. Dit lijkt een flinke route, maar het grootste deel is vrij plat, dus een zware klim blijft achterwege.

De blauwe route biedt iets meer uitdaging (mocht dat nodig zijn). In deze route maak je een klim naar de top van de berg. Dit pad heeft obstakels van ongeveer 20 centimeter hoog en is zo’n 10,5 kilometer lang.

Voor de adrenalinemonsters is er het rode pad. Deze trail met obstakels van wel 40 centimeter hoog en 15 kilometer lang, vergt wel wat ervaring.

De mountainbikes zijn te huur in het centrum (naast Intersport) van Idre Fjäll. Dit is ook de plek waar de drie routes starten.

Wildwater raften in Idre Fjäll

De tweede activiteit die je zeker niet mag missen is het wildwater raften in Idre. Aan het begin van de weg van het Idre Fjäll gebied spreken we af bij het Rafting Center. Een groep van zo’n dertig mensen staat nieuwsgierig te wachten op wat er komen gaat. Omdat we de familytour gaan doen, is het een gevarieerd gezelschap van jong en ‘oud’ (bij deze reken ik mezelf tot ‘oud’).  We worden op lengte opgesteld en één voor één krijgen we een volledig uitgerust rafting-outfit in de handen gedrukt. Deze outfit leg je achterin je eigen auto en in konvooi rijden we de gids achterna richting de Österdalälven, een rivier ongeveer anderhalve kilometer vanaf Idre Fjäll. Mijn dochter heeft er zichtbaar zin in, al heeft ze nog geen idee van wat er komen gaat.

wildwater raften zweden idre fjall

Raften op de de Österdalälven

Ieder parkeert zijn eigen vervoer op een parkeerplaats langs de Österdalälven en dient zich in zijn rafting-outfit te hijsen. Dat hijsen is nogal letterlijk, maar wanneer de wetsuit eenmaal op z’n plek zit, voelt het best comfortabel aan. Want ondanks dat we een redelijk mooie zomerdag in Zweden hebben, moet ik er niet aan denken om in die rivier te moeten zwemmen. Maar na een uitgebreide en zeer professionele veiligheidsinstructie van de gidsen, is het me al snel duidelijk dat ik dit ritje niet droog ga blijven.

De deelnemers worden verdeeld over de raften en iedere raft heeft zijn eigen gids. We dragen de boot de rivier in en ons raft avontuur gaat beginnen. Tegenover me zie ik een gespannen koppie zitten die flink haar best doet om de paddel goed vast te houden. Na wat stevige slagen door het water is mijn dochter de eerste die het uiteinde van de paddel loslaat en een klap op haar helm van de gids ontvangt. Regel 1: laat nooit het uiteinde van de paddel los, want loszwieberende paddels in de boot eindigen weleens in iemand anders oog. Mijn dochter kan er om lachen en de eerste spanning valt van haar af. Bovendien werkt de tacktiek van de gids uitstekend, ze heeft haar paddel niet meer losgelaten.

Het eerste wilde water komt eraan! De gidsen weten het een beetje extra spannend te maken door vlak voor het wilde water de boot rondjes te laten draaien. We klotsen en gieren met een brede smile door het wilde water. Totaal gaan we door vijf stroomversnellingen heen en tussendoor maken de gidsen er één groot feest van. De raften zijn inmiddels teams geworden met als doel om de andere raften zo nat mogelijk te maken. Tussendoor kan er gezwommen worden, maar zelf besluit ik dat ik wel nat genoeg ben. Mijn dochter daarentegen twijfelt nogal en staat een aantal keer op het punt om van de boot af te springen. Maar helaas, op het moment dat ze besluit te gaan, zit de tocht er weer op. En komen we met z’n allen in nat pak en gigantische glimlach aan de kant. Wat was dit gaaf!

Na afloop kun je jezelf, achter een boom, weer omkleden. Vergeet je handdoek niet! Want droog blijven is niet ter sprake. En dat geeft ook niet, want inmiddels zijn we al aardig gewend aan de outdoor-Zweden mentaliteit. Bovendien hebben de gidsen voor warme koffie en thee met een typisch Zweeds kaneelbroodje gezorgd. Een mooie afsluiter van dit avontuur!

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.

2 Comments

 1. Hallo Pauline,

  Dit lijken mij hele stoere activiteiten voor onze vakantie. Is er een minimum leeftijd voor het raften?
  Waren de mountainbikes te huur? En zo ja, met kleine kinderen die nog niet zo ver kunnen fietsen zijn er ook fietsen met kinderzitjes?

  Groetjes Rita

  1. Hoi Rita,

   Leuk dat je reageert!

   Minimum leeftijd voor het raften is 7 jaar. Ik vermoed dat er wel fietsen met kinderzitjes te huur zijn, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Er zijn wel ‘aanhangers’ te huur. Fietsen zijn te huur vanaf 16″ en anders zijn er ook loopfietsjes voor de kleintjes.

   Groetjes Pauline