Spelletjes tijdens een disco | muziekspelletjes

Spelletjes tijdens een disco

Weet je nog toen je een kind (pre-puber) was en het allermooiste kinderfeestje, een discofeestje voor de hele klas was? Nu mijn kind in groep 8 zit en nog één keer een feestje voor heel haar klas wil geven, is dit nu ook haar wens. Tijden veranderen, maar sommige dingen veranderen nooit.

Toch slaat bij mij de stress een beetje toe, want hoe werkt dat ook alweer zo’n discofeestje? We moeten spelletjes verzinnen voor tijdens de disco, muziekspelletjes, leuke spelletjes op muziek, er schiet van alles door mijn hoofd! Kan dat nog wel? Of is dat echt niet meer cool?

Spelletjes op muziek

Gelukkig is het nog steeds een goed idee om spelletjes tijdens een disco te organiseren. Een stop-dans, een danswedstrijd, muziekspelletjes, het kan allemaal gewoon nog! Sterker nog, voor een discofeest zijn spelletjes op muziek juist een fantastische manier om de energie hoog te houden en iedereen te betrekken.

Dus, hier is een lijst van leuke spelletjes die de kinderen kunnen doen op de ritmes van hun favoriete disco-hits:

Muzikale stoelendans

Wie zegt dat een stoelendans alleen voor kleuters is? Het blijft een klassieker van een spel, maar nu met een disco-draai. Als de muziek stopt, moet iedereen snel een stoel vinden om op te zitten. Verwijder na elke ronde een stoel totdat er maar één winnaar overblijft.

Stoelendans met een twist

Voeg een extra uitdaging toe aan de klassieke muzikale stoelendans door opdrachten toe te voegen aan bepaalde stoelen. Wanneer de muziek stopt en iemand op een gemarkeerde stoel gaat zitten, moeten ze een dansuitdaging of een grappige opdracht uitvoeren.

Disco bingo

Een leuk en makkelijk muziekspelletje is het spelen van muziekbingo! Voor een disco bingo kun je zelf bingokaarten maken met titels van populaire (disco)nummers. Tegenwoordig zijn dat natuurlijk de hits van TikTok, dus check zeker daar de populaire liedjes even. Speel de nummers af en laat de kinderen de titels op hun kaart afstrepen. De eerste die een lijn of een volle kaart heeft, heeft bingo!

Stopdans

Ook dit is één van de spelletjes op muziek dat kinderen een nostalgisch gevoel zullen geven. Het idee is simpel, iedereen danst terwijl de muziek speelt, maar wanneer de muziek plots stopt, moet iedereen bevriezen. Wie nog beweegt als de muziek stopt, valt af. Ga door tot er een winnaar is.

Stopdans met uitdagingen

Dit is een variant op stopdans waarbij de kinderen, wanneer de muziek stopt, een grappige pose of dansmove moeten aannemen en vasthouden tot de muziek weer begint.

muziekspelletjes

Dansketting

Dit is een soort polonaise, maar dan iets uitdagender. Begin met één persoon die danst op het midden van de dansvloer. Na een paar seconden voegt een andere persoon zich bij de eerste, imiteert hun bewegingen, en voegt er iets nieuws aan toe. Dit gaat door totdat iedereen deel uitmaakt van de “dansketting”.

Danswedstrijd

Spelletjes tijdens een discofeestje kunnen ook groter aangepakt worden. Organiseer een danswedstrijd waarbij de kinderen hun beste moves laten zien op de dansvloer. Je kunt verschillende categorieën hebben, zoals beste solo-danser, beste duo, of zelfs beste groepsdans.

Spiegeldans

Dit is een leuk muziekspelletje voor een groep. Laat één persoon de leider zijn en alle anderen moet zijn bewegingen exact spiegelen. Prima vermaakt tijdens een discofeestje en wie weet komt er wel een hele toffe choreografie tevoorschijn!

Hula Hoop wedstrijd

Wie kan het langst dansen met een hula hoop? Zet wat disco muziek op en laat de kinderen hun vaardigheden tonen en om het spannend te maken, maak je er een hula hoop wedstrijd van!

Muziekquiz

Dit is een heel leuk spelletje om tijdens een disco te spelen, maar het vergt wel wat voorbereiding. Stel een quiz samen met vragen over muziek, artiesten en misschien zelfs de geschiedenis van muziek. Maar zorg wel dat het vragen zijn die bij de kinderen en hun leeftijd passen. Je kunt de muziekquiz dan in teams of individueel spelen. Het leukste is om een mix van meerkeuzevragen en open vragen gebruiken.

Karaoke

Een discofeest is niet compleet zonder een goede karaoke-sessie. Laat de kinderen hun favoriete hits uitkiezen en een ster van de avond worden. Je kunt er een wedstrijd van maken of gewoon voor de lol zingen, het is tenslotte al spannend genoeg.

Limbo dansen

Limbo dansen wordt eenvoudigweg uitgevoerd met een bezemsteel of een soortgelijke stang. Vorm een rij met de kinderen en moedig ze aan om beurtelings onder de stang door te bewegen op het ritme van de muziek. Hoe lager de stok, hoe moeilijker het wordt. Dit is een leuke manier om iedereen te laten lachen en bewegen.

Raden en dansen

Eén van de leuke spelletjes voor tijdens een discofeestje waar muziek en dansen samenkomen. Speel de intro van een disco-nummer en laat de eerste persoon die het nummer raadt naar voren komen om te dansen. Dit zorgt voor een snelle en energieke uitwisseling op de dansvloer.

Schaduwdansen

Een beetje creativiteit op een discofeest is ook altijd een goed idee! Gebruik een scherm en schijnwerpers om silhouetten van dansende kinderen te projecteren. Spelelement: andere kinderen moeten raden wie er danst, gebaseerd op hun schaduw-dansbewegingen.

Ballonbuik

Bij dit spelletje is het doel om samen te dansen terwijl je een ballon vastklemt zonder je handen te gebruiken. Dit kan tussen de buik en die van een partner, tussen de hoofden of zelfs met de ruggen tegen elkaar aan voor een leuke twist. Het is een test van behendigheid en balans terwijl je op de muziek beweegt.

Ballonnen knallen

Kinderen dansen met een ballon tussen hun knieën op de muziek. Wanneer de muziek stopt, moeten ze de ballon laten knallen zonder hun handen te gebruiken. Dit spel zorgt voor veel gelach en gekke dansbewegingen.

Er zijn nog veel meer spelletjes met ballonnen te bedenken. Daar schreven we al eerder een blog over, deze ideeën vind je hier.

Draai de fles

En het laatste, maar niet te missen spelletje voor een discofeest is ‘draai de fles’. Leg een fles op de grond en laat kinderen om de beurt draaien. Wanneer de fles stopt, wijst deze naar een kaart met een specifieke dansmove of uitdaging die het kind moet uitvoeren. Dit kan variëren van ‘moonwalk’ tot ‘robotdans’. Je kunt het ook zo spelen dat de fles naar één van de kinderen wijst. Diegene moet dan een dansmove laten zien.

Zo zie je maar, er zijn nog genoeg muziekspelletjes die voor veel lachen en plezier tijdens een discofeestje zorgen. En niet geheel onbelangrijk, deze spelletjes op muziek zorgen er ook voor dat iedereen op de dansvloer komt en de disco-spirit levend houdt.


Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article