Heeft je kind moeite met rekenen? Deze tips helpen!

Je kind heeft moeite met rekenen. Maar maak je geen zorgen, je kind is namelijk niet de enige! Over heel de wereld worstelen kinderen van alle rangen en standen met die cijfertjes. Voor een kind kan moeite met rekenen erg ontmoedigend zijn. Hij kan er zelfs een beetje een hekel aan krijgen, totdat hij uiteindelijk niet meer met plezier naar school gaat. Dat wil je als ouder natuurlijk voorkomen en daarom ga je op zoek naar tips om je kind te helpen.

Schakel een deskundige in

Om een probleem op te lossen, moet je eerst weten waar het vandaan komt. Wanneer je merkt dat je kind moeite met rekenen heeft, is het belangrijk om dat bespreekbaar te maken met de professionals. Zij zullen je verder helpen met het onderzoeken waar het precies misgaat.

In de tussentijd wil je als ouder je kind zo goed mogelijk helpen. Maar uit ervaring weet ik dat je als ouder daar niet altijd de juiste persoon voor bent. Je kind gaat zich juist extra afzetten tegen de stof die jij aanbiedt, met het gevolg dat er alleen maar ruzie van komt. In dat geval raad ik aan om in te zetten op bijles rekenen. Je voorkomt hiermee een hele hoop heibel en vaak is een klein steuntje in de rug al voldoende om weer mee te komen.

Verder kunnen deze tips ook zeker helpen voor een kind dat moeite heeft met rekenen.

Maak rekenen leuk

Voor sommige kinderen is er alleen maar een verandering in perspectief nodig om rekenen leuk te vinden. Denk aan spelletjes waar rekenen in voorkomt. Dit kunnen al heel simpele spelletjes zijn, zoals Yathzee, Regenwormen, Qwixx en Halli Galli. Of deze cijferspelmat maakt rekenen ook leuk. Daarnaast zijn er natuurlijk ook heel veel leuke computerspelletjes en apps om rekenen te oefenen. Mijn kinderen zou je al hebben bij ‘computerspelletje’, een win win dus!

Eten werkt ook altijd heel goed om rekenen leuk te maken. Hoe verdeel je de 20 chocolaatjes over 5 kinderen? Zeker weten dat je kind direct begint te schuiven en tellen met de chocolaatjes!

Ga op zoek naar dagelijkse toepassingen

In het dagelijks leven is rekenen overal om ons heen. Wanneer je een cake gaat bakken, ben je bezig met het meten en wegen van ingrediënten. Wanneer je gaat afrekenen in de supermarkt ben je bezig met optellen en aftrekken. Wanneer je je agenda bekijkt, ben je bezig met planning en tijd. En ga zo maar door. Door je kind te betrekken bij deze dagelijkse bezigheden, oefent hij ongemerkt met rekenen. Ga dus samen die cake bakken. Is je kind oud genoeg? Laat hem een boodschapje doen. Geef je kind een horloge en de verantwoording van een bepaalde tijd weer thuis zijn mee. Dit soort kleine dagelijkse dingetjes kunnen je kind echt helpen bij het verbeteren van zijn rekenskills.

Oefening baart kunst

Iedereen kent de uitspraak ‘oefening baart kunst’ wel, maar het is natuurlijk wel waar! Hoe meer je oefent, hoe beter het zal gaan. Maar daar moet ik wel even bij zeggen, dat plezier in het oefenen héél belangrijk is. Als jij iedere avond als een slavendrijver naast je kind gaat zitten, is de lol er snel af. Maar ik geloof dat tien minuutjes liefdevolle échte betrokkenheid wel zijn vruchten zal afwerpen.

Blijf kalm en positief

De laatste maar wel de belangrijkste tip: blijf kalm en positief. Het kan heel frustrerend en vermoeiend zijn wanneer je kind die simpele som maar niet lijkt te snappen. Maar boos en ongeduldig worden is echt het laatste wat je moet doen. Van negativiteit gaat hij die som echt niet opeens wel snappen, dus probeer positief te blijven. Door negatief te reageren op kinderen die moeite hebben met rekenen, kunnen ze het gevoel krijgen dat ze niet slim zijn en wordt hun gevoel van eigenwaarde aangetast. Dat is het laatste wat je wil, dus lukt het niet om positief te blijven, laat het dan even los.


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.