Met de cijferspelmat rekenen oefenen

Soms gaat leren op school niet helemaal vanzelf. Dan is er extra oefening nodig om het niveau bij te kunnen benen. Op zich is dat helemaal geen probleem, zeker niet wanneer je een leuke manier heb gevonden om die ondersteuning te kunnen geven.

Hulpmiddelen voor het oefenen met rekenen

Zo kochten wij voor onze dochter die ouderwetse rekenblokjes om haar rekensommen visueel te maken. Het hielp voor even, maar al snel was de uitdaging van de saaie blokjes verdwenen. Ook namen we een abonnement op rekentuin, een online rekenhulp programma om te oefenen met rekenen op het niveau van het kind. Een erg leuk en zinvol rekenprogramma waarbij je als ouder ook de ontwikkeling en de resultaten kunt volgen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog allerlei rekenspellen die je kunt inzetten als extra oefening.

Wat ik ook tegenkwam als hulpmiddel voor het oefenen in rekenen, was de Cijferspelmat. Een mat met cijfers tot 100 waar je op een bewegelijke manier verschillende spellen kunt spelen. Geheel afhankelijk van het niveau en leeftijd van het kind. 

De Cijferspelmat voor kleuters

rekenmat

Mijn jongste twee kunnen simpele sommetjes onder de 20 erop spelen. Dit verkleint het speelveld wel aanzienlijk en dus is het handig om om de beurt een sommetje te doen. Door je handen en voeten op de getallen te zetten, maak je de som.

Wat ook een leuke tip voor kleuters is, is om de hogere getallen te oefenen. Bijvoorbeeld: ‘spring van 89 naar 73’.

De Cijferspelmat voor 7+

Voor de oudere kinderen en de rekenwondertjes zijn wat moeilijkere rekensommetjes een leuke uitdaging. Laat de kinderen zelf een rekensom bedenken, of wanneer ze het zichzelf er makkelijk vanaf laten brengen, verzin jezelf een rekensom.

Bijvoorbeeld: ‘hoeveel is 57 – 13?’ Plaats linkervoet op 57, rechterhand op het – teken, rechtervoet op 13 en en linkerhand op het antwoord.

En dan kun je om het moeilijker en nog uitdagende te maken de kleuren erbij betrekken. Bijvoorbeeld: maak een som in de blauwe vlakken en laat de uitkomst rood zijn.

Voor nog meer speelideeën kun je terecht op cijferspeelmat.nl, hier kun je ook opdrachtkaarten downloaden die je kunt gebruiken om sommen te maken op de cijferspelmat.

Handig!

De cijferspelmat kan gewassen worden in de wasmachine op maximaal 40 graden en de mat kan ook worden gestreken.

Naast de Cijferspelmat is er ook een Letterspelmat. Leuk voor de kinderen die naast de cijfers ook geïnteresseerd zijn of een beetje extra hulp nodig hebben met de letters. De Cijferspelmat is onder andere verkrijgbaar bij Trendyspeelgoed voor €24,95

Wil je je kind nog meer helpen op school? Kijk dan eens naar deze tips.

Previous ArticleNext Article