Het Lake District, bezienswaardigheden en tips

lake district

Het Lake District in Engeland, de naam zegt het al, een gebied met meren. Maar het zijn niet alleen de meren die dit gebied in Noord Engeland zo fantastisch mooi maken. Het zijn ook de bergen met zijn natuur rondom de meren die het Lake District tot een populaire vakantiebestemming maken. In het Lake District is zelfs de hoogste berg van Engeland te vinden. Wij ontdekte het Lake District afgelopen vakantie toen we met de kinderen een roadtrip vanuit Edinburgh maakten. Met een aantal bezienswaardigheden en activiteiten op ons lijstje voor dit gebied in Noord Engeland, hebben we een paar dagen volop genoten en het Lake District ervaren. 

Het Nationaal park Lake District is een nationaal park in het graafschap Cumbria in het noordwesten van Engeland. Het is een van de vijftien nationale parken in het Verenigd Koninkrijk. Het park werd opgericht in 1951 en is 2362 vierkante kilometer groot. Het Lake District is een bergachtige streek. Bron: Wikipedia. 

Onze cottage in het Lake District

Het viel niet mee om voor ons gezin, bestaande uit vijf personen, een geschikte accommodatie te vinden in het Lake District. We kwamen al snel terecht in een jeugdhostel op een slaapzaal (liever niet), of in een (voor ons) onbetaalbaar hotel. Een typische Engelse B&B was eigenlijk ook niet te vinden voor vijf personen, deze zijn in dit gebied toch meer gericht op stelletjes zonder kinderen. Wat er overbleef was een handje vol cottages in het Lake District en uiteindelijk boekten we ons verblijf bij Fairways.

vakantiehuis lake district

Dit vakantiehuis in het Lake District is gelegen op een golfterrein zo’n 8 kilometer van Keswick af. Omdat wij hier in de winter verbleven, was het erg rustig op het terrein. Beter gezegd, we waren de enige die op het terrein ronddartelden. Aan privacy meer dan genoeg! En wat ook wel fijn is, we waren niemand tot overlast. De accommodatie zit boven de kantine van de golfclub. Met drie slaapkamers, een woon- en eetkamer, een aparte keuken en een ruime badkamer hadden we meer dan voldoende ruimte met zijn vijven. Wat ook erg fijn was, was de goede wifi in het vakantiehuisje. Daar worden de kinderen en ook, eerlijk is eerlijk, papa en mama erg blij van.

Maar dit verblijf ging ons natuurlijk niet om de cottage, we willen de omgeving, het Lake District ontdekken. En daar is de ligging van dit vakantiehuis, midden in het Nationaal Park, uitstekend voor. Echter is een (huur)auto in dit gebied wel aan te raden. Maar omdat we een roadtrip aan het maken zijn, hebben we die sowieso tot onze beschikking.

Kijk hier om direct te boeken of voor meer informatie over deze cottage in het Lake District.

Mooie uitzichtpunten in het Lake District

Eén van de bezienswaardigheden die we in het Lake District wilden zien, waren een aantal uitzichtpunten. De uitzichtpunten die we hadden uitgezocht waren gemakkelijk te bereiken met de auto. Op deze manier konden we de kinderen ook enthousiast houden over de uitzichtpunten. Want als we ze hadden moeten overtuigen om een x aantal kilometer te moeten wandelen voor een uitzichtpunt, dan hadden we alleen daar al een hele kluif aan gehad. Nee, we kozen voor de gemakkelijke weg, de met een auto begaanbare weg.

Het eerste uitzichtpunt dat we bezochten was ‘Suprise view’. Voordat we bij dit uitzichtpunt aankwamen, passeerde we Ashness Bridge. Een mooie plek om even te stoppen en het eerste uitzicht te aanschouwen. Niet heel veel verder is het Surprise View die zijn naam eer aandoet met een verrassend mooi uitzicht over het meer van Keswick en de omringende heuvels.

brug lake district

lake district

Onze volgende stop was bij de waterval Aira Force. Dit is een waterval die vanaf 22 meter hoogte een ravijn instort, overbrugt wordt door een Victoriaans bruggetje en welke je bereikt na een wandeling door betoverende bossen. Parkeren kan op zo’n 5 minuutjes afstand bij een parkeerplaats langs de weg. Na ons bezoekje aan de waterval kwamen we aan bij Ullswater. Wanneer je over de A592 richting Glenridding rijdt, heb je verschillende mogelijkheden om te stoppen voor een uitzicht over het lang uitgestrekte meer. Ook hier hoeven de kinderen niet veel inspanning voor te leveren. Sterker nog, aangezien er één een dutje aan het doen was, kon ze zelfs in de auto blijven zitten.

waterval lake district

uitzicht lake district

roadtrip lake district

Wanneer je deze weg, de A592 vervolgt, rijd je een prachtige route richting Windermere. Dit is het grootste meer van het Lake District. Orrest Head is hier het populairste en makkelijkst bereikbare uitzichtpunt. Na een wandeling van een kleine 20 minuten bevindt je je op de top en kun je het uitzicht over het meer van Windermere en een panorama op de heuvels van de zuidelijke meren bewonderen.

uitzichtpunt windermere lake district
Fototcredits: Tomasz Wozniak / Shutterstock

Een Stone Circle in het Lake District

Als ik zeg stone circle, is de kans groot dat bij jou direct Stonehenge naar boven schiet. Niet zo gek, dat is namelijk de meest bekende stone circle van Engeland. Toch zijn de meeste van deze prehistorische wonderen te vinden in Cumbria, het Lake District. Tussen onze cottage en het plaatsje Keswick, is de stone circle Castlerigg te vinden. Een bezienswaardigheid dat hoog op ons lijstje stond om te bezoeken tijdens onze vakantie in het Lake District. Het doel van deze cirkel stenen zijn nog altijd een mysterie. Men denkt dat Castlerigg oorspronkelijk een belangrijke plaats was voor prehistorische astronomen of vroege heidense rituelen, omdat de stenen in een zonnelijn liggen. Hoe dan ook, met op de achtergrond een aantal van de hoogste bergpieken in het Lake District, is het een prachtige aanschouwing. En mijn kinderen zien het als ultieme kans om hun favoriete film Narnia na te spelen.

lake district stone circle

Trekpleister voor outdoor

Er zijn meer dingen te doen in het Lake District dan prachtige uitzichten over meren en bergen. Oké, het is de belangrijkste trekpleister om het Lake District te bezoeken, maar er zijn ook tal van andere bezienswaardigheden en activiteiten. Bijvoorbeeld wanneer je hunkert naar actie, dan zijn er in dit gebied genoeg outdoor activiteiten. Canyoning, kanoën, raften, paardrijden, het is hier allemaal mogelijk. Nou ja, in de zomer dan. In de winter zul je het met de kinderen toch binnen moeten zoeken. Hoewel we ‘Alpacaly Ever After’, een wandeling met alpaca’s tot het laatste moment als optie hadden. Maar het weer was ons toch te Engels, oftewel te nat.

Wat te doen op een regenachtige dag in het Lake District

Maar ook binnen was er genoeg te doen met de kinderen. Omdat we tijdens onze roadtrip al behoorlijk wat in de auto zaten, hebben we de binnenactiviteiten zoveel mogelijk in de buurt van Keswick opgezocht. In Keswick is een zwembad (Keswick Leisure Pool), iets wat het altijd goed zal doen bij kinderen. Alleen hadden mijn kinderen de pech dat we geen zwemkleding hadden meegenomen op vakantie. En dus bleef dit alleen bij de wetenschap dat het tot de mogelijkheden behoort wanneer je in het Lake District verblijft.

museum lake district

Wat we wel bezochten was Puzzling Place in het centrum van Keswick. Deze Puzzling Place is een plek met een aantal optische illusies. Je zou denken dat het een museum is, maar zo groot is het niet. Daarom beschrijf ik het maar als een tentoonstelling met optische illusies. Hoewel het hele gebeuren best oud is, is het toch vermakelijk en redelijk betaalbaar. Voor 16,25 pond konden we met z’n vijven naar binnen. 

klimmuur lake district

klimmen lake district

Ook bezochten we Keswick Climbing Wall, of in het Nederlands een klimmuur in Keswick. Deze activiteit is vlakbij Castlerigg stone circle te vinden. Op een regenachtige dag kun je binnen klimmen op de klimmuur. Dit kan in het gedeelte waar je zonder zekering kunt klimmen. Of je klimt gezekerd onder begeleiding van een instructeur. Wanneer het weer in het Lake District nou wat mooier is, zijn er buiten ook een aantal speelplekken, een soort van avonturenbos én er is een zipline op het terrein. Mijn kinderen waren wel een beetje teleurgesteld dat wij het alleen bij de klimmuur moesten laten. Maar dat zegt wel genoeg over de uitdaging van de buiten activiteiten.

Laatste tips

Tijdens een wandeling kwamen we aan de praat met een vrouw en haar zoon die in het Lake District woonden. Ze gaf ons een aantal tips om te doen met de kinderen, maar helaas hadden we maar een paar dagen en kwamen we lang niet aan alles toe. Bovendien waren we in het winterseizoen op vakantie en dus waren ook niet al haar tips open.

Maar goed, aangezien de tips van een local kwamen, kan het niet anders dan de beste tips voor het Lake District zijn. En dus ben ik zeker niet te beroerd om de tips met jullie te delen. Wellicht gaan we ze zelf ook nog eens ervaren als we ooit in het zomerseizoen het Lake District bezoeken.

Wray Castle

Wray Castle is een Victoriaans neogotisch kasteel, te vinden bij Windermere. In het kasteel zijn er een heleboel dingen te doen voor kinderen, waaronder een themakamer van Pieter Konijn. In de zomer kun je buiten picknicken.

lake district kasteel
Fotocredits: Charlesy / Shutterstock

Beatrix Potter wereld

The world of Beatrix Potter, het is één van de hoogtepunten voor kinderen in dit gebied. De schrijfster van verschillende kinderboeken, waaronder Pieter Konijn, is geboren en getogen in het Lake District. Al haar inspiratie komt hier dan ook vandaan. Nu moet ik eerlijk zeggen dat mijn kinderen en ikzelf hier vrij weinig mee hebben, maar het park schijnt dus echt een aanrader te zijn.

Grizedale Forest

In het hartje van het Lake District vind je Grizadale Forest.  In het Grizedale bos is er genoeg te doen voor het hele gezin, waaronder een klimbos, een avonturenspeeltuin en er zijn door het hele bos sculpturen te vinden.

Brockhole

Het Brockhole Lake District National Park Visitor Centre, is een bezoekerscentrum en toeristische attractie. Er is van alles te beleven voor kinderen van alle leeftijden, waaronder een fantastische speeltuin, grote speelnetten tussen de bomen, je kunt er een bootje of een fiets huren. Eigenlijk is het een perfect startpunt voor een vakantie in het Lake District.

Previous ArticleNext Article