In plaats van schreeuwen kun je ook dit proberen…

in plaats van schreeuwen

In het ouderschap zijn er van die onvermijdelijke momenten. Momenten waarop je je afvraagt hoe een klein wezen zo veel lawaai kan maken. Of zoveel chaos kan veroorzaken met slechts twee handen. En hoewel het soms verleidelijk kan zijn om je je eigen volume op te schroeven in een poging boven de herre uit te komen, zijn er creatievere (en misschien effectievere) manieren om je punt over te brengen.

Schreeuwen tegen je kind

En ja, schreeuwen tegen je kind kan gebeuren, zelfs de beste heeft het wel eens even helemaal gehad met het gezeik. Maar het blijft een handeling van onmacht. Hier zijn acht alternatieven voor het schreeuwen die zowel effectief als vermakelijk kunnen zijn.

Doe de mime act

Begin met het uitbeelden van wat je wilt zeggen. Niet alleen zorgt dit voor verwarring (en mogelijk amusement), maar het kan ook een moment van stilte creëren waarin je kind nieuwsgierig genoeg wordt om te stoppen met zijn geklier en te kijken wat je aan het doen bent.

Een superhelden signaal

Creëer een uniek ‘signaal’ voor wanneer het tijd is om op te ruimen, te eten, of te gaan slapen. Of het nu gaat om het schijnen met een zaklamp op het plafond (à la Bat-Signaal) of het opzetten van een bepaald liedje, het maakt de overgang leuker en minder een ‘bevel’.

Fluisteren als een spion

Wil je indruk maken? Buig voorover en fluister je verzoek alsof je een geheim agent bent die gevoelige informatie doorgeeft. Bonuspunten als je een zonnebril opzet en rondkijkt alsof je wordt achtervolgd.

Brief van de Koningin

Schrijf een ‘officiële’ brief van de koningin of koning die vraagt (of beveelt) dat het speelgoed netjes wordt opgeruimd of dat het bedtijd is. Zegel het met een sticker en laat het plechtig overhandigen.

Tijdmachine

Vertel je kinderen dat je een speciale tijdmachine hebt die alleen geactiveerd kan worden door het huis op te ruimen. Hoe sneller het gebeurt, hoe sneller jullie door de tijd kunnen reizen. Bestemming? Tijd voor bed!

Omgekeerde psychologie

Wanneer je kinderen weer eens bloedirritant zijn of gewoon weer niet luisteren, doe dan aan omgekeerde psychologie. Geen idee of het schadelijk is, maar het is vast niet erger dan schreeuwen tegen je kind. Zeg iets in de trant van: “Oh, ik wed dat jullie de woonkamer niet netjes kunnen krijgen voordat deze timer afgaat. Het is onmogelijk, echt waar.” Kinderen houden van uitdagingen, en je zult verbaasd zijn hoe snel ze in actie komen.

De verhalenverteller

Begin een verhaal te vertellen waarin je kind de held is. Het avontuur? De missie waar je ze voor nodig hebt. Of het nu gaat om het opruimen van hun kamer of het aantrekken van hun schoenen, maak er een episch verhaal van.

De robot stem

Geef instructies met een robotachtige stem. Voeg termen toe zoals “invoercommando ontvangen” of “uitvoeringsmodus geactiveerd” voor extra flair. Kinderen vinden het geweldig als hun ouder tijdelijk in een robot verandert. En wellicht scheelt het weer een schreeuwpartij.

Het ouderschap hoeft niet altijd een strijd te zijn van wilskracht en volume. Soms is een beetje creativiteit alles wat nodig is. Dus ja, in plaats van schreeuwen kun je ook dit proberen.


Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article