Dingen die mijn peuter wél eet…

eetgedrag peuters

Als je denkt dat je éénjarige de beste eter op aarde is, wil ik je graag over een jaar nog eens spreken wanneer je fantastische baby een peuterdraak geworden is. Want waar ik mijn peuter probeer vol te stoppen met vitamines en gezonde voedingsstoffen, zit mijn peuter zich vol te proppen met dingen die geen eens eetbaar zijn. Hoe kan het? Waar ging het mis? Waar is mijn allesetende engeltje gebleven? Tegenwoordig kan ze alleen maar redenen bedenken om het avondeten niet te eten. Maar als je ziet wat ze dan wel weer ongegeneerd in haar mond propt, valt je eigen mond van open. 

Wat eet een peuter graag…

Ze zeggen dat het wel goed komt. Dat ze uiteindelijk wel eten gaat. En dus probeer ik het los te laten en vertel ook ik mezelf dat het wel goed komt. Maar wat ze er niet bij vermelden is wat ze uiteindelijk dan eten gaat. Je zult het niet verwachten, maar dit eet een peuter graag…

Klei, dit is iets wat ze wél in haar mond stopt. En ik snap dat klei lekker ruikt, ja ik ben één van die mafkezen. Maar om het nou ook in je mond te stoppen…

Of zand dan. Zand ruikt geen eens lekker! Hoe kan het dat er wel met alle gemak een hap zand naar binnen gaat, maar een hap boerenkool met worst wordt steevast geweigerd.

Ik zag mijn peuter laatst zelfs likken aan de drinkbak van onze hond. Serieus mensen, wat gaat er mis in deze opvoeding? Waarom is een drinkbak van de hond wel aantrekkelijk en een bordje avond eten niet? Misschien moet ik de avondmaaltijd voortaan in de hondenbak opdienen.

Snoep, koek, chips, ja ook dat eet een peuter graag

Voor snoep, koek, chips en alles wat ik stiekem probeer te eten, heeft ze dan wel weer bijzonder veel interesse. Als ik alleen al denk aan een snoepje of koekje, zie ik haar oogjes al groter worden en vraagt ze of ze ook mag. Kan ze gedachten lezen of zo? Ik heb geprobeerd om de rollen om te draaien door stiekem een wortel te eten, maar je begrijpt, daar trapte ze niet in.

Fruit! Hoera, dat eet ze inderdaad zo nu en dan. Blij dat ik ermee ben! Behalve dat ze uit ieder appel één hap neemt en de appel vervolgens terug op de fruitschaal neerlegt. Waarom doen peuters dit?

Inmiddels vraag ik me af, komt dit echt wel weer goed? Want als ik deze feitjes over het avondeten, kan dat nog wel even duren ben ik bang.


Wat eet een peuter graag

Afbeelding: Shuttertstock / Lena Ogurtsova

Previous ArticleNext Article