5 feitjes over het avondeten

Weet je nog, die tijd dat uitgebreid koken en lekker eten niet alleen noodzaak, maar ook voor de lol was. En ook nog omdat het lekker was en je er zin in had? Om de een of andere reden, verandert het ouderschap je hele beleving van het avondeten. Waar het vroeger een fijne bezigheid was, is het nu een ‘moetje’, waarvan je het resultaat eigenlijk net zo goed meteen voor de helft op de grond kunt flikkeren en voor de andere helft in de vuilnisbak. Want dat is de plek waar het iedere avond weer belandt.

avondeten-kind

Althans, zo gaat dat bij ons wanneer ik broccoli, snijboontjes of bietjes klaarmaak. Natuurlijk niet bij patat. De snackbar krijgt wel eer voor zijn werk. Maar voor mij geldt als synoniem voor nutteloos: eten koken voor de kleintjes.

Heb je ook regelmatig last van het avondeten-drama? Dan herken je vast de volgende feitjes.

Feitje 1. De vraag: ‘wat eten we vanavond?’ komt elke dag weer hoopvol voorbij, maar eigenlijk weten de kleintjes zelf al dat ze het antwoord helemaal niet horen willen. Bovendien kun je net zo goed met ‘niks’ beantwoorden, dat is namelijk waar het meestal op uitdraait. 

Feitje 2. Komkommer en ketchup telt als groente. Want als dat niet telt, dan hebben we een probleem in de ‘schijf van vijf’. Een-groot-gapend-gat-probleem.

Feitje 3. Kinderkookboeken; Wat eten we vandaag?; Lekker opscheppen; Mag ik nog een hapje?… Whahah hahaha hahahahahahha hahaha! Allemaal een leugen.

Feitje 4. Koud voedsel leer je waarderen. Tegen de tijd dat je al het gezanik en geklaag hebt aangehoord, dat je al je overtuigingskracht hebt ingezet om je kleintje één hapje te laten proeven en dat je het uiteindelijk hebt opgegeven, is jouw eten koud. El-ke avond weer eet je je eigen maaltijd lauw of koud. Je went er wel aan.

Feitje 5. Dit gaat voorbij. Er is ook goed nieuws! Dit gaat voorbij. Bij de één iets sneller dan bij de ander, maar uiteindelijk gaat je kleintje het huis uit en dan zoekt ‘ie het maar uit met z’n maaltijden.

Afbeelding avondeten: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Ik las laatst ergens dat ze ervoor kozen eerst de kinderen te laten eten en dan later zelf. Vind ik ook nog steeds een goed idee… Wel bij de kids aan tafel hoor als zij eten maar zelf idd warm eten later. Gister enorm blij dat m’n meisje een handvol sperziebonen at…..