7 tips om je kind te leren investeren

spaen beleggen

Je kind leren met geld om te gaan, begint al bij een spaarvarken. De tweede stap is het opsplitsen van het spaarvarken; sparen, uitgeven, schenken én investeren. En als kinderen tegen de tijd dat ze achttien zijn weten hoe ze moeten sparen en investeren als miljonairs, hebben ze de gewoonten ontwikkeld om het geld dat ze hebben, voor hen te laten werken. Hier een paar tips voor ouders om hun kind te leren investeren, maat let op dit is geen financieel advies. 

1. Van sparen naar beleggen

Het is belangrijk om je kinderen het belang van sparen te leren. Zoals ik hierboven al zei, dat begint op jonge leeftijd al bij een simpele spaarvarken. Na het leren van sparen is beleggen de volgende stap om rendement uit je geld te halen. Je kunt je kind het verschil tussen sparen en beleggen leren en daar horen vooral de risico’s en de voordelen bij.

2. Houd het simpel

De basis is dat beleggen in feite gewoon een manier is om geld te gebruiken om meer geld mee te creëren. Door geld te investeren kun je het laten groeien. Begin met het idee dat het investeren voor lange termijn is. In de crypto wereld noemen ze dat hodl. Je kunt ook short gaan, door iets goedkoop in te kopen en op een piek weet te verkopen. Maar dat is dus iets voor later wanneer het principe van beleggen helemaal begrepen wordt door je kind.

3. Speel spelletjes waar geld een onderdeel van is

Leren handelen en omgaan met geld, begint naast het spaarvarken ook heel simpel bij het spelen van spelletjes. Denk aan Monopoly, Levensweg en Kolonisten van Catan. Dit zijn manieren om op spelenderwijs te leren handelen, investeren en ook risico’s nemen.

4. Leren in de praktijk/theorie

Je kunt nog zoveel theorie vertellen over aandelen, beleggen en cryptocurrency, vaak leren ze toch door te doen in de praktijk. Je kunt je kind gerust mee laten kijken in jouw en/of zijn portfolio. Laat je kind zien hoe zijn geld groeit en laat hem daar (tot op zekere hoogte) ook mee spelen.

5. Interessante bedrijven

Laat ze investeren in voor hun interessante bedrijven. Een aandeel kopen van Shell is voor een kind natuurlijk veel minder interessant dan een aandeel in de McDonalds of Nintendo.

6. Investeren in andere dingen

Wanneer je kind wil investeren, hoeven dat niet altijd aandelen te zijn. Je kunt ook investeren in dingen die op den duur meer waard worden. Denk aan vastgoed, maar ik kan voor een kind leukere dingen bedenken. Zo zijn op dit moment bepaalde LEGO pakketten heel erg aantrekkelijk om te kopen, die op lange termijn meer waard worden. Nadeel is wel dat je hiervoor de ruimte moet hebben om het te kunnen opslaan.

7. Spreiden en vergelijken

Al doende leert men. Wanneer je je kind wil leren investeren, moet je hem leren dat spreiding heel belangrijk is. Nooit al je eieren in één mand leggen. Wanneer het één even niet lekker loopt, vangt de ander de schade wellicht weer op. Door je kind dit te laten zien en door hem te nemen in het proces, zal hij daar zoveel van leren en op latere leeftijd profijt van hebben.

Al met al, het is nooit te vroeg, maar ook nooit te laat om je kind te leren investeren.


sparen investeren

Afbeelding: Shutterstock / Rawpixel.com

Previous ArticleNext Article