Welke babyfles is het beste?

babyfles

Ik heb heel wat flessen versleten de afgelopen jaren. Na een baby met buikkrampjes, een flesweigeraar en een baby met reflux was mijn zoektocht naar het beste flesje lang. Zeer lang. Op een gegeven moment zag ik door de bomen het bos niet meer. Of eigenlijk zag ik door de flessen de melk niet meer. Nou ja, wat dan ook.

Ik heb een overzicht gemaakt van de babyflesjes die ik gebruikte voor mijn kleintjes.

Philips Avent Natural babyfles

Ik denk dat dit één van de meest gebruikte babyflessen is. Omdat ik deze fles al kende uit de kinderopvang, was dit automatisch ook mijn eerste keus. Je kent het wel, veilig en vertrouwd. De fles en de speen zijn makkelijk en goed schoon te maken. Er zijn verschillende spenen in verschillende standen. Zelf had ik al snel de neiging om een ‘snellere’ speen te gebruiken, maar dat is niet bevorderlijk voor de reflux en de buikkrampjes. Voordeel aan de Philips Avent flesssen is dat ze niet kapot te krijgen zijn.

Een setje van twee babyflessen kort rond de €15,00

Kijk hier voor een complete baby uitzetlijst >>

Dr. Brown’s babyfles

Dr. Brown’s fles is de enige fles met een gepatenteerd ventielsysteem wat ervoor zorgt dat je kindje vacuümvrij en zonder luchtbelletjes zijn melk binnenkrijgt. Dus er komt geen lucht in de melk en het voorkomt ook dat fles en speen vacuüm gezogen worden. Het duurt wat langer dan bijvoorbeeld drinken uit een Aventfles, maar het zorgt er wel voor dat de voeding niet meteen weer uitgespuugd wordt en voorkomt darmkrampjes. Doordat de voeding zeer gedoseerd wordt, gaat de baby ook minder gulzig drinken waardoor hij zich minder snel verslikt. Minpuntje aan de Dr. Brown’s fles is dat de onderdelen, zoals het ventielsysteem, minder makkelijk schoon te maken zijn.

Een losse Dr. Brown’s Brede halsfles van 240 ml rond de € 10,99  Daarmee is de Dr. Brown’s babyfles wel wat duurder dan de Philips Avent babyfles. Bekijk de flessen hier >>

Difrax S-babyfles

Naast de Philips Avent babyfles is de Difrax S-babyfles ook een zeer populaire babyfles. Net als de andere babyflessen-makers, claimen zij ook de oplossing te hebben tegen buikkrampjes. Hoewel Difrax beweert dat de flessen geen vacuüm zuigen, kregen mijn kleintjes het toch voor elkaar om de speen van de fles volledig te verfrommelen. Daarnaast is mijn ervaring met deze flessen dat ze lekken als een tiet.

Twee Difrax S-babyflessen (250 ml) kosten € 18,99. Dit valt iets duurder uit dan de Philips Avent babyfles en komt overeen met de Dr. Brown’s babyfles.

Update: Volgens Difrax zijn de flessen inmiddels echt verbeterd. Zo zijn ze gemaakt van PP. Dit maakt ze steviger en ze lekken ook minder vaak. Lekken kan ontstaan door dat de dop aan de onderzijde te strak wordt aangedraaid. Ook kan het zijn dat het ventiel in de bodem niet helemaal lekker zit. Tip is dan ook om dit goed te controleren voor elk gebruik.

fles beste

Tommee Tippee babyfles

Als je een flesweigeraar als baby hebt, is dat voor de moeder een grote belasting. Je kunt namelijk nooit een dagje van je kind weg zijn, want je kindje heeft voeding nodig. Mijn derde kleintje was (in eerste instantie laksheid van mijzelf) een flesweigeraar. Ik dacht ‘dat komt wel’ en met twee andere kleintjes om mij heen had ik niet de energie om daar tijd in te steken. Maar ja, een aantal weken verder wilde de kleine alleen nog maar uit de borst drinken. ‘Closer to Nature’, dat moet lukken zou je denken. Schakelen tussen borst-en flesvoeding zou een tweede natuur moeten zijn en zo is de speen van de Tommee Tippee een zo echt mogelijke nagebootste tepel.

Sommige vinden het een superschattig design, anderen vinden het een oerlelijk design. Over smaak valt niet te twisten.

Een set van drie Tommee Tippee ‘Closer to Nature’ flessen (260 ml) kost € 14,95. Hiermee is de Tommee Tippee het goedkoopste onder de door mij geprobeerde babyflessen. Bekijk de flessen hier >>

Glazen babyfles: Natursutten babyfles

Nieuw op de markt is de Natursutten babyfles. Deze heb ik zelf dus niet gebruikt, maar had ik wel willen proberen. Misschien ken je het merk al van de natuurrubberen fopspeentjes. Natursutten heeft een glazen drinkfles gemaakt van zuiver borosilicaatglas. De flesspenen zijn gemaakt van 100% natuurlijk rubber en net als de flessen vrij van schadelijke stoffen. En ook Natursutten beweert dat het ontwerp met een dubbel anti-koliek ventiel zorgt dat darmkrampjes en gasvorming in de buik van je baby voorkomen wordt.

Een set van twee glazen Natursutten babyflessen kost € 29,99

Uiteindelijk blijft de zoektocht naar de juiste babyfles die het beste bij jouw baby past heel persoonlijk. Dat blijkt wel doordat ik voor alle drie mijn kinderen andere flesjes geprobeerd heb. Bij de laatste is het zelfs uiteindelijk helemaal niet gelukt om haar uit een fles te laten drinken en bleef ze stug een flesweigeraar. Je zult dus vooral moeten proberen waar jouw baby het beste uit drinkt en wat het beste werkt bij eventuele klachten, zoals buikkrampjes en reflux.

– Gebruik jij op het moment één van deze babyflessen en wil je je ervaring in dit artikel delen? Dat zou natuurlijk helemaal super zijn, zodat er meerdere ervaringen met de babyflessen up to date blijven!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

2016, bijgewerkt maart 2022

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.

4 Comments

 1. Ik heb zelf, en na mijn advies meerdere andere moeders, de ervaring dat flesweigeraars vaak wel uit de Breastflow fles drinken. Na vrijwel alle in de gewone winkel verkrijgbare flessen te hebben geprobeerd dronk mijn fervente flesweigeraar hier in 1 keer uit. 3 flessen incl speen kosten €21,95

 2. Ik gebruik een glazen fles. Er is veel gedoe over onvruchtbaarheid en BPA. En babyflessen zijn wel vrij van BPA maar niet gegarandeerd vrij van BPS (net zo erg als BPA). Dus ik neem geen risico. Is ook nog beter voor het milieu.

  1. Hoi Jessica,
   Ik wil ook graag glazen flessen gaan gebruiken (van natursutten)
   Alleen vraag ik me af hoe ik dit moet gaan doen met kolven? Die glazen flessen passen geloof ik niet op een kolfmachine. Moet ik dit dan wel in plastic doen en daarna overgieten? Hoe doe jij dit?
   Alvast bedankt!