8 tips om jouw kindje zindelijk te maken

zindelijkheidstraining

Veel ouders kunnen hier hoopvol naar uit: de dag dat hun kindje zindelijk is. Eindelijk niet meer al die luiers verschonen! Vanaf ongeveer 18 maanden kan je kindje zindelijk worden, maar dit gaat natuurlijk niet vanzelf.. je zult je peuter hiervoor toch zindelijkheidstraining moeten geven. Wij geven tips om dit te laten slagen. 

1. Laat je kindje wennen aan het potje

Een potje kan een beetje eng zijn voor je kindje op het begin, ze zijn dit namelijk niet gewend. Zet daarom van tevoren alvast het potje in de woonkamer, zodat hij of zij deze al een beetje kan inspecteren.

2. Start op een rustig moment

Start op een moment dat je het niet zo druk hebt, bijvoorbeeld in de vakantie. Je hebt dan alle tijd om alles rustig aan te leren, maar ook om een routine aan te houden. Begin niet in een drukke periode, dat zal te veel stress opleveren voor jou maar ook voor jouw peuter.

3. Maak de training leuk

Jouw kindje zal het potje niet snel gaan gebruiken omdat ‘het moet’. Het leuk maken helpt daarom een hoop. Een leuk potje is hierbij al een goed begin, je hebt ze in allerlei verschillende kleuren en vormen.

Ook zijn er veel boekjes die gaan over zindelijk worden. Lees deze aan je kindje voor, hierdoor zullen ze beter snappen wat ze gaan doen. En voorgelezen worden is natuurlijk altijd leuk! Iets minder geduld? Er zijn ook liedjes die je (samen)kunt zingen.

4. Moedig jouw kindje aan

Juich jouw kindje vol enthousiasme toe bij elke stap die hij of zij zet in de training. Zo weet jouw peutertje dat het gedrag goed is en zal hij of zij dit waarschijnlijk vaker willen doen. Keur niet af wat ze niet goed doen: dit zal ze alleen maar verdrietig maken.

zindelijk peuter

5. Hou rekening met ongelukjes

Jouw kind is niet van de ene op de andere dag zindelijk. Het kan daarom voorkomen dat er ongelukjes gebeuren, zoals bedplassen. Wordt in zo’n geval niet boos of gefrustreerd: dit zal averechts werken. Probeer het gewoon opnieuw om op het potje te plassen en leg rustig uit wat de bedoeling is. Zo leert je kindje het vanzelf. Het is geen wedstrijd, dus neem de tijd om het je peuter aan te leren.

6. Wees consequent

Ritme is een van de belangrijkste dingen tijdens de zindelijkheidstraining. Kies vaste momenten uit waarop jouw kind naar het potje moet. Bijvoorbeeld na het slapen en na het eten. Geef ook op het dagverblijf door op welke tijden jouw telg op het potje moet, zo blijft het ritme er goed in.

7. Geef het goede voorbeeld

Waarschijnlijk loopt jouw peuter vaak achter je aan, wat je ook doet. Dus ook als je naar het toilet gaat. Maak hier geen geheim van: op deze manier ziet jouw kindje namelijk wat de bedoeling is. Vaak willen zij ook doen wat papa en mama doen. Willen ze hierna gelijk op het toilet en niet op het potje? Koop dan een brilverkleiner. Dit is een soort extra wc-bril die de opening van het toilet kleiner maakt zodat jouw peuter hier niet in kan vallen.

8. Pas de kleding van je kindje aan

Als je kindje al iets verder is in de zindelijkheidstraining, is het ook handig als hij of zij zelf naar het toilet kan gaan. Meestal worden kinderen zindelijk vanaf luiers met maat 4 of maat 5, echter kunnen zij deze zelf niet losmaken. Probeer daarom normale onderbroekjes, jouw kindje zal zich dan maar wat stoer voelen. Wanneer je kindje nog niet zindelijk genoeg is en af en toe een ongelukje heeft, kun je luierbroekjes gebruiken. Laat ook rompertjes uit. 

zindelijkheidstraining

Previous ArticleNext Article