Onbetaalbaar duurzame kleding

Kinderarbeid, onderdrukking, verwaarlozing, uitbuiting en onveilig zijn thema’s die voorbij komen als het gaat om goedkopere kleding die bijvoorbeeld is gemaakt door kinderhandjes of ondervoede vrouwtjes die 16 uur per dag werken in een gebouw dat op instorten staat.

Ik sta er wel eens bij stil! Maar ook niet heel vaak. Want hoewel ik het echt verschrikkelijk vind dat dit heden te daags nog gebeurd, vind ik kinderkleding namelijk bijzonder duur. Althans, ik doe een aanname dat de duurdere kleding merken wel humaner zijn in het gehele productieproces.

Tommy Hilfiger beweert namelijk dat zelfs de katoenplukkers op een eerlijke en veilige manier hun brood verdienen en dat ook de rest van de leveranciers uitvoerig gescreend zijn. 

Maar even een spijkerbroekje en shirtje kopen is nogal een uitgave. Zeker als je weet dat je een paar maanden later weer een maatje groter nodig hebt. Of, als je denkt het voor de volgende te kunnen bewaren, ga je ook nat. De spijkerbroek zit vol gaten en het shirt onder de vlekken van de ketchup. En, het ene kind is het andere niet en staat of past eerder uitgezochte dingen niet.

Maar kijk je op rankabrand.nl dan staat Tommy ver onder de H&M, terwijl die toch ook zeker nog een hoop te winnen hebben op duurzaamheid.

En… bij de H&M heb je wel hele leuke en betaalbare dingen. Tenzij je zo doorslaat en bij de kassa toch een fors bedrag moet afrekenen! Ja, dat gebeurd dus ook nog wel eens.

Een betaalbaar en duurzamer alternatief is het kopen van vintage kleding (tweedehandsjes). En, ik heb zeker wel eens iets grappigs voor praktische nop gekocht. Ik kan er alleen niet de hele kledingkast mee vullen.

Gelukkig zijn veel merken zich bewuster aan het worden en is de vraag naar duurzaamheid ook toegenomen. We zijn er nog lang niet en tot die tijd knijp ik met het schaamrood op mijn wangen een oogje dicht.

Pin It
Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Ja lastig hè. Ik merk dat ik om die reden ook eerder koop bij H&M dan een andere goedkope zaak, omdat ik het idee heb dat ze daar nog in ieder geval iets doen. En pinky-swear dat als ik de loterij win ik alleen maar duurzame kleding zal kopen. Maar nu nog even niet dus…