Zo ga jij met een gerust gevoel je bevalling tegemoet

moeder worden

In de aanloop naar je bevalling komt er een hoop op je af. Natuurlijk moet er van alles geregeld worden voor het kindje, maar de bevalling zélf vergt ook de nodige voorbereiding en research. Want: is een restitutiepolis écht de beste zorgverzekering als je zwanger bent? En hoe voorkom je een onverwachte rekening voor je medische kosten op de mat? We zetten een paar handige tips op een rij. 

Thuisbevalling: wel of niet doen?

Van een kraamhotel tot je eigen huis: er zijn allerlei geschikte plekken waar je veilig en begeleid kunt bevallen. Kies daarom de locatie die jij het meest comfortabel vindt. Het gaat erom dat je je goed kunt ontspannen, zodat de bevalling zo soepel en stressvrij mogelijk verloopt.

Vergoeding vanuit je zorgverzekering

Een ziekenhuisbevalling wordt alleen vergoed vanuit je basisverzekering als er een medische noodzaak is. Check daarbij wel goed wat voor polis je hebt: een budget- of naturapolis dekt deze kosten alleen als je naar een gecontracteerd ziekenhuis gaat. Met een restitutiepolis kun je naar elk ziekenhuis in Nederland gaan.

Andere kosten die altijd worden vergoed door je zorgverzekeraar zijn:

  • Verloskundige hulp.
  • Prenatale echo’s die noodzakelijk zijn.
  • Prenatale testen bij een medische indicatie.
  • Een thuisbevalling.
  • Kraamzorg bij je thuis.
  • Fysiotherapie bij (zwangerschaps)incontinentie.
  • Het bezoek aan je huisarts.

Let op: je betaalt wel eigen risico voor deze zorg. Pas als je door je eigen risico heen bent, worden de kosten gedekt.

Eigen bijdrage

Als je in het ziekenhuis wil bevallen en daar geen medische noodzaak is, moet je een eigen bijdrage betalen. Als je tóch wil dat deze kosten worden gedekt, sluit dan op tijd een passende aanvullende verzekering af.

Passend ziekenhuis

Ook goed om te weten: niet elk ziekenhuis beschikt over een bevalbad of alle soorten pijnmedicatie. Als dit wél een must voor je is, controleer dan vooraf of het ziekenhuis dat je op het oog hebt ook daadwerkelijk deze middelen in huis heeft.

De juiste zorgverzekering

Elke vrouw heeft zo haar eigen zorgwensen. Daarom is er niet zoiets als één juiste zorgverzekering voor wie zwanger is. Uiteraard is het wel handig om vooraf te onderzoeken wat je polis vergoedt en met welke kosten je te maken kan krijgen bij je bevalling.

Mentale voorbereiding

Naast al het financiële geregel is ook je mentale voorbereiding ontzettend belangrijk. Door te lezen over wat er voor, tijdens en na de bevalling gebeurt, weet je beter wat je te wachten kan staan. Neem je partner ook mee in deze onderzoeksfase: dat verbindt. Bovendien weet hij of zij zo ook beter wat te verwachten.

Laatste loodjes

Gun jezelf alle rust die je nodig hebt, zodat je zo fit mogelijk bent voor de bevalling. Neem op tijd zwangerschapsverlof en ga de laatste weken even wat vaker liggen. Bespreek ook met je partner, verloskundige of doula wat je wensen voor de bevalling zijn (en wie je er wel én niet bij wil hebben). En tot slot: regel op tijd een oppas voor je oudere kind(eren). Ook niet onbelangrijk.


Afbeelding: Shutterstock / Rido

Previous ArticleNext Article