OAS: Outdoor Academy of Sweden Kids

vakantie zweden

Negen jaar geleden werd ik voor het eerst vader, van een dochter. Dit heerlijke meisje leerde mij al snel een echte meisjesvader te zijn. Roze prinsessenjurken, theekransjes en spelen met poppen. Niets was te gek. Maar toen een jaar of zes geleden mijn zoon de baarmoeder uitgeperst werd, kwam ons huishouden langzaam weer wat meer in ‘evenwicht’. Door de jaren heen, werden de barbies voorzien van zwaarden en helmen. En zo af en toe werden de theekransjes bruut verstoord als er een superheld door de kamer vloog. In de tuin struikelde ik nu niet alleen meer over roze fietsjes met mandjes voorop, maar ook over crossfietsjes, skateboards en ander jongensachtig speelgoed, wat me dan weer herinnerde aan mijn eigen jeugd. 

Kleine kinderen worden groot, en dat gaat veel te snel. Ik geloof zelfs dat dit wetenschappelijk bewezen is en dus was, op een zonnige wintermorgen, mijn jongensbaby ineens veranderd in een schoolkind, en ik van een jonge god in een oude vent. Dát was het moment waarop ik besefte, dat het nodig tijd was voor een mannenweekend! En dan niet met mijn vrienden, maar met mijn kleine vriend. Een keertje samen erop uit. Kamperen? Vlotten bouwen? Waar maak je een jochie van zes en een vent van bijna veertig nou allebei blij mee? Ik wist het zo een-twee-drie nog even niet, maar dat mannenweekend moest er snel van komen.

En juist op dat moment, als een geschenk uit de hemel, werden we uitgenodigd door de Outdoor Academy of Sweden (OAS) om een paar dagen lang naar Småland te komen. Wij stadsmensen zijn het buitenleven niet echt gewend, maar de crew van OAS wil ons dit graag laten beleven en ons laten zien wat er nu zo leuk is aan een vakantie in Zweden. Er zullen twaalf ouders en twaalf kinderen aan deze reis deelnemen. Deze uitnodiging nemen we natuurlijk maar wat graag aan.

Ons eerste mannenweekend, werd op deze manier vier dagen. En heel veel beter dan dit had het niet kunnen worden, want we hebben veel herinneringen gemaakt. Dit was het programma dat OAS voor ons in petto had:

Dag 1: De reis naar Zweden

vliegtuig eelde

vliegen boven zweden

Vanaf vliegveld Eelde bij Groningen vliegen we naar Kopenhagen (Denemarken). Hier vertrekken we met de trein naar Lessebo (Zweden), waar we met een bus naar onze bestemming, Kosta, rijden. Door de ramen van de bus zien we de natuur van Zweden langsgaan. Het is hier rustig en de huisjes die we zien doen me denken aan het huis van Pippi Langkous. Dat is niet zo gek, want de geestelijk moeder van Pipi, Astrid Lindgren, is in deze omgeving opgegroeid. 

In Kosta verblijven we bij de Kosta Lodge. We worden voorgesteld aan het team van de Outdoor Academy, ontmoeten onze reisgenoten, genieten van een heerlijk diner en de kinderen hebben plezier in en rond het zwembad. Overnachten doen we in één van de luxe twin-cottages op het park.

kosta lodge

Dag 2: Het buitenleven, feest & ontspanning

Het is heerlijk rustig wakker worden in de luxe huisjes van de Kosta Lodge. Na het ontbijt reizen we met de bus naar Korrö. In Korrö vieren we met de kinderen een Midzomerfeest. We spelen oud-Zweedse spelletjes, versieren een groot kruis en de kinderen dansen hier zingend omheen. Na een fijne lunch vertrekken we richting Lake Åsnen. 

midzomerfeest zweden

Lake Åsnen is een groot meer, met wel duizend kleine eilandjes. Wij gaan vandaag kamperen bij Getnö Gård, het Lake Åsnen Resort. Als we hier aankomen wordt ons gezelschap verdeeld over een paar verschillende activiteiten. Vandaag stappen wij in een bootje en gaan het meer op om daar een paar uur te vissen. De zon begint te schijnen, en hoewel we geen vis vangen, genieten we van de rust en de natuur om ons heen. Wat is het hier mooi!

vissen in zweden

varen in zweden

De Outdoor Academy of Sweden heeft voor tentjes, matjes en slaapzakken gezorgd, want vanavond gaan we kamperen. Als we met zijn allen de tentjes hebben opgezet en de matjes opgeblazen, vinden zoon en zijn vrienden het tijd om te gaan zwemmen. We vinden vlak bij onze kampeerplekken een mooie steiger en nemen een duik in het koude water van Lake Åsnen. Het is ondertussen echt warm geworden in de zon, dus we blijven nog even op de steiger hangen.

meer in zweden

kamperen in zweden

Als we na een uurtje weer op de kampeerplaats aankomen, heeft de crew de barbecues al aangestoken. Aan dit buitenleven kan ik wel wennen. ’s Avonds zitten we nog even bij het vuur, maar moe van alle ervaringen kruipen zoon en ik lekker op tijd in onze slaapzakken.

Dag 3: Het actieve buitenleven

In Zweden zijn de nachten kort, de zon gaat laat onder en komt al vroeg weer op. Door het tentdoek heen zie ik de zon opkomen en hoor ik de vogeltjes fluiten. Dit is ontspannen wakker worden en ook zoon heeft zin in wat de dag ons zal brengen. Na het ontbijt gaan we eerst kajakken op Lake Asnen. De guides van Getnö Gård en de crew van OAS weten hun enthousiasme over het meer, de natuur, Zweden, de camping en het buitenleven goed op ons over te brengen. En zoon heeft de grootste pret als hij mij in het meer met kajak en al ziet omslaan. Maar een nat pak kan de pret niet drukken. Wat is het hier fijn! Even omkleden en het is alweer tijd voor de lunch.

kayakken zweden

omgeslagen zweden

We stappen weer in de bus, voor een ritje van twee uur. Een aantal van mijn reisgenoten doet een tukkie, een aantal kinderen grijpt de kans om een spelletje op de iPad te spelen en de rest van het gezelschap geniet van het uitzicht. Ons doel is het grootste zipline park van Europa, Little Rock Lake.

Little Rock Lake biedt, verdeeld over veertien stations, zo’n tweeënhalve km aan ziplines. Met ziplines variërend van ‘leuk’ tot ‘kamikaze’ kan iedereen hier aan zijn trekken komen. Dit maakt het mannenweekend echt af, want welke jongen van zes heeft er nou wel eens met een flinke vaart aan een staalkabel over de boomtoppen van een Zweeds bos gevlogen? De adrenaline giert door ons lichaam, mijn kleine vriend geniet tot in de puntjes van zijn tenen en stiekem ben ik best blij als we na het zesde station uit onze harnassen gehesen worden. “Happy ending” staat er op het bord bij de ‘finish’. 🙂

zipline zweden

Na dit avontuur rijden we weer naar de Kosta Lodge waar we de avond afsluiten met een diner, een drankje en wederom een duik in het zwembad. Als ik zoon instop in zijn bed in één van de twincottages, valt hij met een lach op zijn gezicht in slaap, zodra zijn hoofd het kussen raakt.

Dag 4: Cultuur snuiven en weer terug naar huis

Voordat we weer naar Nederland vertrekken, gaan we eerst nog even cultuur snuiven. Kosta staat ook bekend als het Kingdom of Crystal en wij mogen een bezoekje brengen aan de oudste nog werkende glasfabriek (sinds 1742) van Zweden, de Kosta Boda glasfabriek. De kinderen kijken hun ogen uit, als de glasblazer laat zien hoe hij hier op ambachtelijke wijze glas blaast. Daarna mogen de kinderen zelf ook nog even aan de slag.

glasfabriek zweden

Het programma van de Outdoor Academy sluiten we af met een bezoek aan het Kosta Art Hotel. Met alle kunstwerken ontworpen door de kunstenaars van Kosta Boda die in het hotel verzameld zijn, is dit hotel bijna een kunstwerk op zichzelf. Gasten komen hier voor de geschiedenis, de kunst, het glas en de bekroonde spa. Wij drinken er voor we weer naar huis vertrekken nog een drankje in de glazen bar.

glas hotel zweden

glas bar zweden

Na een geweldig weekend nemen we afscheid van de crew en stappen in Lessebo weer op de trein naar het vliegveld van Kopenhagen, waar we een paar uur later weer op het vliegtuig naar luchthaven Eelde (Groningen) stappen.

En zijn we weer thuis. Ons eerste mannenweekendje is een feit, en het was fantastisch. Ik hoop dat er nog vele zullen volgen. En Zweden, tot weerziens!

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Wauw ziet er super tof uit, en ook vele malen beter dan het Smaland dat wij kennen 😉