Leestips om in de zomer door te lezen

leestips

Het schooljaar zit er weer op en dat betekent dat de kinderen even lekker kunnen relaxen. Helaas komt dat relaxen niet altijd ten goede, want in de zomervakantie zakken kinderen (vooral groep 3, groep 4 en groep 5) vaak met een aantal leesniveaus naar beneden. Zonde van het harde werken natuurlijk en daarom is het belangrijk om het lezen in de vakantie door te zetten. Maar dan wel het liefst op een leuke manier, want mijn dochter een boek geven en bevelen dat ze nu moet gaan lezen, werkt niet. Dat weet ik uit ervaring. 

Leuke manieren om door te lezen in de zomer

Gelukkig zijn er vele leestips te vinden op het internet. Van leesbingo tot het lezen van de menukaart. Allemaal leuke manieren om de terugval in leesvaardigheid te beperken en de zomerdip te doorstaan.

Leesbingo

Een populaire manier om het lezen van boeken te stimuleren is een leesbingo. Er zijn vele verschillende leesbingo’s te vinden op Pinterest, deze kun je (meestal) gratis uitprinten. Maar eigenlijk komen ze allemaal op hetzelfde neer en kun je er gemakkelijk ook zelf één maken. Wanneer de bingokaart van je kind vol is, kun je hem een cadeautje beloven, of beter nog: een boek!

De leukste leesbingo’s van Pinterest:

Leesbingo voor de jongere kinderen:

Leesbingo voor de oudere kinderen:

Blijven voorlezen

Die zomerdip geldt natuurlijk niet alleen voor je kind. Ook jij als ouder moet blijven voorlezen om die leesvaardigheid op niveau te houden. Neem een leuk boek mee op vakantie en lees dit voor aan je kind.

vakantie boek

Tip: neem ‘Het Enige Boek in je Koffer’ mee. Dit nieuwe boek zit bomvol met eigentijdse verhalen en versjes met verfrissende illustraties. €17,50 –  Bestellen >>

Vakantie speelboeken

Je kent ze wel, van die speelboeken die boordevol met spelletjes, stripverhaaltjes en kleurplaten zitten. Ook met deze boeken blijf je het lezen stimuleren.

woordzoekers kinderen

Probeer erachter te komen welke spellen ze het leukste vinden om te doen en schaf daar wat extra boekjes van aan. Zo vind mijn dochter de woordzoekers erg leuk om te doen, maar misschien vindt jouw kind de kruiswoordpuzzels juist het leukste.

Puzzelboekjes met alleen maar woordzoekers zijn verkrijgbaar in verschillende leeftijdsniveaus. Bestellen >>

Laat je kind zelf een boek uitzoeken

Wat jij een leuk boek vindt, vindt je kind misschien helemaal niet zo leuk. Laat daarom je kind zelf een boek uitkiezen. Misschien wil hij dat ene boek dat hij op school heeft gelezen nog een keer lezen? Prima! Hetzelfde geldt voor stripboeken, als hij die met meer plezier leest, is dat prima! Want lezen is nu eenmaal lezen.

Lees hier een uitgebreide uitleg over leesniveaus.

Lezen is overal

Dat zul je wel gemerkt hebben nu je kind lezen kan. Opeens hoor je achterin de auto de tekst van dat ene reclamebord, je kind kan niet alleen zijn boekjes lezen, hij kan alles lezen! Dit kun je natuurlijk overal op toepassen. Laat hem de menukaart voorlezen. Laat hem de plattegrond van het pretpark bekijken. Laat hem de zwembadregels voorlezen, enzovoorts, enzovoorts. Lezen is overal!

Previous ArticleNext Article