Jeepsafari op Porto Santo 2

vakantie portugal

Miradouro das Flores jeepsafari

Op Porto Santo kun je prima een auto of een quad huren om vervolgens zelf op ontdekkingstocht over het gouden eiland te gaan. Maar er valt zoveel te vertellen en ontdekken, dat een begeleidende jeepsafari eigenlijk niet mag ontbreken aan je verblijf op Porto Santo. Bovendien is een jeepsafari een super leuke ervaring voor de kinderen én ouders, want terwijl de chauffeur je de mooiste plekjes van het eiland laat zien, kun jij genieten van de prachtige uitzichten én de kinderen tegelijk. 

De kaart van Porto Santo

kaart van Porto Santo

Lees hier: van Madeira naar Porto Santo

In de Atlantische Oceaan vind je als onderdeel van de eilandengroep Madeira het gouden eiland met de oppervlakte van 42,17 km² (14,18 km lang en 7,77 km breed). Het eerste wat ik mezelf afvroeg was hoe we een dag konden vullen met een jeepsafari? Twee keer naar links en twee keer naar rechts en je jeepsafari is voltooid, schiet er door me heen. Maar niets is minder waar. Dit eiland schiet je niet zomaar even over, dit eiland neem je in je op. En de mentaliteit van de bevolking is aanstekelijk, no stress! We hebben de hele dag de tijd.

Miradouro das Flores

Na een kort ritje achterin een Landrover Defender komen we aan bij het uitzichtpunt Miradouro das Flores. Save the best for last, zeggen ze weleens. Maar waarom zou je, als je er ook mee beginnen kunt? Op dit zuidelijkste puntje van het eiland Porto Santo heb je een fantastisch uitzicht over het bijzonder vlakke eiland Ilhéu de Baixo ou da Cal.

jeepsafari Ilheu de Baixo ou da Cal

Wanneer je je hoofd ietsje naar rechts draait, aanschouw je in de verte het eilandje Ilhéu de Ferro dat beschikt over een vuurtoren. Maar deze is beter te zien vanaf het uitkijkpunt Ponta Da Canaveira.

Door de hoogte van de uitkijkpunten heb je natuurlijk een fantastisch uitzicht. Toch is zoiets met kinderen altijd spannend, want ook al is het meeste omheind met hekjes, een beetje doemdenker ziet ze zo van de klif afmieteren. Mocht je de mogelijkheid hebben, zou ik de kleintjes dus mooi vastzetten in een buggy.

uitzicht Miradouro das Flores 1

jeepsafari porto santo

jeep safari porto santo

Pico de Ana Ferreira

Na een aantal overweldigende uitzichtpunten, zet de jeepsafari zich voort in het ‘binnenland’ en komen we bij een indrukwekkende rotsformatie Pico de Ana Ferreira, die lijkt te zijn neergezet als kunst. Bijzonder hoe strak de natuur kan zijn en terwijl ik dit stuk steen in me opneem, slaat mijn fantasie op hol. In gedachten verzin ik fantasieverhaaltjes over ufo’s en marsmannetjes die ik aan mijn kinderen vertel. Zal ik ze hierin meekrijgen?

Pico de Ana Ferreira

Quinta das Palmeiras

Precies zoals ik me bij een echte jeepsafari voorstel, stuitten we op een groene oase midden in het geel gouden landschap van Porto Santo. Het is de mini zoo Quinta das Palmeiras die door zeer hard werken, als in continu water aanvoeren, tot stand is gekomen. Bijzonder is dit stukje groen zeker en met een aantal vogels, een klein speelplaatsje en een barretje zeker de moeite van het bezoekje met de kinderen waard.

mini zoo Quinta das Palmeiras

We gaan verder en op een eiland van 14,18 km lang en 7,77 km breed, rij je voor je het door hebt weer langs de kust. De bevolking van Porto Santo heeft er een sport van gemaakt om ‘dingen’ te zien in de rotsen. Zo zagen we eerder al een leeuw voorbij komen, die wat ons betreft meer voor een labrador door kon gaan, en duikt nu King Kong zo uit de zee op.

king kong porto santo

uitzicht kust porto santo

Casa da Serra

En ik zie het er wel in hoor, ik ben dan ook wel een beetje een beelddenker. Wanneer ik over de zee uitkijk, zie ik Columbus al aan komen varen. Ik zie hoe ze voet aan land zetten en vol nieuwsgierigheid het eiland gaan ontdekken. Het is leuk om meer te weten te komen over de cultuur en hoe dit tot stand is gekomen. Bij Casa da Serra staat er een mannetje met zelf gebakken koekjes op je te wachten. En terwijl ik het koekje eet, beeld ik me in hoe hij in de ochtend zijn poncha de Caco cake en honingkoekjes Broas heeft staan bakken. Deze meneer is opgegroeid op Casa da Serra en laat je graag kennis maken met de rest van zijn typische producten zoals wijn en borduurwerk.

jeep tour Casa da Serra

Casa da Serra

Uitzichtpunt Portela

En voor we er erg in hebben, zijn we het eiland rond en bij het laatste uitzichtpunt beland, wat als kers op de taart wordt gepresenteerd. En als je de term ‘het gouden eiland’ nog niet begreep, zal het je na het aanschouwen van dit uitzicht meteen duidelijk zijn. Een kilometers lang gouden zandstrand met aansluitend een gouden landschap wat door de gouden zon nog even extra versterkt wordt. Vanaf dit punt met de oude windmolens in de rug heb je uitzicht over vrijwel het hele eiland, de heldere zee, de luchthaven, het centrum en het fantastische strand. ‘Save the best for last’ blijkt dan toch weer een feit.

uitzicht Portela

windmolen Portela

Portela viewpoint

We sluiten de jeepsafari af met een lunch aan het strand, een wandelingetje langs de pier en door het centrum van Vila Baleira en volgens de gids mag een Lambecas ice cream niet ontbreken. Tot op de dag van vandaag vraag ik mezelf nog steeds af waarom, want zo bijzonder was het ijsje ook weer niet. Wellicht is het de enige plek op het eiland waar je een ijsje op straat halen kunt? Hoe dan ook, met de zon op mijn bol laat ik het me prima smaken, een lekkere beloning voor de kinderen om deze jeep tour mee af te sluiten.

pier Vila Baleira

Vila Baleira porto santo

ijssalon porto santo

ijsje eten porto santo

Links en tips

  • De jeep tour deden we in een Landrover Defender via Lazermar Travel Agency, zij organiseren naast de jeepsafari ook eiland tours met een touringbus en verschillende transfers.
  • Toegangsprijzen van de mini zoo Quinta das Palmeiras zijn voor volwassenen €3 en kinderen hebben gratis toegang.
  • Casa da Serra is een prima plek voor het kopen van souveniertjes.
  • Lunchen deden we bij restaurant Selinas, een buffetrestaurant dat met kinderen ideaal is.
Previous ArticleNext Article

2 Comments