Een nachtje op MSC Grandiosa

nachtje MSC Grandiosa

Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn gezin op een schip stapte om de overtocht naar Engeland te maken. Het zou maar één nachtje duren om aan de andere kant van de Noordzee aan te komen. Mijn kinderen hebben het nog steeds over deze trip en vooral over het slapen op een schip. Dat het een indruk heeft achtergelaten is dus wel duidelijk. Toch hebben we er nooit een vervolg aan gegeven, door mee te gaan op een cruise bijvoorbeeld. Want heel eerlijk, de gedachten aan een cruise met mijn kinderen vind ik een beetje benauwend. Want wat moet je nou de hele tijd op zo’n schip doen? Is dat wel leuk? Ik kwam er afgelopen maandag achter, toen ik een nachtje op de gloednieuwe MSC Grandiosa doorbracht. 

MSC Grandiosa werd op 31 oktober afgeleverd op de scheepswerf van Chantiers de l’Atlantique (CdA) in Saint-Nazaire, Frankrijk en werd afgelopen maandag in de haven van Rotterdam verwelkomd. Toen ik over de Erasmusbrug reed, zag ik het gigantische schip al klaarliggen. Mijn hemel, zie ik daar nou een compleet zwemparadijs op het bovenste dek? En is dat een klimpark? Ik kan niet wachten om dit van dichtbij te mogen aanschouwen, maar eerst moesten we inchecken. Hoe werkt dat eigenlijk op zo’n cruiseschip?

MSC Grandiosa

inchecken MSC Grandiosa

Inchecken doe je bij de cruiseterminal en werkt praktisch hetzelfde als wanneer je gaat vliegen. Je spulletjes gaan door de scanner, zelf word je ook even gecheckt en dan kun je je persoonlijke instapkaart halen, welke ook meteen je cruiseschip ID en kamersleutel is. Wanneer deze procedure achter de rug is en ik aan boord van het nieuwste vlaggenschip van MSC Cruises ga, heb ik meteen al het idee dat ik een andere wereld instap. Ik weet dat ik op een schip ben, maar echt geloven doe ik het niet.

Het schip heeft een 93 meter lange luchtpromenade in mediterrane stijl, ik noem het maar even ‘het centrum’ want het dient ook als sfeervolle ontmoetingsplek vol specialiteitenrestaurants en winkels. Tijdens mijn nachtje op MSC Grandiosa wordt daar een fijn feestje gegeven.

centrum MSC Grandiosa

feestje MSC Grandiosa

Op entertainmentgebied heeft het schip twee gloednieuwe Cirque du Soleil at Sea shows, exclusief ontwikkeld voor MSC Grandiosa. Applaus voor dat! En voor cultuurliefhebbers is er het museum met originele etsen van impressionist Edgar Degas.

En dan natuurlijk de grote vraag, hoe vermaken we de kinderen aan boord? Ik liet natuurlijk al een beetje weten dat ik in de verte een zwemparadijs met glijbanen en een klimpark had gespot. Dit bleek geen hallucinatie te zijn, het is daar echt op het bovenste dek. Mocht ik ooit een cruise gaan maken met mijn kinderen, dan weet ik wel waar ik ze vinden kan. En anders moet ik ze gaan zoeken in één van de speelruimtes, welke in samenwerking met LEGO en Chicco zijn ontworpen. Er is voor elke leeftijdscategorie een speelwalhalla, er is zelfs aan tieners gedacht. Van bowlingbaan tot basketbalzaal.

Daarbij hoef je niet lang te zoeken. Je kunt je kinderen namelijk een bandje omdoen waarmee je ze gemakkelijk kunt opsporen. Deze bandjes zijn ook beschikbaar voor de man.

zwembad MSC Grandiosa

speelkamer MSC Grandiosa

zwemparadijs MSC Grandiosa

klimpark MSC Grandiosa

Er zijn verschillende gradaties van hutten op het schip. Zelf overnacht ik in een balkonhut, een fijne kamer op het schip. Zelf zou ik niet voor een binnenhut kiezen, ik houd er altijd wel van om een raampje open te kunnen doen. Ook zijn er flinke familiekamers en zeer luxe suites met jacuzzi. Maar dat is een gevalletje out of my league.

balkonhut MSC Grandiosa

familiekamer MSC Grandiosa

Meest duurzame schip van MSC Cruises

Naast dat het schip zeer indrukwekkend is, is het schip ook zeer duurzaam. Een belangrijk item, ook onder de kinderen vandaag de dag. Ik hoor mijn kinderen namelijk dagelijks mee tetteren op ‘Red de bij’ en ‘Plasticsoep’. Even wat feitjes op een rij:

 • Energiezuinige romp en algeheel ontwerp: 28 procent minder brandstof vergeleken met Fantasia Class-schepen (in dienst tussen 2008-2013), wat een vermindering betekent van 255 kg minder koolstofdioxide per passagier, per cruise.
 • Hydrodynamica: geoptimaliseerd rompontwerp en azipoden en propellers van de nieuwste generatie.
 • Hybride uitlaatgasreinigingssysteem (EGCS): 97 procent minder zwaveloxide via een systeem dat in een gesloten lus kan werken.
 • Selectief katalytisch reductiesysteem: 80 procent minder stikstofoxide door actieve emissiecontroletechnologie.
 • Power Walstroom: volledig klaar om te worden aangesloten op een lokaal elektriciteitsnet om emissies te verminderen terwijl u in een haven ligt.
 • Geavanceerd afvalbeheer: uitgebreide systemen om alle afvalaspecten aan boord te verminderen, recyclen en opnieuw te gebruiken.
 • Geavanceerde afvalwaterzuivering: het systeem behandelt afvalwater tot een zeer hoge kwaliteit en het eindproduct is van een betere standaard dan de meeste normen voor gemeentelijk afval over de hele wereld.
 • Intelligent  verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC): twee hoge- en lage-warmteterugwinlussen om warmte en koude uit de wasruimte en machinekamers intelligent te verdelen om de zwembaden of andere delen van het schip op te warmen.
 • Trimoptimalisatie: een softwareapplicatie om de trim, de stabiliteit van het schip, in realtime te volgen en te optimaliseren. Deze technologie ondersteunt scheepsofficieren om de trim van het schip geoptimaliseerd te houden om het brandstofverbruik te verminderen en de prestaties te optimaliseren.
 • Energiebesparende LED-verlichting: alle MSC Cruises-schepen gebruiken alleen energiezuinige LED- en fluorescentieverlichting.
 • Rompverf: de rompen van alle MSC Cruises-schepen zijn bedekt met speciale milieuvriendelijke verf die de groei van zeepokken, algen en mariene organismen belemmeren om de weerstand aanzienlijk te verminderen.

Het is echt een bijzondere belevenis om aan boord te zijn op dit gigantische cruiseschip. Het is jammer dat ik nog niet ervaren heb hoe het is om daadwerkelijk te varen. Maar zo’n voorproefje smaakt naar meer. Want inmiddels weet ik wel dat ik niet bang hoef te zijn dat de kinderen zich niet kunnen vermaken tijdens zo’n cruise.

Zie hier de virtuele tour van MSC Grandiosa:

De MSC Grandiosa zal worden gedoopt in Hamburg, Duitsland op 9 november door Sophia Loren. Na haar inaugurele reis start MSC Grandiosa op 23 november haar reguliere achtdaagse cruiseprogramma over de Middellandse Zee voor de komende 12 maanden. In de winter van 2020 zal MSC Grandiosa in Zuid Amerika gaan varen.

Previous ArticleNext Article